Címlap Hírek Próbál visszakapaszkodni az ezüst - nyilatkozott a Világgazdaságnak a Conclude Zrt. vezérigazgatója

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Próbál visszakapaszkodni az ezüst - nyilatkozott a Világgazdaságnak a Conclude Zrt. vezérigazgatója
2017. július 13. csütörtök, 15:14


 
Az alábbiak szerint tesszük közzé a VG.hu-n és a Világgazdaság napilapban a mai napon megjelent nyilatkozatot Juhász Gergellyel, a Conclude Zrt. vezérigazgatójával. Az ezüst múlt hét csütörtök éjjelén történt flash crashről szóló kommentárunkat a cikk végén olvashatják. A cikk eredeti változatát ide kattintva olvashatják.


 
Trendszerűen gyengül év eleje óta az ezüst árfolyama. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a nemesfémek alulértékeltek a többi eszközhöz képest.
 
 
Közel másfél éves mélypontról próbál visszakapaszkodni a napokban az ezüst árfolyama. Múlt héten 15,2 dollárra csökkent az unciánkénti jegyzés, a héten minimális korrekciót látunk, de a féléves távlatokban trendszerű az árfolyamcsökkenés. Tegnap 15,8 dollár körül kereskedtek az ezüst unciájával, de nagyon messze van még a közel 50 dolláros unciánkénti csúcsárfolyam.
 
Ezüst rudak sorakoznak egy finomító raktárában
 
 
Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta: a trendszerű esést az okozza, hogy a Fed elkezdi leépíteni 4500 mililárd dollárosra duzzasztott mérlegét, a piac pedig optimistán tekint a tervekre. A nemesfémek árfolyama 2010–2011 között szaladt meg, amikor a Fed elárasztotta pénzzel a piacokat, most az ellentétes folyamatot látjuk. Ha a Fed inflációvédett kötvényeinek reálhozama pozitív, az rosszat tesz a nemesfémeknek, most pedig emelkednek a reálhozamok – magyarázta.
 
 
A másik ok, hogy a kínaiak és az indiaiak, akik a fő nemesfémvásárlók, az elmúlt időszakban rengeteget fektettek Bitcoinba és más kriptovalutákba. A több tízmilliárd dollárnyi befektetés sok tőkét vont el a nemesfémpiacról. Juhász Gergely becslése szerint ez akár 50-80 tonnával kevesebb aranyvásárlást is jelenthet, miközben az éves befektetési kereslet 1600 tonna körül van. Ez ugyan az aranypiac, de az ezüst is követi az aranytrendet, nagy a korreláció, Juhász szerint 70-80 százalék körüli. Hangsúlyozta ugyanakkor: az ezüst árfolyama hamarabb indul el valamelyik irányba, gyakran indikátorszerűen mutatja az árfolyammozgásokat.
 
Az arany és az ezüst relatív árfolyama: a sárga nemesfémhez képest is nagyon alullértékelt az ezüst
 

 
Annyit esett a piac, hogy ideje lenne egy őszi ralinak, a többi eszközhöz képest a nemesfémek alulértékeltek – vélte az elemző. Ha a dollár nem kezd nagy emelkedésbe, akkor visszakapaszkodhat az árfolyam. A dollár erősödése ugyanis általában gyengíti a nemesfémek árfolyamát. Juhász szerint az ezüst piacán egyelőre nincs egyértelmű iránya a kereskedésnek, ugyanakkor kiemelte a 14,733 dollárnál lévő technikai támaszt, amely jól tartja az árfolyamot.
 

 
Múlt héten döbbenetes árfolyammozgás volt látható: csütörtök éjjel 500 millió dollárnyi ezüstöt öntöttek a piacra egy illikvid időpontban. Ezzel a mozgással az ezüst árfolyama 1 perc alatt 10 százalékot esve lezuhant a hosszú távú emelkedő trendvonal aljáig, 14,2 dollár/uncia árfolyamig. Nagyjából három percen belül visszaállt a szint, ami jelzi a piac erejét. Juhász szerint ez azt is megmutatja, mekkora különbség van a fizikai nemesfém-befektetés és a tőzsdei kereskedőplatformokon végzett, árfolyamra történő spekuláció között: a brutális árfolyammozgást ugyanis a fizikai nemesfém-befektetők kényelmesen átaludták. Várhatóan egyre gyakoribbak lesznek az ilyen típusú „flash crash”-ek, így ezek ellen csak úgy lehet védekezni, ha egyre kisebb tőkeáttételt vesz fel a spekuláns befektető – mondta a szakértő. Az arany árfolyama kicsit stabilabban alakul, dollárban 5 százalékot emelkedett január eleje óta, bár az elmúlt másfél hónapban, mióta a piac kezdi beárazni a Fed kamatemelését, enyhén csökkenő
tendenciát láthatunk. 
 
 

Conclude kiegészítés

 
Megdöbbentő mozgások az ezüstpiacon


 
Csütörtök éjjel közel 10%-ot esett az ezüst árfolyama, majd 3 percen belül vissza is állt megközelítőleg a kiindulási árfolyamára.


 
A piacon beindult a találgatás, vajon ki adhatott el közel félmilliárd dollárnyi ezüstöt a nap egy illikvid időpontjában. A japán jegybank áll a háttérben, vagy a megvadult algoritmus kereskedő robotok? Esetleg valakik kifigyelték, hogy nagy stop-loss megbízások vannak a piacon és ezeket kiütve jó olcsón beszálltak az ezüstpiacba?
 
 
Mindenesetre ezzel a mozgással az ezüst árfolyam leesett a hosszú távú emelkedő trendvonal szintjéig, 14,2 dollár/uncia árfolyamig. Vajon innen képes lesz megfordulni az ezüstárfolyam és ismét visszaindulni korábbi csúcsa (közel 50 dollár/uncia) irányába?

 
Az ezüst sztorin kívül az eset még egy fontos tanulsággal szolgál: az eredetileg kockázatkezelési célt szolgáló stop-loss (veszteségmegállító megbízás) egyre veszélyesebbé válik az ügyfél szempontjából. Várhatóan egyre gyakoribbak lesznek az ilyen típusú „flash crash”-ek, ezért ez ellen csak úgy lehet védekezni ha egyre kisebb tőkeáttételt vesz fel a spekuláns ügyfél. Ugyanakkor egy irreálisan alacsonyan elhelyezett vételi megbízás is „beakadhat” ami miatt érdemes lehet betenni ilyen típusú limit megbízásokat a trading platformokon kereskedő ügyfeleknek.
 
 
Egy biztos: a fenti eset is rávilágít arra, hogy mekkora különbség van a fizikai nemesfém befektetés és a tőzsdei kereskedő platformokon végzett nemesfém árfolyamra történő spekuláció között: ugyanis a fenti esetet a fizikai nemesfém befektetők kényelmesen átaludták.


 
Az ezüst -10%-ot esett, majd 8%-ot emelkedett 3 percen belül 2017.07.06. éjjelén
 
Éjjeli zuhanás: mini flash crash az ezüst piacán
 
 
 Az ezüst árfolyam hosszú távú grafikonja 2003-2017. július
 
Az ezüst hosszútávú árfolyam grafikonja: most már itt az ideje az új rallynak?
 
 
Forrás: vg.hu, Conclude Zrt.