Címlap Aranypiaci elemzések Roland Stöferle aranyprognózisa 2015 első félévére

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Roland Stöferle aranyprognózisa 2015 első félévére
2015. január 08. csütörtök, 08:55

 

Conclude Daily Gold

Ronald-Peter Stöferle, a liechtensteini Incrementum AG ügyvezető igazgatója és alapkezelője, az In Gold We Trust jelentések társszerzője 10 grafikonon szemlélteti miért nem vár hatalmas emelkedést az arany dollárban jegyzett árfolyamában 2015 első félévében

Forrás: Ronald-Peter Stöferle, Conclude Zrt.

Bár e cikk megjelenésének időpontjában az arany árfolyam dollárban számolva is felfelé tör, mégis érdemes elolvasni az egyik legismertebb arany elemző gondolatait. Magyar szemmel annyit érdemes finomítani a dolgon, hogy amennyiben a forint és az euró a dollárral szemben tovább gyengül, akkor akár további szép hozam is lehet az aranybefektetésen annak ellenére, hogy dollárban nézve stagnál az árfolyam.


Vegyes év volt a tavalyi a nemesfémek számára. Egyrészt az arany árfolyama a 2011-es 1920 dolláros csúcsról való lefordulását követően 1200 dollár körül stabilizálódott, s ami pozitívum: a dolláron kívüli devizákban kifejezett jegyzése viszonylag erős maradt. Másrészt az ezüst és a bányaipari cégek részvényeinek árfolyama esett, ami egyértelműen a dezinflációnak tudható be.

Míg az arany euróárfolyama 28 százalékkal magasabb az 5 évvel ezelőttinél, addig a dollárral szemben csak 10,2 százalékkal

 

Forrás: Ronald-Peter Stöferle, Conclude Zrt.

 

Forrás: Ronald-Peter Stöferle, Conclude Zrt.

 

 

Az arannyal szemben az amerikai részvények 2014-ben még mindig tovább tudtak drágulni, ami azt az érzetet keltette, hogy 2014-ben jobb volt részvényekbe fektetni, mint a sárga nemesfémbe. Pedig ezt a globális adatok nem egyértelműen támasztják alá. Az adott ország devizájában számított hozamokat tekintve az arany számos országban igen jó befektetésnek számított. Forintban például a 2013 év végi 259.000 ft/uncia középárfolyam 2014 év végére 305.200 ft-ra emelkedett, ami 17% fölötti hozamot eredményezett.

A vezető tőzsdék közül csak az amerikai és japán részvények teljesítettek jobban az aranynál 2014-ben (néhány markánsan emelkedő fejlődő piaci tőzsde pl. Kína hiányzik az ábráról)

 

Forrás: Ronald-Peter Stöferle, Conclude Zrt.


Az arany 2015 első félévi kilátásai

Az első félévben a negatív reálkamatok emelkedése (kevésbé negatívvá válása) és a tovább csökkenő infláció nem kedvez az aranynak. A reálkamatok és az arany egymással ellentétesen mozognak. Míg a reálkamatok 2011 óta emelkednek (kevésbé negatívak), addig az arany árfolyama csökken.

A 2001 óta eltelt hónapok 56 százalékában voltak negatívak a reálkamatok

Forrás: Ronald-Peter Stöferle, Conclude Zrt.

 

Ugyanakkor nem valószínű, hogy a reálkamatok 2015-ben tartósan a pozitív tartományba kerülnének, annak ellenére, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az év közepén kamatemelésbe kezdhet. A kamatemelés negatívan hatna az adósságterhekre, a vállalati kötvénypiacra és az ingatlanpiacra. Mindezek miatt gondolja úgy Stöferle, hogy a mostani korrekció nem lesz tartós és továbbra is erősen negatív reálkamatú környezetre számít.

 

Az aranynak most nem kedvez az infláció relatív változása. A személyes fogyasztási index PCE csökkenő trendje még tart, amit az olajár esés még 2015 első félévében erősít.

 

Forrás: Ronald-Peter Stöferle, Conclude Zrt.

 

Az arany-ezüst ráta Stöferle szerint tovább emelkedhet 2015 elején, szintén a dezinflációnak betudhatóan, azonban az ábrán is látható, hogy ez a keresztárfolyam csúcsközelbe került 2014 év folyamán.

 

Forrás: Ronald-Peter Stöferle, Conclude Zrt.

 

 

Az inflációs várakozások csökkenésével párhuzamosan esik a Bloomberg Commodity Index. Az Incrementum AG. által felállított Inflációs Szignál Index jól előrejelzi hogy a két egymásnak feszülő erő emelkedő infláció/csökkenő infláció-dezinfláció közül éppen melyik fog érvényesülni

 

Forrás: Ronald-Peter Stöferle, Conclude Zrt.

 

Persze a piacok – köztük a nemesfémek – számára a legfontosabb indikátor mégis az, mit tesznek a monetáris politikai döntéshozók. E tekintetben is két ellentétes tendencia érvényesül. Míg a Fed már szigorítani kezd, addig az Európai Központi Bank még csak most kezd lazítani.


Az arany kilátásai 2015 egészére és azt követően

Stöferlének meggyőződése, hogy a monetáris politikai beavatkozások önkéntelenül is a volatilitás növekedését vonhatják maguk után 2015-ben, hogy erre pontosan mikor kerül sor, azt azonban senki nem tudja megjósolni. Csak egy tűnik biztosnak, a dezinflációs trend rövid távú folytatódása. Ez viszont olyan lépésekre késztetheti a jegybankokat, amik később inflációs hatással járnak majd.

A pénzmennyiség éves változásai az USA-ban és az eurózónában

 

Forrás: Ronald-Peter Stöferle, Conclude Zrt.

 

Az alábbi ábra az arany 200 napos mozgóátlagának és az arany árfolyamának eltérését mutatja. Megfigyelhető, hogy általában hosszabb időt vesz igénybe az eltérés visszaállása, ezért Stöferle legfeljebb lassú árfolyam növekedésre számít 2015 első félévében.

 

Forrás: Ronald-Peter Stöferle, Conclude Zrt.

 

Stöferle már nem számít olyan összeomlásra az arany árában, mint 2013 első felében, ezért szerinte nem reális az egyes elemzők által prognosztizált 800 dolláros arany árfolyam. Ha másért nem, egy érdekes összefüggés miatt. Eszerint az, hogy mennyi sört lehet venni a müncheni Oktoberfesten, egy uncia aranyból, arra utal, a sárga nemesfém bikapiacának még koránt sincs vége.

 

Forrás: Ronald-Peter Stöferle, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Ronald-Peter Stöferle, Conclude Zrt.