Címlap Aranypiaci elemzések The Silver Institute: Ezüstpiaci trendek 2018

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
The Silver Institute: Ezüstpiaci trendek 2018
2018. január 30. kedd, 09:01

Conclude Daily Gold
 
 
Az ezüstöt rendkívül sok területen, változatos célokra használják fel. Páratlan tulajdonságainak köszönhetően számos ipari termék előállításánál hasznosítják, az ékszergyártók számára pedig súlya és semleges színe teszi népszerűvé. A befektetők számára az ezüst alkalmas az értékmegőrzésre, emellett stabilitást nyújt a negatív gazdasági folyamatokkal szemben. Az ezüst piacát ezért az ipari és az ékszergyártási fejlemények mellett a befektetők értékítéletét is meghatározó makrogazdasági tényezők is befolyásolják.
 
 
 Az ezüstpiac trendjei 2018-ban
 
 
Bővülő ezüstkereslet
 
 
A különböző iparágak ezüstkereslete - ami 2017-ben a  teljes eladott ezüstmennyiség 60%-áért felelt - tovább nő az idén a várakozások szerint. A szürke nemesfém páratlan elektromosáram-vezető tulajdonságának köszönhetően továbbra is lényeges szerepet tölt majd be azokban a vezető ipari szektorokban, amelyek egyre jobban növelik az elektrifikációt (például az autógyárak). Habár az ezüstöt egy-egy eszköz előállításakor csak kis mennyiségben használják, azonban felhasználási területei egyre számosabbak, és az előállított eszközök növekvő volume ismét pozitív hatással lehetnek az ezüst fogyasztására.
 
 
A kis- és nagyméretű napelemek iránti globális kereslet bővülése az elmúlt években felturbózta a fotovoltaikus cellákban felhasznált ezüst iránti igényt is, a fotovoltaikus alkalmazás céljára felhasznált ezüst mennyisége becslések szerint 2017-ben 92 millió unciára  (kb. 2861 tonnára) rúgott.  A Silver Institute várakozásai szerint e növekedés  az idén folytatódhat, aminek következtében az ezüstkereslet újabb rekordot állíthat fel. Elsősorban a háztartások napelem-vásárlásai ugorhatnak meg, mindenekelőtt Kínában.
 

Az ékszerkereslet stabil növekedése várhatóan 2018-ban is töretlen marad, a fogyasztás 4 százalékkal emelkedhet, szemben a 2017-es 1 százalékkal. Az ékszeripar ezüstkereslete a teljes kereslet körülbelül egyötödét teszi ki. Sokak szerint az ezüst színsemlegessége rugalmasabbá teszi a belőle készült ékszerek viseletét, ezért ebből a szempontból előnyösebb is lehet a divatos ékszereket gyártó cégek számára.
 
 
Az érmekereslet majdnem a felére, 73 millió unciára (kb. 2240 tonnára) esett 2017-ben. Ez alapvetően az Egyesült Államokban uralkodó hangulatnak köszönhető, ahol a pezsgő részvénypiacok és a kriptovaluták növekedése hatására némelyek hátat fordítottak a nemesfémeknek a Silver Institute szerint. Ugyanakkor a részvények és kötvények egyre szembetűnőbb drágasága, valamint a Bitcoin éveleji korrekciójának köszönhetően a Silver Institute arra számít, hogy számos befektető visszatalál a nemesfémekbe, amelyből az ezüstrudak és -érmék kereslete is profitálhat.
 
 
A tőzsdén kereskedett ezüst befektetési termékek (ETP) állománya 2017 végére rekordszintre, 670 millió unciára (kb. 20.840 tonnára) ugrott. Az ETP-k 2002-es bevezetése óta az ezüst ETP-k éves állománya csak két évben csökkent, ami a befektetők kitartását fémjelzi. Ez az érdekes jelenség részben annak köszönhető, hogy az ezüst ETP-kbe nagyobb arányban fektetnek a magánbefektetők, mint az intézmények. Az ezüst ETP-k  állományai 2012-től stabilan növekednek, és a Silver Institute arra számít, hogy állományuk 2018-ban további 3 százalékkal gyarapszik.
 
 
Miközben az ezüst LBMA referenciaár csökken, az ezüst ETP-k állománya folyamatosan növekszik
 
 Az ezüst befektetési alapok állománya növekedett az árfolyam esésével párhuzamosan
 
Erős tavalyi éven van túl az indiai ezüstbehozatal, annak 183 millió unciás mértéke csaknem kétszerese a 2016. évinek. Az erős szám egyrészt az egészséges indiai ékszerpiac keresletének köszönhető, másrészt a piaci szabályozások hatására a készpénzalapú gazdaságról hivatalos csatornákra történő piaci átállás következménye. Az átállási folyamatra az egységesített GST (Goods and Services Tax, kvázi ÁFA) szabályozás tavalyi bevezetése volt pozitív hatással, aminek köszönhetően nőtt az átláthatóbb üzletpolitikát preferáló ékszergyártó és -forgalmazó cégek ezüstkereslete. A Silver Institute várakozásai szerint az indiai ékszergyártók ezüstkereslete erős marad, ami az importot megközelítőleg 180 millió unciára (kb. 5690 tonnára) tornászhatja fel.
 

 
Tovább csökkenő ezüstkínálat 
 

A világ ezüstkitermelése 14 év folyamatos bővülést követően 2016-ban esett először, 1%-ot. Ez a trend 2017-ben folytatódott, az előzetes becslések szerint a bányászat további 2 százalékkal, mindössze 870 millió unciára esett. A dél-amerikai termelés-megszakítások, párosulva azzal, hogy az elsődleges gyártók az elmúlt öt évben visszafogták a beruházásaikat, az idén újabb csökkenést vetít előre. Mindazonáltal az alapfémek árainak jelentős növekedése lassíthatja a termelés visszaesését 2018-ban, különösen, hogy e trendből a melléktermékeket előállítók tőkét kovácsolhatnak.
 
 
Az ezüst újrahasznosításból származó kínálata enyhén nőtt tavaly annak köszönhetően, hogy többet hasznosítottak a gyártási eljárásból visszamaradt szürke nemesfémekből. A tört ezüst kínálata 2011 óta jelentősen csökkent az evőeszközök, ékszerek és érmék piacának szűkülése miatt. A Silver Institute várakozásai szerint az újrahasznosításból származó ezüstkínálat 150 millió uncia körül stabilizálódhat, ami a teljes kínálat mintegy 15 százalékát teszi ki.
 
 
Ezüstpiaci egyensúlytalanság
 
 
Az ezüstpiaci egyensúly (teljes kínálat-teljes kereslet) idén is enyhe piaci deficitbe billenhet át a Silver Institute várakozásai szerint, mind a keresleti, mind a kínálati oldalon közelítve az 1 milliárd unciát (kb. 31 104 tonna).  A kínálati oldalról hiányzó ezüstöt a felszíni készletből kell majd kipótolni. Ez a forgatókönyv igen kedvező abból a szempontból, hogy a felszíni készletek az elmúlt időszakban 9%-al emelkedtek, köszönhetően a fizikai ezüst iránti gyenge amerikai és ázsiai kereslet miatt.
 
 
Volatilis ezüstárak várhatók
 
 
Az ezüst 17,05 dolláros unciánkénti átlagára 2017-ben fél százalékkal maradt el a 2016-ostól. A Silver Institute várakozásai szerint az ár 2018-ban volatilisen mozoghat. A short pozíciók év eleji lezárása máris a tavalyi átlagár fölé hajtotta az ezüst árfolyamát. Azonban az ezüstnek még jelentős tere lehet az emelkedésre: jelenleg az arany-ezüst ráta 72 (azaz 72 uncia ezüst kell egy uncia arany megvásárlásához), tehát bőven van még tere az ezüstnek arra, hogy a hosszú távon 64-es átlag átváltási arányhoz konvergáljon. Az ezüst profitálhat a várhatóan robosztussá váló arany fedezeti ügyletek mentén jelentkező pótlólagos nemesfémkeresletből is, tekintettel a profi spekulánsok abbéli hajlandóságára, hogy az ezüstön keresztül vállaljanak aranykitettséget, ill. az arany iránti kereslet fellendülésével egyidejűleg a fizikai ezüst érmék és rudak iránt jelentkező kisbefektetői kereslet hatására.
 
 
Az ezüst ára az év elején magához tért
 
 Magához térni látszik az ezüst árfolyama 2018 elején
 
 
Forrás: The Silver Institute, CNBC, Conclude Zrt.