Címlap Arany Arany

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Arany

Néhány szó az arany geológiájáról ásványtanáról


Az arany a periódusos rendszer 79. eleme, atomtömege 196.96. A földkéregben csak nyomelemnyi mennyiségben vesz részt. Előfordulása a réznél ezerszer, a vasnál milliószor kisebb.  A savanyú kőzetek (pl. gránit) átlagban kevesebb aranyat tartalmaznak, mint a bázikus kőzetek (pl. bazalt), ennek ellenére az arany gyakran dúsul fel savanyú kőzetekben végbement ércesedések esetén ill. telérek kitöltéseként.
Az aranytartalmú kőzetnek legalább 1-3 ppm (g/t) arannyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy gazdaságosan kitermelhető legyen. Ez változik az érctest méretének vagy egyéb tényezők (pl. a használt arany kinyerési technológia) függvényében is. Az arany érckutatás feladata azoknak a geológiai folyamatoknak a felismerése és megértése, amelyek legalább ezerszeres arányban dúsíthatják az aranyat a földkéreg egyes helyein.

A tiszta arany rendkívül ellenálló fém, sem a levegő oxigénje, sem a közönséges savak nem tudják megtámadni, csak a királyvíz (salétromsav és sósav keveréke) oldja. Az arany kiváló hő és elektromos vezető, ezt gyakran az iparban is alkalmazzák.

Az arany a természetben számos ásvány felépítőjeként is előfordul, de elsősorban termésaranyként jelenik meg, amely a legtöbbször fémes ötvözetként tartalmazhat ezüstöt.

Az arany szulfidos ércek alkotójaként is előfordul. Az arany apró zárványokként, vagy a kristályos szerkezetbe rejtve a piritben és az arzenopiritben is megjelenik, ahol gyakran a magasabb aranytartalom az arzéntartalom növekedésével jár.

Az arany érctelepek ásványtanának ismerete nagyon fontos a kinyerési technológiák kiválasztásánál. Telluridok esetén gyakran hosszú idő kell az arany cianidos oldatbaviteléhez. Szulfidok esetén pedig először oxidálják az ércet, hogy az így keletkező porózus ásványokból (pl. hematit) könnyebben kilúgozható legyen a zárványként résztvevő arany.
 

"Aranyos" magyar szólások-közmondások

Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk minél több arannyal kapcsolatos szólást-közmondást összegyűjteni, ezért szívesen vesszük segítségüket. Ha van olyan arany mondás, ami még nincs benne az alábbi listában, kérjük küldjék el az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre (ha nem egyértelmű a jelentés akkor örülünk a magyarázatnak is). Köszönjük! 

Az arany a sárban is arany.
Hallgatni arany (beszélni ezüst).
Nem mind arany, ami fénylik.
Ki korán kel, aranyat lel.
Nem fog aranyon a rozsda.
Aranykulcs minden ajtóba beillik.

Májusi eső aranyat ér.
A szabadság drágább az aranynál.
Kár az orvosságot megaranyozni.

Kitetszik szederjesből az arany.
Arany tüzben tisztul, polyva megég.
Ki jókor kel, aranyat lel.
Aranyból sem lesz gyürü, ha meg nem verik.
Fillérrel szokták az aranyat kimélni.
Tudja a halál, hogy csak sár az arany.
Arany sárban is csak arany.
Aranyból is cseppen el.
Ki azt igéri, hogy aranyat csinál, ezüstöt akar csalni.
Jól nem lakik ember aranynyal.
Ha peng az arany, bátran hallgat a prókátor.
Nem használ az arany, mig a föld gyomrában hever.
Kinek esze nincs, aranyon sem fordithat valamit.
Arany elmének gyöngy a gondolatja.
Nem esik le ujjáról az arany gyürü.
Tiszta mint a mosott arany.
Nincs szebb szó az arany pengésénél.
Kinek nincs aranya, szolgálatát ajánlja.

Befektetési és törtarany adás-vételi árfolyamainkat a percenként frissülő webáruházunkban találja.

Ha személyesen, készpénzért szeretne venni, vagy eladni befektetési arany rudat, érmét vagy törtaranyat, kérjük fáradjon be irodánkba, ahol azonnal tud üzletet kötni. 

 

WEBÁRUHÁZ