Címlap Hírek 2018-ban is olcsó maradt az ezüst

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
2018-ban is olcsó maradt az ezüst
2019. január 07. hétfő, 20:35


Az alábbiakban az MTI által közölt Conclude interjú hosszabb verzióját tesszük közzé az ezüstpiac 2018.-as évéről:
 
 
A világ ezüstpiacai összességében 16,7 millió uncia hiánnyal zártak 2018-ban, mégis nyomott maradt az ezüst átlagára– ismertette Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója a szektort elemző Silver Institute előzetes adatait. 
 
 
Bár a fizikai ezüstpiac 35,3 millió unciás (1 uncia=31,1035 gramm) többletet hozott össze, de kompenzálta ezt a főként a legnagyobb amerikai árutőzsdén a Comex-en történt tőzsdei készlet növekedés, mely összességében 52,5 millió unciát tett ki. Az értékpapírosított ezüst állomány gyakorlatilag változatlan maradt, így alakult ki az előzetesen 16,7 millió unciára becsült hiány.
 
Az ezüst kereslete és kínálata millió unciában 2009 és 2018 között (2018 előzetes adatok alapján) 
 
 Az ezüst kereslete és kínálata 2009 és 2018 között
 
(kattintással nagyítható) 
 
 
 
A globális ezüstkínálat a 2017. év másfél százalékos csökkenését követően tavaly – ha enyhén, 0,3 százalékkal is, de – emelkedni tudott, megközelítve az ezer millió unciás határt.


Ez a növekedés a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint a javuló bányászati teljesítménynek köszönhető, amely kétévnyi esést követően tavaly 1,6 százalékkal bővült. 
A globális kínálat fedezte a fizikai ezüst iránti 963 millió unciás keresletet, azt ugyanis 3,6 százalékkal haladta meg. Alapvetően azért, mert az ezüstrudakból és -érmékből 12,2 százalékkal kevesebb, 124,8 millió uncia fogyott tavaly az egy évvel korábbihoz képest. Az új ezüstérmék iránti igényt különösen az Egyesült Államokban és 2018 első felében nyomás alatt tartotta, hogy a befektetők inkább a régebben kibocsátott érméket vásárolták – mondta el Juhász Gergely.

 
Az ezüstékszerek és evőeszközök iránti kereslet 0,6 százalékkal, 252,9 millió unciára esett a magunk mögött hagyott évben 2017-hez viszonyítva, ami a Conclude vezetője szerint alapvetően az indiai és kínai vételi kedv visszaesésével magyarázható.

 
Az 585,4 millió unciás tavalyi ipari ezüstfelhasználás – amely a szürke nemesfém iránti kereslet csaknem 60 százalékát tette ki 2018-ban – 1,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A napkollektoros berendezéseket gyártók ezüstkeresletét a világ két legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok és Kína szigorításai vetették vissza. Donald Trump behozatali korlátozásokat rendelt el, míg Peking a napelemes kiegészítők előállítására vezetett be előírásokat, miután azok száma jelentősen meghaladta a 13. ötéves tervben meghatározott mértéket. Bár a lassulás mérséklődött, a fényképészek 3,4 százalékkal kevesebb, 39,5 millió uncia ezüstre tartottak igényt 2018-ban, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben az elektronikai és az elektromos alkalmazásokba 2,8 százalékkal több, 249,6 millió unciányi szürke nemesfém került. 
Az ezüst átlagára 2018-ban 15,7 dollár/uncia volt, ez 8 százalékkal alacsonyabb a 2017-nál.
 
 
Az idei évre Juhász Gergely az ezüstárfolyam emelkedését prognosztizálja, mondván, a befektetők kereslete a jelenlegi alacsony szintekről élénkülhet. A napkollektor ipartól is további keresletbővülés várható, amennyiben nem mérgesedik el végletesen a Kína es az USA közötti kereskedelmi háború. Mindezek következtében az ezüst kimozdulhat a történelminek számító alulértékeltségéből – jelentette ki a Conclude vezérigazgatója.
 
 
Forrás: The Silver Institute, Conclude Zrt.