Címlap Hírek Létrejöhet az aranybánya óriás: jóváhagyták a Barrick és a Randgold fúzióját

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Létrejöhet az aranybánya óriás: jóváhagyták a Barrick és a Randgold fúzióját
2018. december 19. szerda, 17:07

 
Conclude Daily Gold
 
 
A Csatorna-szigeteken lévő Jersey cégbírósága jóváhagyta a Barrick Gold és a Randgold Resources szeptemberben bejelentett egyesülését. A 18,3 milliárd dolláros ügylet révén az új Barrick értéke és teljesítménye alapján a világ legnagyobb aranytermelő cége. Az új társaság részvényeit egyszerre vezetik be a New York-i és a torontói tőzsdére és már az újév első kereskedési napjától, 2019. január 2-ától lehet üzletet kötni azokra. Az összeolvadás ténye azért is érdekes, mert a legutóbbi bikapiac kezdete is két bányászcég, történetesen a Barrick és a Homestake összeolvadásával esett egybe.
 
 
 Aranybánya mamut jön létre a Barrick és a Randgold összeolvadásával
 
 
 

A Barrick Gold és a Randgold Resources egyesülése következményeként 13, összességében 5 milliárd dollárt érő bánya értékesítésére kerülhet sor Zambiától Tanzániáig 2019 első negyedévében – véli a BMO Capital Markets. E bányák együttesen mintegy 750 ezer uncia aranyat (1 uncia=31,1035 gramm) és 400 millió font (1 font=0,453592 kilogramm) rezet termelnek ki.

 
Bányáik kiárusításával az egyesülés révén létrejött "új Barrick" a legalacsonyabb készpénzköltségű nyugati aranytermelővé szeretne válni. A BMO szerint ez fontosabb a társaság számára, mint hogy a földkerekség legnagyobb aranybánya cége legyen. A Barrick Gold elnök-vezérigazgatója – a Goldman Sachs exbankárja –, John Thornton arról tájékoztatott, hogy a vállalat megválik minden olyan nem elsőszámú bányájáól, amelyek nem képesek a következő legalább tíz éven át évente 500 ezer uncia aranyat kitermelni.
 
 
A legnagyobb potenciális üzletnek a Barrick zambiai Lumwana nevű rézbányájának (lásd nagyítható képünkön) az eladása tűnik, amely 1,26 milliárd dollárért kelhet el – prognosztizálta Andrew Kaip, a BMO elemzője.
 
 A vélhetően eladásra kerülő Lumwana rézbánya Zambiában
 

Ugyancsak új kezekbe kerülhet a chilei Zaldivar nevű rézbányában meglévő 50 százalékos Barrick-részesedés, valamint a tanzániai Acacia bánya többségi tulajdona. Míg a Randgold a Tongon, a Massawa és a Morila nevű bányáin adhat túl a BMO feltételezése alapján.
 
 
Az eladásokkal kapcsolatban Thornton kiemelte, hogy az új Barrick azzal az 5 elsőszámú bányájával fog kiemelten foglalkozni, amelyek évi 500 000 uncia aranyat tudnak felszínre hozni a következő tíz évben. Ezek a bányák a Cortez, a Goldstrike, a Kibali, a Loulo-Gounkoto, és a Pueblo Viejo. Az elnök azt az információt is elejtette, hogy az egyesült cég kivetheti a hálóját olyan kulcsfontosságú, jelenleg konkurens kezekben lévő bányákra is, mint a Goldcorp argentínai Cerro Negro és a Newmont ausztráliai Tanami nevű projektje.
 
Az új Barrické lesz a világ Top 10 első számú aranybányáinak fele (kattintással nagyítható)
 

 
Az új Barrick vezérigazgatója Mark Bristow lett, aki a fúzió kisebbik résztvevője, a Randgold alapítója és jelenlegi első embere. Az általa irányított egyesült cég a világ tíz első osztályú aranybányájából ötnek a teljes egészében vagy részben a tulajdonosa.

 
A frigybe a Randgold két első osztályú bányában meglévő résztulajdont vitt, a Loulo-GounKoto 80, míg a Kibali  45 százalékát. A Barrick Gold pedig hármat, a Cortez-t és a Goldstrike-ot teljes egészében, míg a Pueblo Viejo 60 százalékát. Hozzájuk a mostani Barrick további két, jelenleg még kialakítás alatt lévő bányája – a Goldrush és a nevadai Turquoise Ridge – csatlakozott.

 
A kiváló minőségű, alacsony költségű bányáknak köszönhetően az új Barrick az unciánkénti készpénzköltségét 538 dollár alatt tarthatja a társaság saját előrejelzése szerint, ami a legalacsonyabb lenne az iparágban. Az persze más kérdés, hogy mi lesz az új cég kutatási és feltárási költségeket is tartalmazó AISC-mutatója (all-in-sustaining cost - teljes fenntartható önköltség) hogy fog alakulni, ugyanis ez az a szám, ami valóban megmutatja, hogy mennyibe kerül az új Barricknek felhoznia egy uncia aranyat a föld alól.
 
 
A történelem ismétli önmagát?
 
  
2001 decemberében a hosszú idő óta gyengélkedő aranyárfolyam "kényszerítette ki" két aranybánya cég összeolvadását: a kanadai Barrick Gold és a masszívan eladósodott amerikai Homestake egyesülésével létrejött az akkori világ második legnagyobb aranykitermelő társasága. A Homestake - mint a New York-i Értékpapírtőzsdén 1879 óta jegyzett cég - felvásárlása mintegy 2,3 milliárd dollárt tett ki (2001-es dollárban mérve), azaz hasonló horderejű üzletről volt, mint most a Rand és a Barrick összeolvadása.
 
 
A Homestake felvásárlásának bejelentésekor az arany árfolyama 270 dolláros volt, majd ezt követően egészen 1920 dollárig emelkedett a következő tíz évben. Érdekes egybeesés volna, ha - hasonlóan a 2001-es üzlethez - ez az összeolvadás is megelőzné egy masszív bikapiac eljövetelét.
 
 
Forrás: Financial Times, Mining.com, Forbes, Conclude Zrt.