Címlap Hírek Az arany 2015-ös éve és a 2016-os kilátások

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az arany 2015-ös éve és a 2016-os kilátások
2016. január 12. kedd, 09:24

 

Conclude Daily Gold

Miközben az arany ára 2015-ben amerikai dollárban több mint 11 százalékkal esett, volt olyan valuta, amelyben drágult – mutatott rá a World Gold Council (WGC) legfrissebb elemzése. A szervezet eltúlzottnak érzi az amerikai kamatlábak aranyárra gyakorolt hatását és ennek tompulására számít az idén. Négy évvel azt követően, hogy a sárga nemesfém jegyzése rekordot döntött, menedékeszköz funkciója és a befektetői portfoliók kockázatának csökkentésében szerepe ismét különösen fontos.

Forrás: www.pickywallpapers.com, Conclude Zrt.

Első ránézésre 2015 nem volt jó év az arany számára. Dollárban kifejezett ára az óév zárásakor több mint 11 százalékkal volt lejjebb az egy évvel korábbinál. A sárga nemesfémmel kapcsolatos befektetői megközelítés kedvezőtlen volt. Az átlag nettó vételi pozíciója 2003 óta nem volt ilyen alacsony, miközben a fizikai aranyba invesztáló tőzsdén jegyzett befektetési alapok (etf-k) tavaly mintegy 100 tonnával csökkentették állományukat. Az amerikai gazdaság javulása lehetővé tette az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) számára, hogy kilenc és fél év után először, december közepén emelje irányadó kamatát. Az ennek hatására a következő hónapokban minden bizonnyal emelkedő kötvényhozamok nyomán tovább erősödhet a dollár, míg az arany ára dollárban számítva továbbra is nyomás alatt maradhat.

A magasabb amerikai kamatvárakozások hatására erősödött a dollár, miközben az arany leértékelődött

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

 

Az aranypiac ma már teljes egészében globális, a fizikai arany iránti kereslet több mint 90 százaléka az USA-n túlról érkezik, elsősorban a feltörekvő országokból. Márpedig a nem dollárban vásárlók számára értelemszerűen a helyi valutában kifejezett ár a döntő. Az arany nem-dollár ára feljebb ment 2015-ben, a legnagyobb mértékben török lírában, orosz rubelben és indonéz rúpiában. A kereslettel súlyozott aranyár (vagyis a helyi aranyár szorozva az adott ország éves keresletének a világ aranykeresletén belül elért százalékával) pedig éves szinten átlagban 1 százalékkal haladta meg az arany dollárban számított emelkedését az évezred eleje óta.

 

Sok nem-dollár alapon aranyat vásárló emelkedő aranyárat tapasztalt az elmúlt években

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

 

A WGC több bíztató jelet is lát az aranypiacon. A 2015 harmadik negyedévi indiai és kínai aranykereslet is meghaladta az előző év azonos időszakáét, miközben az Egyesült Államokban is több aranyrúd és -érme talált gazdára. Igaz, folytatódott az arany etf-kből való kiáramlása, ám a korábbinál kisebb intenzitással. A központi bankok viszont erősen nettó vásárlók maradtak – a szervezet becslése szerint az év egészében 500 tonnával gyarapíthatták aranytartalékaikat. Míg az újrahasznosítás tovább esett, a kitermelés elkezdett egyenletessé válni.

 

A történelem éppúgy, mint a jelenlegi pénzügyi környezet arra utal, hogy 2016 más lehet.

 

Az arany 2001-2012 közötti raliját az alábbi tényezők fűtötték:

-          az erős feltörekvő piaci növekedés támogatta a fogyasztói keresletet,

-          a pénzügyi világválság és annak utóhatása miatt a befektetők szívesebben mentek a „kemény” eszközökbe,

-          a pénzügyi innovációk megkönnyítették az arany vételét,

-          a központi bankok nettó aranyeladókból nettó vevőkké váltak, hogy diverzifikálják nemzetközi tartalékaikat.

 

Ám az amerikai gazdaság magához térése és azon félelem hatására, hogy a feltörekvő piacok növekedése lassul, az aranyárak esni kezdtek. 2014 végére minden szem a dollárra összpontosult és arra, vajon mikor kezd a Fed kamatemelésbe.

 

De vajon ez az amerikai központú arany szemlélet a végtelenségig folytatódik? A WGC szerint nem.

 

Az arany teljesítménye történelmi perspektívából

 

Mint tudjuk, a múltbeli teljesítmény egyáltalán nem garancia a jövőbenire. Ettől még azonban a befektetőknek érdemes megérteniük a múltat.

 

Az 1970-es évektől az arany egyaránt öt-öt nagyobb áremelkedésen, illetve -esésen ment keresztül. Míg a felértékelődések hosszúsága és mérete eltért egymástól, addig a lejtmenetek a legutóbbi időkig nagyjából ugyanolyan jellemzőkkel bírtak. A korábbi medvepiacok (a mostanit kivéve) általában öt évig tartottak, ezek alatt az arany ára 35-55 százalékkal zuhant. A mostani negatív korrekció nincs messze a csökkenő ciklusok mediánjától.

 

Az öt-öt bika, illetve medve aranypiaci ciklus az 1970-es évek elejétől

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

 

Az áremelkedési időszakok hossza és mérete kevésbé egyenletes és kiszámítható, mint a csökkenő periódusokéi.

 

De mi a helyzet a mostani medveciklussal? A WGC szerint több tényező is arra utal, hogy 2016 más lesz, mint a magunk mögött hagyott esztendő.

 

Az USA-dollár, a kockázatvállalás és a Kelet szerepének növekedése

 

Nem tudni, hogy a 0,25-0,5 százalék közötti piaci várakozás aljának megfelelő emelés után mennyire gyorsan tudja elérni a Fed-kamat a normálisnak tekinthető mértékét. Bár egyes várakozások szerint az irányadó ráta 2016 végén már 1 százalék lehet, a piaci konszenzus még ez alatti értéket vár. Csak annyi tűnik bizonyosnak, hogy az alacsony kamat még sokáig fennmaradhat.

 

A WGC szerint jelenleg a dollár mozgása jobban befolyásolja az arany árát, mint a kamatszint. Márpedig a zöldhasú már nagyobb mértékben drágult az utóbbi két évben, mint a dotcom lufi idején. Ahhoz képest, hogy csak most kezdődik a FED kamatemelése, a dollár már most is erősnek tűnik.

 


A dollárindex alakulása és a FED kamatemelési időszakok.

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

 

Ez két okból fontos:

-          a dollár hajlamos visszatérni a hosszú távú átlaghoz, így előbb-utóbb a dollár nem fog tovább erősödni, hanem megfordul az iránya

-          az erős dollár felér egy szűkítéssel és ez gátolhatja a Fedet abban, hogy a kamatát túl magasra emelje, kockáztatva ezzel a gazdaság növekedését.

 

Az ázsiai aranypiac tovább terjeszkedett. A kínai nemzeti bank növelte aranytartalékait és a sanghaji aranytőzsde a jüanban denominált kereskedési rendszer bevezetésén fáradozik, ami e piac növekvő fontosságát tükrözi. Az indiaiak szintén egy aranytőzsde létesítését helyezték kilátásba a nem is olyan távoli jövőben.

 

Ugyanakkor a Keletnek a világ pénzügyi piacaihoz való kapcsolódása jelentős kockázatokat hordoz. Az amerikai részvényárfolyam-várakozások egészen magasan maradtak, miután az alacsony hozamkörnyezetben minél nagyobb hozamot kereső befektetők növelik a kockázati kitettségüket. E környezetben a kötvények kisebb védelmet nyújtanak, ami a részvénypiaci lufi felfújódását segíti elő. És amint a makrogazdasági feltételek a fejlett országokban javulnak, a piaci és likviditási kockázatok a rekordszinteket közelítik. E környezetben az arany szerepe, mint egy portfoliódiverzifikáló és menedék eszközé különösen fontos.

 

A részvények olyan magasan állnak a kamatlábakhoz viszonyítva, mint az 1930-as években

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

A kutatások azt mutatják, hogy hosszú távon az arany 2-10 százalékos részaránya egy befektetési portfolióban javíthatja a portfolió teljesítményét. Azáltal, hogy:

-          az arany segíti kezelni a kockázatot és a volatilitást, a többi kulcseszközzel való alacsony korrelációja miatt piaci zavarok idején segít megakadályozni a portfolió leértékelődését,

-          az arany segít megőrizni a vásárlóerőt is, globális infláció esetén. Negatív korrelációja az USA-dollárral és sok más valutával, megvédi a befektetőket a fő valuták leértékelődésétől.

 

Az arany együttmozgása a részvényekkel csökken gazdasági visszaeséskor, és a többi eszközzel szemben is alacsony marad, míg a részvények korrelációja a kockázatos eszközökkel általában emelkedik

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.