Címlap Hírek Nick Szabo: Az okos szerződések és a világ jogrendszere

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Nick Szabo: Az okos szerződések és a világ jogrendszere
2017. május 25. csütörtök, 14:12

Conclude Daily Gold
 
 
Az okos szerződések még nem veszik el a világ ügyvédjeinek a munkáját, még a bitcoin legfőbb technológiai újítása, a blockchain ellenére sem. Legalábbis ezt állítja Nick Szabo, akinek a neve 2013 decemberében robbant be a köztudatba, amikor egy blogger azzal állt elő, hogy szerinte a bitcoin-t feltaláló Nakamoto Szatosi mögött ő áll, sőt egyesek nem tartják kizártnak, hogy a szerintük nem létező Nakamoto nem más, mint Szabo fedőneve. Akárhogy is, a kriptográfus már Nakamoto 2008-as felbukkanása előtt három évvel írt a P2P-alapú digitális pénz megvalósításának a lehetőségéről.
 
 
Nick Szabo 
 
 

Széleskörű elismertségre Szabo azzal tett szert, hogy megalkotta az okos szerződések (angolul: smart contracts) koncepcióját, ami az Ethereum deviza alapját jelentette. Az Ethereum tulajdonképpen egyetlen nagy, általános célú „világszámítógép”, amelyen a blockchain alapú okos szerződéseket kódoló programok futnak.
 
 
Ezek a programok automatikusan végrehajtódnak, ha két vagy több fél megegyezik valamiben, és valamennyien digitálisan aláírják a megállapodásukat deklaráló programot. Az ilyen okos szerződés előnye, hogy azt nem lehet utólag manipulálni, felrúgni, az abban rögzített egyezség automatikusan és könyörtelenül megköttetik. Például azonnal megtörténik egy vételi tranzakció, ha a vevő átutalja a pénzt az eladónak.

 
Márpedig a bitcoin működési elve is ugyanez, vagyis az úgynevezett "distributed ledger", magyarul, egyfajta megosztott vagy konszenzusban kezelt könyvelés. Ennek az üzleti logikán alapuló rendszernek a megvalósítási technológiája, technikai kivitelezése a blockchain.
 
 
A distributed ledger alapon működő rendszerek legfontosabb jellemzője, hogy a rendszer résztvevői egyesével, saját maguk kezelik az egymás között végrehajtott tranzakciókat rögzítő könyvelést, és nincs szükségük semmilyen központi főkönyvre, elszámolóra vagy hatóságra ahhoz, hogy ez a könyvelés megbízható legyen. Ez a könyvelés egy adatbázis, amelyben az összes korábban végrehajtott tranzakció szerepel, és a blockchain által megvalósított ellenőrzési séma következtében mindenhol ugyanazt tartalmazza.

 
A megosztott könyvelés előnye, hogy az akár több napig tartó elszámolási időket közel valós idejűre lehet csökkenteni, egyúttal pénzt megspórolni.
Igaz, hogy az okos szerződések többségében olyan új dolgokat hoznak létre, amelyek korábban nem léteztek, mégsem kell az ügyvédeknek aggódniuk amiatt, hogy a robotok elveszik a munkájukat – próbálta eloszlatni az okos szerződésekkel kapcsolatos egyik félelmet Szabo a Microsoft New York-i székhelyén tavaly év végén rendezett Smart Contracts Symposium-on.

 
 
Ezt azzal bizonygatta, hogy a mintegy 250 fős hallgatóság előtt (mely nagyrészt a digitális kereskedelmi kamara, a Chamber of Digital Commerce tagjaiból állt) Szabo felvázolta az összes bitcoin tranzakciót titkosítva, megosztva rögzítő adatbázis korlátait. Míg a tradicionális, az egyes országok bíróságai által alkalmazott jogrendszert az államhatárok és egyéb demarkációs vonalak határozzák meg, addig a blockchain-szerződési jog hatálya határokon átnyúló.

 
Ennek eredménye, hogy míg a hagyományos jog viszonylag rugalmas, beleértve az értelmezést és az ítélkezést (és ezért magában hordozza a korrupció lehetőségét), addig egy szoftver verzió szilárd és kiszámítható. "A hagyományos jog manuális, lokális és gyakran bizonytalan" – mondta Szabo, aki egyúttal a titkosírási eszközöket gyártó cég, a Global Financial Access társalapítója –, a nyilvános blockchain-ek automatizáltak, globálisak és a működésük előre tervezhetők.”

 
Állítása szerint az ügyvédek munkái nemhogy feleslegessé válhatnak, hanem még biztonságosabbak lehetnek. Marley Gray, a Microsoft fő tervezője is azt fejtegette, hogy az okos szerződések növelhetik – ahogy fogalmazott – "az igazság elosztott megoldásait”, amit a bitcoin blokchain technológiája tett először lehetővé. Ugyanakkor szerinte időnként az a legjobb, ha teljesen megsemmisítjük az üzleti eljárást. Hasonló véleményen van Jeff Garzik, a Bloq elnök-vezérigazgatója, aki úgy véli, az üzleti munkafolyamatokat teljesen újra kell építeni.

  
Ez már csak azért is indokolt lehet, mert az okos szerződések még gyerekcipőben járnak, így az esetleges hibák, hiányosságok segítségével azonosítani lehet azokat a buktatókat, amelyeket ildomos elkerülni. Szabo is folyamatosan felülvizsgálja az okos szerződések állapotát, amint azt a "Smart Contracts: 12 Use Cases for Business & Beyond" című cikkében kilátásba helyezte.

 
A kamara és a Deloitte által közösen megalkotott okos szerződések szövetsége, a Smart Contracts Alliance is megfogalmazta e kontraktusok mibenlétét, mondván, azok a nemzeti nyelvekre kódolt szerződésektől a dekódolt fizetési mechanizmusig terjednek. Szabo számára ezen szerződések nyélbe ütésének legbiztonságosabb módja lenne a bitcoin blockchain, amelyet "a valaha alkalmazott legmegbízhatóbb pénzügyi rendszernek” tart. 

 
Forrás: Coindesk.com, Conclude Zrt.