Címlap Hírek A brazil dzsúsz-óriás Cutrale-Safra párosé az amerikai banángyártó Chiquita

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A brazil dzsúsz-óriás Cutrale-Safra párosé az amerikai banángyártó Chiquita
2014. november 05. szerda, 08:50

 

Conclude Daily Gold

Három és fél éve nem látott magasságokban, 14,5 dollárhoz közel cserélnek gazdát az amerikai Chiquita Brands International részvényei azóta, hogy a társaság október 27-én elfogadta a brazil Cutrale Group és a Safra Group részvényenként 14,5 dolláros felvásárlási ajánlatát, ami 682 millió dollárra értékeli a céget.

Forrás: Courier-Post, Conclude Zrt.

A Chiquitáért augusztus óta folyt a harc a Cutrale-Safra és az ír Fyffes között. A Chiquita márciusban jelentette be, hogy meg akarja venni a Fyffes-t, hogy egy részvénycserés ügylet révén a világ legnagyobb, mintegy 4,6 milliárd dolláros éves árbevételű banánszállítóját hozzák létre. Ám augusztusban feltűnt a színen a narancslé-gyártó és globális agrárüzletekben utazó Cutrale és a Forbes által 16 milliárd dollár értékűre becsült banki, pénzügyi és ingatlanbirodalma alapján a világ leggazdagabb bankárának számító Joseph Safra tulajdonában lévő Safra Group párosa, melyek a csökkenő narancslé-fogyasztás miatt az elmúlt években már több terjeszkedési lehetőséget is megvizsgáltak. Így jutottak el a banánpiac-vezető Chiquitához, mely a Fyffes-zel, a Fresh Del Monte Produce Inc-kel és a Dole Food Co-val együtt a 18 millió tonna forgalmú export banánpiacot kontrollálja.

 


A Chiquita részvényeiért a Cutrale-Safra első körben még 14 dollárt ígért. Bár már ez is 99 millió dollárral magasabbra, 627 millióra értékelte a céget, a Chiquita igazgatótanácsa akkor még a Fyffes ajánlatát favorizálta. „Kizárólag a banáncég részvényesi értékének maximalizálását tartjuk szem előtt, míg a Cutrale-Safra páros láthatóan arra törekszik, hogy minél olcsóbban megszerezze a céget, anélkül, hogy megfelelően kompenzálná a Chiquita részvényeseit” – indokolt akkor Edward Lonergan, a Chiquita elnök-vezérigazgatója.

Ám amikor október 23-án az anyagilag jól elengedett Cutrale-Safra duó részvényenként 50 centet rátett ajánlatára, már Lonerganék álláspontja is megváltozott, s arra napokon belül rábólintottak. A pénzügyi zárásra a hatósági engedélyek beszerzését követően ez év végén vagy 2015 elején kerülhet sor. A tranzakció összértéke 1,3 milliárd dollár lehet, miután a részvények 682 millió dollárért való megvásárlása mellett a Safra által kontrollált J. Safra Sarasin AG átvállalta a cég 2021-ben lejáró kötvényekben megtestesülő adósságát is. Az észak-karolinai székhelyű Chiquita azt követően is New Yersey-ben marad, hogy az ügylet eredményeként a Cutrale-Safra által teljes egészében tulajdonolt egysége lesz.

„Várakozással tekintünk a Cutrale-Safrával való együttműködés felé, remélve, hogy az sima átmenetet biztosít és a tranzakcióra a lehető leghamarabb pont kerül” – nyilatkozott a cég által kiadott közleményben már az új helyzethez igazodva Lonergan. Hozzátéve: „Annak érdekében, hogy a Chiquita fenntartható módon megőrizze piacvezető pozícióját a szektorban, sokat segíthet a Cutrale-Safra a gyümölcs- és gyümölcslé-értékláncban szerzett tapasztalata és kiterjedt pénzügyi szakértelme”.

A Chiquita részvény árfolyama igencsak volatilis volt az elmúlt 2 évtizedben. A részvényárfolyam szenvedését az okozta, hogy míg a 90-es évek elején a világ exportbanán piacának 34%-át birtokolta, addig mára a részesedése 25%-ra csökkent, a konkurens Dole viszont 26%-ra nőtt. Az EU 1993-as új banánpiaci szabályozása nagyon hátrányosan érintette a céget, majd az eladósodás csapdájába esett. Most viszont erős kezekbe került a társaság.

 

A Chiquita részvény árfolyama igencsak volatilis volt az elmúlt 2 évtizedben. ; Forrás: Reuters, Forbes, Courier-Post, Yahoo, Conclude Zrt.

 


A Cutrale az egyik legtitokzatosabb és legellentmondásosabb élelmiszeripari cég Brazíliában. Árképzését a hatóságok már vizsgálták, miközben a farmerek és a környezetvédők körében is közutálatnak örvend. Ráadásul a floridai termesztőknek is első számú közellensége lett, miután a brazil cég odahaza, Sao Paulo államban olcsóbban termeszt citrom- és narancsféléket, amit aztán az amerikai piacra is bevisz.

Forrás: Forbes, Conclude Zrt.

 

A Cutrale két dolgot csinál jól: gyártja és teríti a narancslét világszerte, illetve kiüti a versenytársait (most épp a Fyffes-t). A szupergazdag és igen befolyásos brazil mágnás Jose Luis Cutrale által birtokolt dzsúsz-gyártó az utóbbi időben más agrárbizniszbe is benyomult, köztük a szójabab- és a kukoricatermesztésbe. Most pedig banánban utazik, ami már magától értetődőbb, lévén, hogy gyümölcs, márpedig az amerikai Chiquita tökéletesen beleillik alaptevékenységébe, hiszen a sok gonddal küszködő narancslé piac mellé a Cutrale diverzifikálná gyümölcslé portfólióját pl. narancs-banán gyümölcslevekkel.


Jose Luis Cutrale narancs és immár banán császár

 

Forrás: Reuters, Forbes, Courier-Post, Yahoo, Conclude Zrt.

 

A brazil cégek szép lassan a nagy amerikai élelmiszer márkák tulajdonosaivá válnak. A Burger King például a Forbes milliárdos-listáján szereplő Jorge Paulo Lemann, Carlos Alberto Sicupira és Marcel Herrmann Telles által tulajdonolt 3G Capital magántőke-társaságé, amely a Warren Buffett féle Berkshire Hathaway-jel együtt tavaly júniusban a Heinzet is bekebelezte, s a Budweiser sörmárka birtokos Anheuser-Buschban is többsége van.

A Cutrale lett a második brazil vállalat, amelynek Lemannék mellett sikerült egy híres amerikai márkát megkaparintania.


Forrás: Reuters, Forbes, Courier-Post, Yahoo, Conclude Zrt.