Címlap Arany Aranyrúd

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Aranyrúd, befektetési aranyrúd, aranytömb


Ezek a 12.4 - 12.5 kilogramm súlyú "London Good Delivery" szabványrendszernek megfelelő aranyrudak. A világ országai, államai ebben a formátumban tárolják felhalmozott aranykészletük javát.

Az aranyrúd piac nagybani szereplői és a jegybankok a London Good Delivery rúdba fektetnek, mely leggyakrabban 400 uncia színaranyat tartalmaz, de a határ 350 uncia aranytartalomtól 430 unciáig terjed. Ezen nagy aranytömbök súlyát mindig egyedileg mérik le és az nincs feltüntetve magán az öntvényen. A súly jellemzően 10,9 és 13,4 kiló között van. Az aranyrúd méreteit és éleinek hajlásszögét az LBMA előírás adott intervallumban korlátozza. Az aranytömb öntvényen kötelező szerepelnie a gyártási évnek, a gyártó és a minősítő jelének, a rúdsorszámnak ill. az aranytartalomnak. A finomságra az előírt minimum a 995/1000 aranytartalom. Ez az aranybefektetési eszköz magánbefektetők számára is elérhető, Magyarországon is. Gyártója a svájci Valcambi, vagy a szintén svájci Metalor és az Argor-Heraeus. Bár az alkalmazott árrés itt a legszűkebb, de a 400 unciás aranytömbök esetén túl nagy az egyszerre befektetendő összeg. 

Valószínűleg az 1kg-os aranyrúd a legnagyobb forgalmat bonyolító fizikai arany befektetési eszköz  Magyarországon, mivel az alkalmazott árrés még itt is meglehetősen szűk.

A sorozat következő tagja az 500 grammos aranyrúd majd a 250 grammos aranytömb. Ezek még szintúgy öntvények. A vert arany rudak felülete szebb, csillogóbb, mint az öntvényeké, ezért ha gyönyörködni kívánunk bennük, akkor inkább azokat vegyük, bár van akinek éppen az öntvények nyers természetessége a vonzó.

100 grammos50 grammos20 grammos10 grammos vert arany rudak, aranylapkák már a lakosság jelentős része számára is elérhető árban vannak. Az aranykereskedők által  alkalmazott  árrés annál nagyobb, minél kisebb a termék súlya. Ezért aranybefektetésre a legkisebb javasolható aranyrúd súlyméret a 100-250 grammos vagy az unciás érmék, míg azoknak akik tartós megtakarítás ill. folyamatos vagyonfelhalmozás miatt „aranytartalékot“ akarnak képezni az 50-20-10 grammos aranylapkák javasolhatóak. 2014 óta a törhető aranytáblák is forgalomba kerültek, melyekből a legnépszerűbbek az 50*1 gramm aranytábla és a 100*1 gramm aranytábla. "Aranycsoki"-nak is nevezik ezeket az ajándéknak is kíváló 1 grammos részekre törhető aranylapkákat.

Az ennél kisebb méretű befektetési aranylapkákat (5 gramm aranylapka2 gramm aranylapka, és 1 grammos arany) ajándékként érdemes vásárolni vagy pedig un. havária készletként, azaz ha összeomlana a pénzügyi rendszer, akkor ezek az aranylapkák a törhető aranytáblához hasonlóan fizető eszközként is használhatóak.

Vannak más népszerű méretek is pl. az egy unciás aranylapkák , ill. a kínai kultúrkörben az ú.n. tola súlyú aranyrudak is népszerűek,de ezek Európában nem olyan elterjedtek.
A kilóaranytól lefelé induló befektetési sorban az aranyrúdon ill. aranylapkán feltüntetendő alaki kellékek a következők: súly, finomság, gyártató jele, minősítő jele, rúdsorszám. Vannak olyan rudak amelyekhez nem kötelező certifikátot adni, és a rúd visszavételekor sem kérik azt. Ilyen például a Magyarországon is legelterjedtebb Münze Österreich aranyrúd 1000gr-500gr és 250gr-os kiszerelése. Ezt a rúdsorozatot a 
Svájci Argor-Heraeus cég gyártja az Osztrák Nemzeti Bank tulajdonában lévő Münze Österreich (Osztrák Pénzverde) megbízásából. Ezen típusú aranyrudakon a Münze Österreich jele és az Argor-Heraeus, mint gyártó-minősítő jele szerepel a többi alaki kellék mellett. A „sima“ Argor-Heraeus és a Heraeus aranyrudak  is igen népszerűek Magyarországon, ezekhez viszont kötelező nyomtatott certifikátot adni, és a rúd visszavételekor is kérik azt, ezért nem érdemes kidobni vagy nagyon összegyűrni a certifikátot, mert visszavásárláskor 1%-ot is levonhatnak emiatt az aranykereskedők.

A kisebb méretek esetében (100 grammtól lefelé) a certifikát egybe van csomagolva a termékkel (a Münze Österreich típusú rudak esetében is), míg 250 grammtól felfelé ez egy sima papírlap, mely a szokásos adatokon túl a certifikát kiállításának dátumát is tartalmazza, valamint a gyártó-minősítő fénymásolt aláírását.

A kb. 12 és fél kilogrammos "good delivery" arany tömböket a Conclude Zrt. is forgalmazza Ha az aranyrúd befektetés mellett döntünk, akkor vizsgáljuk meg, hogy a rúd gyártója rajta van-e az ú.n. London Good Delivery List-en.

Minden olyan aranyrúd gyártó terméke, amely a fenti listán nincs rajta, csak diszkonttal adható el, mely egy-két százalékot is jelenthet.
A Londoni listán fennlévő cégek közül is némi presztízs előnyt élveznek a svájci gyártók a magáncélú  aranybefektetők körében.
A másik fontos szempont a másodpiaci likviditás és a földrajzi régió kérdése: nem árt tudnunk, hogy mely földrajzi régióban szeretnénk majdan értékesíteni az aranytömbünket. A különböző gyártók termékei nem egyforma súllyal vannak jelen az egyes földrajzi piacokon. Ahol korábban több rudat adtak el, és van kialakult másodpiac, ott várhatóan jobb áron tudjuk majd eladni a befektetési aranyunkat. A Közép Európai régióban az osztrák, a svájci és a német piacon forgó aranytömb termékek „erősek“. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy hol szeretnénk majd -esetleg évtizedek múlva-  eladni arany rudunkat, akkor valamelyik neves svájci gyártó termékét válasszuk, mert azok az egész világon magas presztízsűek. Hasonlóan ajánlható ebben az esetben a nemesfém érme befektetés valamely elterjedt befektetési aranyérmébe „bullion coin“. (Bécsi Filharmonikusok, Maple, Eagle, Panda, Krugerrand, Kenguru)
Ha magyar gyártó terméke mellett döntünk aranyrúd vásárláskor, akkor a magas színaranytartalmú, szépen kidolgozott felületű befektetési aranyat válasszuk. A magyar gyártók termékeit is visszavásároljuk/felvásároljuk, de a felvásárlási árfolyam egy-két százalékkal alacsonyabb lesz, mint a svájci gyártású rudak esetében.

Befektetési arany adás-vételi árfolyamainkat a percenként frissülő webáruházunkban találja.

Ha személyesen, készpénzért szeretne venni, vagy eladni befektetési arany rudat, aranyérmét, kérjük fáradjon be irodánkba, ahol azonnal tud üzletet kötni.   

Tipp: üsse be a Conclude Kereső-be (jobb felső sarok) az aranyrúd vagy aranytömb szót. 

 

WEBÁRUHÁZ 

Módosítás dátuma: 2023. június 21. szerda, 08:28