Címlap Hírek Fényesek a kínai aranypiac kilátásai

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Fényesek a kínai aranypiac kilátásai
2018. október 29. hétfő, 13:37

Conclude Daily Gold
 
 
Kína az utóbbi két évtizedben a világ legnagyobb aranytermelőjévé és -fogyasztójává vált. És még mindig hatalmas lehetőségek vannak a további fejlődésre az ázsiai nagyhatalom aranypiacán – olvasható a vezető kínai think-tank jelentésében. A tanulmány kapcsán beszélgetett a WGC Roland Wanggal, a China World Gold Council ügyvezető igazgatójával és Daofu Chennel, a Finance Research Institute of the Development Research Center of the State Council általános igazgató-helyettesével a kínai aranypiac előtt álló kihívásokról és lehetőségekről.
 
 
 További fejlődés vár a kínai aranypiacra
 
 
Hogyan változtatták meg a kínai aranypiacot az utóbbi 20 év intézkedései?
 
 
A WGC és a DRC által a kínai aranypiacról 1999-ben közzétett jelentés azt boncolgatta, vajon liberalizálódik- és igazi piaccá válik-e. E jelentés megállapításain alapult a WGC második jelentése, amely azt járta körül, hogyan kellene fejleszteni az aranypiacot. Mindkét jelentésnek lényeges szerepe volt abban, hogy tudatosítsa azokat a kereteket, amelyek között a kínai aranypiac kis és jelentéktelen szereplőből a világ egyik vezetőjévé váljon. Az állami ellenőrzést eltörölték, az arany kereskedelmét liberalizálták és megalapították az aranytőzsdét, a Shanghai Gold Exchange-t (SGE).
 
 

Miért az idei kínai aranykonferencián publikálták a mostani jelentést?


 
Az utóbbi két évtizedben a kínai aranypiac kereskedési infrastruktúrája robusztusan fejlődött, az SGE és a határidős tőzsde, a the Shanghai Futures Exchange (SHFE), valamint a kereskedelmi bankok tőzsdén kívüli ügyleteire alapozva. Mindazonáltal úgy véljük, Kína aranypiacának integrálódnia kell a globális aranypiacba, hogy a benne rejlő potenciált sikerüljön teljesen kiaknáznia.


 
Mik lesznek a következő lépések?
 

Szeretnénk az állami testületekkel, szabályozókkal és piaci szereplőkkel közösen megvitatni, hogyan tudjuk a legjobban használni e jelentést Kína aranypiacának hosszú távú, fenntartható növekedésének megalapozásához. A jelentés sok fontos témát érint, de közülük is kettőt érdemes kiemelni. Az egyik, hogy biztosítani kell, Kína aranypiaca támogassa a jüan kulcsvalutává válását, a másik, hogy a nagy kínai intézményi befektetőknek – mint például a biztosítóknak – meg kell engedni, hogy aranyba fektessenek.


 
Mik a kínai aranypiac előtt álló legnagyobb kihívások?
 

Úgy vélem, három fő kihívás létezik. Az egyik, hogy a befektetői bázis túl szűk. A másik a piaci infrastruktúra, amelyen változtatni kell. A harmadik pedig az, hogy a szabályozói környezetet erősíteni kell.
 
Ami a befektetői bázist illeti, a jelenlegi szabályok nem engedik a rájuk bízott eszközöket hosszabb távon birtoklóknak, jelesül a nyugdíjalapokat és a biztosítókat, hogy aranyba fektessenek. Ez két problémát is felvet. Az eszközök tulajdonosai nem tudnak részesülni annak az előnyéből, hogy arannyal diverzifikálják a portfoliójukat. Az aranypiac pedig nélkülözi azt a hosszú távú perspektívát és likviditást, amit a nagy intézményi befektetők hoznak a piacra.

 
Az aranypiaci infrastruktúrának még van mit javulnia. Az aranytőzsdéket (SHFE és SGE) kiskereskedők dominálják. Mindkét tőzsdének el kell gondolkodnia azon, hogyan tudná az új befektetőket – köztük a belföldi intézményeket és a tengerentúli piaci szereplőket – bevonzani, és testreszabott termékeket, szolgáltatásokat nyújtani.

 
Ami a kiskereskedőket illeti, a csaló online szolgáltatók sok arany-magánbefektetőt átvertek, illegális, nem szabályozott kereskedésben adva el nekik termékeket. A kínai jegybank, a The People’s Bank of China felfigyelt erre és előírásokat vezetett be annak érdekében, hogy megvédje a kiskereskedők keményen megkeresett megtakarításait.

 
Egy robusztusabb szabályozásra és szabványosított keretekre van szükség ahhoz, hogy a kínálati lánc egészében erősödjenek a sztenderdek. Hatékonyabb szabályozás és monitoring szükséges, az előírások megváltoztatásával pedig meg kell engedni az intézményi befektetőknek, hogy aranyat vehessenek.
 
 

Milyen javaslatok szerepelnek a jelentésben?
 
 

Három fő javaslat született a fenti kihívások kezelésére. Az első egy erősebb szabályozás és a szabványosítás növelése a kínálati láncban, megvédve ezáltal a kínai aranybefektetőket és biztosítva, hogy Kína aranybányászata tisztelje és megvédje a környezetet. Hatékonyabb szabályozás és monitoring szükséges ahhoz, hogy a jelenlegi és majdani aranypiaci szereplők bizalmát megőrizze.


A másik, hogy a jelentés szerint a szabályozásokat módosítani kell, megengedve intézményi befektetőknek, hogy aranyba invesztáljanak, s hasznot húzzanak abból, a diverzifikáció részeként arany kerülhet a portfolió. Végül, Kína aranypiacának infrastruktúrája ugyan erős, ám azt a hazai intézményi befektetők igényei alapján kell átszabni. A piaci infrastruktúrát biztosítóknak ugyancsak meg kell értenie a bankok, a bányászok és a finomítók szükségleteit, hogy kifejlesszék a megfelelő termékeket és szolgáltatásokat, annak érdekében, hogy ezáltal is támogassák a jüan nemzetközivé válását.
 
 
Hová fejlődhet Kína aranypiaca a következő öt-tíz évben?
 

Ezt nehéz megmondani, de szerintem Kína átveheti a vezető szerepet a globális pénzügyi és aranypiacokon. A jüan olyan tartalékvalutává válhat, mint az USA-dollár, az euró és a jen, miközben a tőkeáramlás ellenőrzése a múlté lehet.


És persze Kína lehet a világ legnagyobb aranypiaca, a következő öt-tíz évben pedig még nyitottabbá válhat, különösen a belföldi intézményi befektetők számára, miközben bányászati cégei továbbra is arra fókuszálhatnak, hogy bebizonyítsák, tisztelik a környezetet.


Szerintem még több innovációnak leszünk a szemtanúi. Kína ugyanis azoknak a társaságnak is az otthona, amelyek aranyakat tartalmazó fejlett mikrochipeket, okostelefonokat és elektromos autókat állítanak elő. Aztán ott van az a sok innovatív tudós, akik fejlesztenek és új technológiákat szabadalmaztatnak az arany számára. Mindent egybevetve tehát a kínai aranypiac kilátásai fényesek.
 
Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.