Címlap Hírek Ingatlanboom előtt Közép- és Kelet-Európa

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Ingatlanboom előtt Közép- és Kelet-Európa
2015. április 16. csütörtök, 14:25

 

Conclude Daily Gold

A közép- és kelet-európai városok és országok profitálhatnak abból, hogy a globális alapok hozamvadászata során nőhet az ingatlanjaik iránti kereslet.

Forrás: Financial Times, Conclude Zrt.

London, Párizs és Moszkva után Varsó a negyedik legmozgalmasabb irodafejlesztési piac Európában. Egyre-másra bukkannak fel új épületek, melyek elszívják a bérlőket a régi irodaházaktól, amelyek még három éve is a legvonzóbbak voltak a lengyel fővárosban. Az egyik átadás előtt lévő épületnek már meg is van a blue-chip bérlője: a Deloitte.


A közép- és kelet-európai ingatlanpiacra ömlik a tőke az USA-ból, Ázsiából és Nyugat-Európából a mennyiségi monetáris lazító programok jóvoltából, miután az alacsony, sok esetben már negatív kötvényhozamok miatt a befektetők a vonzóbb lehetőségeket keresik. Elsősorban a nyugdíjalapok teszik a pénzeiket a tisztességes hozam reményében ingatlanokba. A Jones Lang LaSalle (JLL) globális ingatlancég szerint a közép- és kelet-európai ingatlanokba való befektetések tavaly 25 százalékkal, 7,8 milliárd dollárra nőttek. Varsó az elsődleges célpont, de a kisebb országokban is nőttek az ingatlanbefektetések tavaly: Csehországban 52 százalékkal, Romániában több mint megháromszorozódtak, míg Magyarországnak 2007 óta nem volt ilyen jó éve, mint a tavalyi a JLL szerint.

S e trend valószínűleg folytatódni fog. Varsó még néhány évig biztosan vonzó terepe lesz mind a már ott lévő, mind a nemzetközi befektetők számára, akik szélesíteni kívánják regionális piaci jelenlétüket. A kiadó irodák területe Varsóban 13,5 százalék volt 2014-ben, szemben a 2012-es 9 százalékkal, s az osztrák Erste Group ingatlancége, az Immorent ez év végére 17 százalékot prognosztizál. A Deloitte Jana Pawla II sugárútra költözése az egyik legnagyobb idei tranzakció, még ha ez nettó értelemben nem is növekedés, hiszen a Big 4 egyike csak az egyik épületből a másikba ment át.

Meglehet ugyanakkor, hogy a befektetők máshol is körülnéznek – legalábbis Tomasz Trzósło, a JLL Poland ügyvezető igazgatója tapasztalatai szerint egyre többen fektetnek be a régió más városaiban is.

Már csak azért is, mert a közép- és kelet-európai régió fundamentumai erősebbek a recesszióval küzdő eurózónás tagországokéinál, az előbbiek éves gazdasági növekedése – Ukrajna kivételével – a Nemzetközi Valutaalap szerint 2-3,5 százalék között lehet a következő két évben. Tavaly a Starwood Capital magántőke-csoport két nagyobb ingatlant is vett Varsóban; a Lone Star 160 millió eurót fizetett a regionális piaci szereplő Globe Trade Centre 28 százalékos részesedéséért; a Blackstone pedig egy logisztikai portfoliót vásárolt a Standard Life-tól 118 millió euróért.

A nem hagyományos befektetők közép- és kelet-európai régióban való megjelenésének trendje folytatódhat. Robert Martin, a londoni székhelyű Europa Capital ingatlanalap-kezelője szerint elsősorban a nyugdíjalapok és az ázsiai, távol-keleti befektetők érdeklődnek. Török Árpád, a Demján Sándor milliárdos magyar nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó TriGránit Development úgy véli, 3-5 éven belül további jelentős forrás áramolhat a régió ingatlanpiacaira, miután a korábbinál is több pénz van a globális, azon belül is elsősorban az amerikai alapokban.

Forrás: Financial Times, Conclude Zrt.

 

Azért Varsó lett számos regionális ingatlanbefektető vagy -fejlesztő elsődleges célpontja, mert Lengyelország az egyetlen ország, amely e téren kiváló minőséget tud nyújtani – állítja Hadley Dean, a Colliers International kelet-európai részlegének ügyvezető igazgatója. Bár a lengyelek abban reménykednek, hogy e pénzek még legalább további három évig Varsóban maradnak, Dean szerint az okos befektetők máshol is invesztálni fognak. Romániában a korrupció leküzdésére irányuló törekvések az egy évtizeddel korábbi lengyelországihoz hasonló növekedést indíthat el, míg a nagyobb átláthatóság az olyan országokban, mint Szerbia és Bulgária, Dél-Európát közelítheti a fejlettebb piacok sztenderdjeihez. Belgrádban például kedvező jel egy Abu Dhabi befektető által nemrégiben végrehajtott 4 milliárd dolláros ügylet. Ezzel szemben Ukrajna és Oroszország – a két ország elhúzódó konfliktusa miatt – kikerült a befektetők fókuszából.

„A hagyományos alapok nyilvánvalóan további területeket keresnek ahhoz, hogy lehetőleg minél magasabb hozamra tegyenek szert” – mondja Dean, hozzátéve: „az a kérdés, hogy a tengerentúlról érkező pénzhullám Lengyelország után mennyire délnek veszi az irányt. Egy azonban bizonyosnak látszik, hogy nem tart kelet felé.” Számos fejlesztő, befektető és piaci elemző egyetért abban, hogy 2015 lesz az az év, amikor Románia lépést tehet afelé, hogy komoly piaccá váljon a régióban. Lengyelországhoz hasonlóan azt reméli, hogy a fővárosán kívüli városok is felkelthetik a befektetők érdeklődését és az üzleti outsourcing (BPO) iparág tovább terjeszkedhet. A lengyel BPO iparág nem mutatja a lassulás jeleit. A JLL szerint Wroclawban és Krakkóban több iroda építése folyt 2014 végén, mint egész Magyarországon. „Az elmúlt két-három évben méltánytalanul háttérbe szorított piacok profitálni fognak a globális tőkeáramlásból” – prognosztizálja Török, hozzátéve: „a budapesti és varsói eszközök közötti nincs különbség. Az összes többi ország élvez majd előnyt, mert vonzóbb hozamokat fognak nyújtani”. 

 

Forrás: Financial Times, Conclude Zrt.