Címlap Aranypiaci elemzések Lesz még 2300 dollár az arany – csak győzni kell kivárni!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Lesz még 2300 dollár az arany – csak győzni kell kivárni!
2013. július 16. kedd, 14:22

 

Conclude Daily Gold

Nincs még vége az arany aranykorának, a sárga nemesfém vétele melletti fundamentális érvek egyáltalán nem sérültek – mennek szembe a most széles körben dívó piaci konszenzussal Ronald-Peter Stöferle és Mark J. Valek, a liechtensteini Incrementum AG független pénzügyi szolgáltató elemzői a június végén megjelent, Stöferle által immár hetedik alkalommal jegyzett tanulmányukban.

Ronald-Peter Stöferle (balról) és Mark J. Valek. Forrás: www.incrementum.li, Conclude Zrt.
A szerzőpáros szerint, ha valamikor szükség van az aranyra, mint menedékre, akkor csak most igazán. Bár az utóbbi fél évben a sárga nemesfém jelentősen gyengült, nem szabad elfelejteni, hogy 2008 vége óta a történelem legnagyobb mértékű monetáris politikai lazítása folyik világszerte, emiatt senkinek nem lehet tapasztalata arról, mi történhet a pénznyomda leállítását követően, ami pedig a FED részéről akár már az idén ősztől várható. Döbbenetes, hogy az USA és Japán jelenleg havonta 160 milliárd dollárt önt a piacra, miközben a világ tavalyi egész évi 2700 tonnás aranytermelése 125 milliárd dollár értéket tett ki!

Azt, hogy mennyire a pénznyomda fűtötte a részvényárfolyamokat, jelzi, míg a FED első mennyiségi lazító programja idején, 2008 végén a FED mérlegfőösszege és az S&P 500 index közötti korreláció 20 százalékos volt, addig most 86 százalék! Ezt a FED is elismerte egy tanulmányában, mondván, a központi banki intervenció híján az S&P 500 ötven százalékkal alacsonyabb lenne.


A hitel formájában a piacra öntött pénz azonban végső soron „a gyanakvás elaltatója”. Ez az oka annak, miért is olyan nehéz előre jelezni meglehetős pontossággal az adósságválságokat. Vagyis azt a pontot, amelynél a bizalom összeomlik, és a hitelezők elveszítik a reményüket a kölcsönvevő hitelességében. A pénzkínálat felhígulásának hatására leértékelődik a pénz, márpedig minél nagyobb a pénznyomtatás, annál nagyobb a leértékelődés, emiatt pedig annál jobban csökken a bizalom. Ezzel szemben az arany az egyetlen likvid befektetési eszköz, mely nem tartalmaz fizetési kötelezettséget, nem testesít meg sem adósságot, sem hitelezői kapcsolatot. Az egyetlen nemzetközi fizetési eszköz, ami a kormányoktól független, túlélt minden háborút és államcsődöt. Monetáris jelentősége az évszázadokon át megalapozódott és manifesztálódott, s mostanában újra felfedezőben van. Az arany (és az ezüst) kínálata viszonylag állandó, mindazonáltal, minél magasabb a befektetők részéről a védelmi igény, annál magasabbak az áraik. Ezért az arany és az ezüst bikapiaca alapvetően a pénzügyi biztosítékok bikapiacának tekinthető.

 
Forrás: www.bullionstreet.com, Conclude Zrt.

Mindezek alapján a Stöferle-Valek páros hisz abban, hogy az aranynak továbbra is a befektetési portfoliók nélkülözhetetlen részének kell maradnia. Úgy vélik, az 1979-80-as évekkel ellentétben, a jelenlegi arany bikapiac valószínűleg nem fog véget érni egy hirtelen kamatemelkedéssel, miután a kormányzati, háztartási és vállalati mérlegek óriási adósságokkal terheltek. Meghökkentő, hogy a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankja, a BIS szerint a 18 OECD-ország állami, lakossági és vállalati együttes adósságának GDP-hez viszonyított aránya az 1980-as 160 százalékról 2012-re 340 százalékra nőtt.

 

Egyelőre azonban annak érdekében, hogy leküzdje nemcsak a pénzügyi szektor, hanem a reálgazdaság problémáit, a FED, a Bank of Japan, a Bank of England és az Európai Központi Bank is valószínűleg még hosszú ideig alacsony szinten tartja alapkamatát. Megdöbbentő, hogy világszerte 2008 óta több mint 500 alapkamat-csökkentésre került sor. Középtávon negatív reálkamatokra kell felkészülni. Márpedig mindig is erős kapcsolat volt a negatív reálkamatok és az aranyár között: minél lejjebb volt az irányadó ráta, az annál nagyobb lökést adott az aranyár emelkedésének.

 

A reálkamatlábak és az aranyárak alakulása 1971 óta

 

A reálkamatlábak és az aranyárak alakulása 1971 óta; Forrás: Incrementum AG, Federal Reserve St. Louis, Datastream; Conclude Zrt.

 

Forrás: Incrementum AG, Federal Reserve St. Louis, Datastream

 

Nem valószínű, hogy az adóssággal küzdő országok – mint Olaszország, Spanyolország és Portugália –, eladják majd aranytartalékaikat. Egyrészt ezek az értékesítések csak minimálisan vihetik lejjebb adósságrátáikat, másrészt e lépés a gyengeségük elismerése lenne, ami a velük szembeni, már amúgy is megtépázott piaci bizalmat csak tovább rombolhatják. Ugyanakkor technikailag is nehezen kivitelezhető az aranytartalékok áruba bocsátása, hiszen a központi bankok közötti megállapodás 2014 szeptemberéig évi 400 tonnában maximálta az eladható arany mennyiségét.

 

Az eurózóna-országok aranytartaléka nem éri el az összes adósságuk 10 százalékát

 

Az eurózóna-országok aranytartaléka nem éri el az összes adósságuk 10 százalékát; Forrás: UBS, WGC, Eurostat, Bloomberg, a 2012. harmadik negyedévi adatok alapján, 1400 dolláros unciánkénti aranyárral és 1,3 EUR/USD árfolyammal számolva; Conclude Zrt.

 

Forrás: UBS, WGC, Eurostat, Bloomberg, a 2012. harmadik negyedévi adatok alapján, 1400 dolláros unciánkénti aranyárral és 1,3 EUR/USD árfolyammal számolva.

 

A központi bankok nettó aranyvásárlása tavaly 534 tonnát tett ki, ez 1964 óta a legnagyobb mennyiség! A Nemzetközi Valutaalap az idén még ennél is nagyobb, 550 tonnás összemelkedésre számít. Különösen a feltörekvő országok vettek a sárga nemesfémből, hogy fitogtassák növekvő gazdasági, politikai erejüket, s azért esett ennek eszközéül a választásuk az aranyra, mert kiábrándultak a hagyományos devizákból.

 

Központi banki aranyvásárlások 2012 júliusától, tonnában

 

Központi banki aranyvásárlások 2012 júliusától, tonnában Forrás: World Gold Council; Conclude zrt.

Forrás: World Gold Council

 

Az aranybányászat éppen egy nagyobb változáson megy keresztül. A zuhanó aranyárak hatására az aranytermelés piaci alapon egyre kevésbé gazdaságos, gyakorlatilag csak az állami finanszírozású projektek – elsősorban az oroszországiak és a kínaiak – tudnak fennmaradni. A prioritások módosulnak: az egy unciára jutó nyereség, a tőkemegtérülés és a stabil cash-flow kerül előtérbe az aranytermelés maximalizálásával szemben.

 

Tavaly jelentősen megugrottak az aranybányászati költségek, melyek már-már a mostani aranyárral egyenlők

 

Tavaly jelentősen megugrottak az aranybányászati költségek, melyek már-már a mostani aranyárral egyenlők;Forrás: Company Reports, Bloomberg, JCF Factset, Incrementum AG Conclude Zrt.

 

Forrás: Company Reports, Bloomberg, JCF Factset, Incrementum AG

 

A költségszerkezet átláthatósága iránti új elkötelezettség, a nagyobb pénzügyi fegyelem és a részvényesi érték lehet a döntő a jövőben, ami vonzóbbá teheti az aranybánya-részvényeket, különösen, hogy azokhoz utoljára 1943-ban lehetett ilyen olcsón hozzájutni.

 

Az aranybánya-részvények indexe, a Barron’s Gold Mining Index 70 éve nem volt ilyen alacsony

 

Az aranybánya-részvények indexe, a Barron’s Gold Mining Index 70 éve nem volt ilyen alacsony; Forrás: Nick Laird of Sharelynx.com, Barrons, Incrementum AG; Conclude Zrt.

 

Forrás: Nick Laird of Sharelynx.com, Barrons, Incrementum AG

 

Ma még nem lehet tudni, milyen irányt vesz az USA monetáris politikája, de ha a több kimeneteli lehetőségből csak a legenyhébb valósulna meg, s a pénzpumpa leállása csak kisebb problémákkal járna, az aranybefektetők akkor is tekintélyes kockázati prémiumot tehetnek zsebre, miután az ára akár 2230 dollár is lehet. E vélekedést a technikai elemzés alapozza meg, mely szerint az arany a 2011. augusztusi 1920 dolláros rekordára elérése óta egy hosszú távú konszolidációs szakaszban van, hasonlóan az 1974-76 között lezajlott korrekcióhoz.

 

Az 1974-76 közötti és a jelenlegi korrekció

 

Az 1974-76 közötti és a jelenlegi korrekció ; Forrás: Datastream, Incrementum AG; Conclude Zrt.

 

Forrás: Datastream, Incrementum AG

 

A lefelé mentő trend hamarosan megfordulhat, de a kereskedők kötelezettségét mutató CoT adatai szerint ez nem várható augusztus előtt. Aranyeufóriára nem lehet számítani, a szkepticizmus, a félelem és a pánik soha nem figyelhető meg egy hosszú bikapiac végén, de a hosszabb távú 2300 dolláros célár, ami már több éve formálódik, továbbra is reálisnak tekinthető. Az árfolyamgörbe magához térése azonban hosszabb időt vesz igénybe, ezért a Stöferle-Valek duó következő 12 havi célára 1480 dollár.

 

Az éves átlagos aranyár

 

Az éves átlagos aranyár; Source: Incrementum AG, Datastream; Conclude Zrt.

 

Source: Incrementum AG, Datastream

 

Miközben a papír arany kereskedelme 2011-re 50 milliárd unciára nőtt, ez 600-szorosa volt az az évi aranytermelésnek, a globális eszközök 2012. végi, 223 ezermilliárd dollárra tehető állományának alig fél százaléka, 1100 milliárd dollár volt köthető az aranyhoz.

 

Az arany részesedése az összes befektetésen belül alig fél százalék

 

Az arany részesedése az összes befektetésen belül alig fél százalék;Forrás: World Gold Council, Credit Suisse, World Federation of Exchanges; Conclude Zrt.

 

Forrás: World Gold Council, Credit Suisse, World Federation of Exchanges, Conclude Zrt.