Címlap Hírek A magas árak megálljt parancsoltak az indiai aranyimportnak

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A magas árak megálljt parancsoltak az indiai aranyimportnak
2015. január 27. kedd, 11:57

 

Conclude Daily Gold

Megakadt az indiai aranyimport az utóbbi napokban, mert a magas árak miatt még jelentős diszkonttal sem veszik az aranyat az indiaiak. A sárga nemesfém unciája most 12-15 dollárral (illetve 10 grammonként 240-300 indiai rúpiával, 1 rúpia=0,0163 USD) kevesebbe kerül Indiában, mint a világpiaci árak és az importvámok alapján kellene kerülnie.

A szokásosnál jóval magasabb indiai diszkont kialakulásáForrás: Business Standard, Conclude Zrt.nak oka, hogy a kereskedőknél jelentős mennyiségű aranykészlet halmozódott fel. Mivel a kereskedők jól spekuláltak és a tavaly év végi bevásárlások zöme 1200 dollár körüli árfolyamnál történt, így most az 1300 dolláros áraknál még mindig szép nyereségük van és képesek engedni az árból.

Míg magas kereslet esetén az importköltségekkel növelt világpiaci árakhoz képest prémium szokott kialakulni, addig, most aranykészleteik már túl magasak, és diszkonttal próbálnak megszabadulni azoktól, mivel a sárga nemesfém tartása költséges. Márpedig novemberben a készletfeltöltések céljából 151 tonna arany áramlott be Indiába, jóval több, mint amennyi a világ második legnépesebb államának havi kereslete. Ezzel szemben decemberben – amikor az esküvői szezon már lecsengett – csak 39 tonnát tett ki az import. Az importőrök januárban eddig csak 15-20 tonna arany behozatalát tartották gazdaságosnak.


Az azonnali világpiacon az arany 10 grammja múlt csütörtökön 28 290 indiai rúpiát (445 dollárt) ért, míg egy kilogramm ezüst 40 100 rúpiát, 653 dollárt.

 

Az aranyár idei alakulása USA-dollárban és indiai rúpiában

 

Az aranyár idei alakulása USA-dollárban és indiai rúpiában; Forrás: Business Standard, Conclude Zrt.

 



Forrás: Business Standard, InfoMine.com, Conclude Zrt.