Címlap Hírek Egyre nő az arany vonzereje Japánban is

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Egyre nő az arany vonzereje Japánban is
2016. november 17. csütörtök, 17:54
 
 Conclude Daily Gold
 
 
Japán riasztó ütemben elöregedő lakosságának nyugdíjas éveit a régóta tartó gyenge gazdasági növekedés, a kicsapongó részvénypiac és az ultra alacsony kamatok rémes együttese fenyegeti. Nem csoda, hogy ilyen környezetben a magánszemélyek már régebben az aranyhoz fordultak a valódi hozam elérése reményében. A tavalyi évben azonban új szereplők tűntek fel a piacon: a vállalati nyugdíjpénztárak.
 
 
 
 
 
Az alacsony kamatok ellen egyre kockázatosabb befektetéssel védekező vállalati nyugdíjpénztárak és intézményi befektetők érdeklődése folyamatosan növekszik az arany iránt - mondta el a World Gold Council októberi elemzésében Osamu Hoshi,  a Mitsubishi UFJ Trust & Banking Corporation (MUTB) vezető stratégiai menedzsere.
 
 
 
Az MUTB 2010-ben vezette be a tokiói értéktőzsdére a saját, Fruit of Gold ETF névre hallgató arany befektetési alapját. Az összegyűjtött pénzt aranyrudakba fektető alapba eleinte kizárólag magánszemélyek fektettek, míg az intézményi befektetők felől az érdeklődés szinte láthatatlan volt a befektetési alap iránt.
 
 
Az egyre volatilisebbé váló nemzetközi pénzügyi helyzet hatására fokozatosan felébredő intézményi kereslet 2015-ben vett igazán nagy fordulatot: a hirtelen megugró intézményi befektetői keresletnek köszönhetően 2016. januárjában már fele-fele arányban osztoztak a magánszemélyek és az intézmények az alap által jegyzett aranykészleten.
 
 
Osamu Hoshi szerint az arany 3 okból vonzza magához egyre nagyobb mértékben az intézményeket:
 
 
Elsőként azt említi, hogy az arany – japán szemmel nézve – viszonylag stabil maradt a kötvény- és a részvénypiacok hatalmas kilengéseihez képest.  Fontos szempont továbbá, hogy az arany történelmileg alacsony korrelációval bír a többi befektetési eszközzel, ezért jó diverzifikáló eszköz. Harmadszor pedig, a jen dollárban jegyzett árfolyama fordított arányosságot mutat a dollárban jegyzett arany árfolyammal – tehát az arany jenben jegyzett árfolyama nem mutatott erős esést még 2013-ban sem, az arany medvepiac kezdetekor.
 
 
A negatív kamatok fontos szerepét is kihangsúlyozta egy japán pénzügyi szereplő. Szerinte az, hogy világszerte negatív vagy nulla körüli kamatokkal találkoznak az intézmények, erodálta a kamatot nem fizető arannyal szembeni fenntartásaikat.
 
 
A jelenlegi gazdasági és pénzügyi környezetben egyre vonzóbb arany magához csábította a japán nyugdíjpénztárakat is. A japán nyugdíjrendszer alapjait jelentő önkéntes és/vagy vállalati működtetésű, fix befizetésű (defined contribution, továbbiakban: DC) és a fix kifizetésű (defined benefits, továbbiakban: DB) nyugdíjalapok egyre fontosabb szerepet tulajdonítanak az aranynak a nyugdíj-előtakarékossági terveikben.
 
 
 
 
A Fruits of Gold ETF arany befektetési alapban tartott eszközök növekedése 2010-2016 között. 
 
 
A vállalati nyugdíjszektoron belül több mint kétszáz DB nyugdíjalap fektetett vegyes alapokon vagy aranyat is tartó kiegyensúlyozott befektetési alapokon keresztül a tokiói tőzsdén jegyzett Fruit of Gold ETF-be.
 
 
A DC nyugdíjszektoron belül több mint 160 nyugdíjalap adta hozzá a befektetési választékához a MUTB Fine Gold alapját, amely nagyrészt szintén a Fruit of Gold ETF papírjait jegyzi le. A megnövekedett érdeklődést jól jelzi, hogy az alap vagyona – bár relatíve még mindig kicsinek számít – az elmúlt két évben közel megháromszorozódott: a korábbi 600 millió jenhez képest idén már 1,9 milliárd jent tartanak benne a nyugdíjas korukra takarékoskodó japánok.
 
 
A kereslet ugrásszerű növekedését még érdekesebbé teszi a japán DC nyugdíjalapok működési modellje.
 
 
A vállalati DC nyugdíjalapok szponzorai maguk választhatják ki, hogy milyen eszközbe fektesse az alap a rendszeres megtakarításukat, feltéve, hogy az adott befektetési eszköz szerepel a nyugdíjalap kínálatában.
 
 
Az, hogy egyre több japán nyugdíjalap választja a fizikai arany árfolyamára kitettséget vállaló befektetési alapok valamelyikét, megerősíteni látszik azt a tényt, hogy az arany hosszú távon a portfólió kockázatainak csökkentésének és a stabil reálhozam elérésének egyik fontos és kiváló eszköze.
 
 
Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.
 
 
Fizikai aranyba vagy ezüstbe fektetne? Vásároljon webáruházunkból gyorsan és kényelmesen!
 
 
KATTINTSON IDE ÁRJEGYZÉSÜNKÉRT!