Címlap Hírek Brexit: sem a távozás, sem a maradás nem hathat negatívan az aranyra

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Brexit: sem a távozás, sem a maradás nem hathat negatívan az aranyra
2016. június 09. csütörtök, 09:15

 

Akár az Európai Unióban való maradás, akár az abból való kilépés mellett voksolnak a britek a június 23-ai népszavazáson, az az arany számára semmiképpen nem járhat negatív következményekkel – állítja a World Gold Council (WGC) legfrissebb elemzésében John Nugée, a Bank of England tartalékolási politikájáért felelős korábbi főigazgatója.

 

Lobbizás Brüsszelben: maradnak vagy mennek a britek az EU-ból?

 

 

A június 23-ai brit népszavazás az idei év legfontosabb politikai eseménye. Nagyobb jelentőségű, mint a novemberi amerikai elnökválasztás, annak ellenére, hogy bizonytalan, milyen változásokat hozhat az USA politikájában, ha az erősen populista republikánus jelölt, Donald Trump győzne.

 

De a brit népszavazás egyúttal a pénzügyi eszközökre hatással lévő piaci esemény is. A piacok hónapok óta rendkívül volatilisek és ha az Egyesült Királyság elhagyná az EU-t, e bizonytalanság és volatilitás még évekig fennmaradhat. Vajon hogyan reagálhatnak a befektetők erre az egyedi és teljességgel megjósolhatatlan eseményre? Hogyan kell alakítani portfoliójukat, mit célozzanak meg? Hozammaximalizálásra törekedjenek vagy inkább védekezőbb pozíciót vegyenek fel, minimalizálva azt a kárt, amit a piaci mozgások okozhatnak a befektetéseikben?

 

A brit népszavazás nem normál piaci esemény. Az EU-ból való kilépésről szóló döntés egyszeri és megváltoztathatatlan. Ez azt jelenti, hogy a szokásos portfolióméretek és -kezelési technikák, mint például a befektetések várható, illetve kockáztatott értékének (angolul: Value at Risk) a számítása, ezúttal nem segíthet. A historikus átlagok nem adnak fogódzót a népszavazási döntés várható hatásainak feltérképezéséhez, és nem elegendőek ahhoz, hogy a portfoliót változtassuk. De a szokásos kockázatelemzési technikák sem alkalmazhatók, azon egyszerű oknál fogva, hogy nincsenek tények, százalékok, kockázati tényezők és előrejelzések azzal kapcsolatban, mi következhet a népszavazás után.

 

Az ehhez hasonló helyzetekben, ahol a jövő nem csak ismeretlen, hanem nem is feltételezhető, sok befektető több forgatókönyvet is felállít, számításba véve az összes lehetséges következményt. Mindazonáltal egy ilyen egyszeri és végleges döntés esetén, mint a brit népszavazás, a WGC szerint csak az úgynevezett túlélési szcenárió lehet üdvözítő. Ez annak a vizsgálatára irányul, hogy a portfolió túlélheti-e a legrosszabbat, amit a döntés hozhat.

 

Annak nem lesz különösebb hatása, ha a britek az EU-ban maradás mellett voksolnának. Ez azt jelenti, hogy megmaradnak az olyan, jelenleg megoldandó kérdések, mint a gyenge világgazdasági növekedés, a bevándorlással és biztonsággal kapcsolatos kihívások Európában, a Görögország és Olaszország fizetőképességét övező bizonytalanság. Ezek miatt a világ vezető központi bankjainak monetáris politikája nem változna, ami továbbra is alacsony kamatokat jelentene az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, mennyiségi lazítást és negatív kamatokat Európában és Japánban.

 

Márpedig ez viszonylag kedvező környezet az arany számára, így változatlan monetáris politikák mellett az aranyárak jelenlegi, enyhén felfelé menő trendje nem törne meg – állítja a WGC elemzése.

 

Ha a britek az EU-ból való kilépésre szavaznának, akkor nagyfokú bizonytalanság állhat be. Ami nemcsak az Egyesült Királyságra, hanem az EU-ra és az egész világgazdaságra kiterjedhetne, emiatt a pénzek az olyan biztonságos eszközökbe áramolhatnának, mint az arany.

 

Hosszabb távon a Brexit számos lehetséges következménnyel jár az EU számára. Az egyik, hogy az a sokk, amit az Egyesült Királyság távozása okozna, egyfajta védekezési reflexként az eurózónát szorosabb egységre késztetné, megszilárdítva az eurót, ami fiskális és pénzügyi irányítási eszközöket adna az Európai Központi Bank (EKB) monetáris tárházához. Ez azzal járhat, hogy az euró nemcsak túléli a mostani válságot, hanem virágzásnak is indul. Ugyanakkor ez felerősítené a deflációs nyomást, amit az euró okoz az EU gazdaságának, növelve a gyengébb periférikus gazdaságokra nehezedő nyomást és valószínűleg erősítné az EKB mennyiségi lazító és negatívkamat-politikáját. E környezetben, az arany, mint egy nulla, de mégsem negatív kamatozású eszköz furcsamód magas hozamúvá és nagyon vonzóvá válhat. Hozama még a tárolási költségek levonása is versenyképes lehet a negatív kötvényhozamokkal.

 

A Brexit másik lehetséges következménye, hogy megnöveli az EU szétesésének kockázatát, miután a többi országban lévő nacionalista és populista pártok követelnék az Egyesült Királyság példájának követését. Márpedig ha az EU effajta nyomás alá kerülne, az eurózóna valamennyi papíralapú eszközének, még magának az eurónak az értékeit illetően is kétségek merülhetnének fel. Egy ilyen forgatókönyv nyertese az arany lenne, nem eget verő hozama, hanem a hagyományos menedékeszköz tulajdonsága miatt.

 

A WGC elemzéséből az következik, hogy bármilyen eredmény is születik a brit népszavazáson, valószínűtlennek tűnik, hogy az arany hozama csökkenni fog. Sőt számos forgatókönyv megvalósulása esetén erősen túlteljesítő lehet.

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt, Conclude Daily Gold