Címlap Hírek The Silver Institute: 7 százalékkal drágulhat az ezüst 2019-ben

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
The Silver Institute: 7 százalékkal drágulhat az ezüst 2019-ben
2019. február 12. kedd, 13:17
Conclude Daily Gold
 
Kihívásokkal teli környezettel kellett szembenéznie az ezüstnek tavaly, ami tükröződött az árfolyamban is – olvasható a The Silver Institute legfrissebb jelentésében. Az előzetes adatok szerint a kínálat 0,3 százalékkal nőhetett, míg a kereslet 3 százalékkal csökkenhetett. A lassuló kínai gazdaság, az emelkedő amerikai kamatokkal, a tőzsdei szárnyalással és a világkereskedelmi feszültséggel párosulva lenyomta az ezüst árát.
 
US Mint ezüstérme 
 
 
Az idén támogatóbb környezetre lehet számítani, amit a 2019-es év eleje is alátámasztani látszik. Például az amerikai pénzverde, a U.S. Mint 12 százalékkal több American Eagles ezüstérmét adott el januárban az előző év azonos időszakához képest. Emellett az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lassuló kamatemeléséből is profitálhat a szürke nemesfém, amelynek árfolyama az aranyénál vonzóbb, a két nemesfém aránya 82 körüli.
Nézzük részletesebben, mit vár a The Silver Institute.

 
Ezüstkereslet

A szürke nemesfém iránti kereslet megközelítőleg 60 százalékát támasztó ipar az idén valamivel több ezüstre lehet vevő, mint 2018-ban. A legtöbb szektor ugyanis szélesítheti az ezüstöt tartalmazó alkalmazások körét.  A forrasztó ötvözeteket és anyagokat, drótokat gyártók éppúgy több ezüstre tarthatnak igényt, mint az elektromos és elektronikus alkalmazásokat készítők.  Különösen az autógyártók, amelyek növekvő mértékben építenek be ezüstöt, mindenekelőtt a biztonsági funkciókba, az ablakok páramentesítésére, az eligazodást megkönnyítő információs rendszerekbe, valamint az elektromos és hibrid járművekbe. Ugyanakkor a The Silver Institute arra is számít, hogy a víztisztító berendezések, a vegyipari alkalmazások, a LED világítás és az elektronikai eszközök hajlítható kijelzői, valamint a mikrobakteriális fertőzések elleni anyagok előállításához is több szürke nemesfémre lesz szükség.

A fotovoltaikus szektor ezüstkereslete jelentősen megnőtt az elmúlt években, miután számos ország tér át egyre nagyobb mértékben a hagyományos, fosszilis energiahordozókról (szén, kőolaj, földgáz) a megújuló energiaforrásokra. Miközben a kínai előírások változása, a világ készleteinek telítettsége és az energiatakarékosságra irányuló törekvések is abba az irányba mutatnak, hogy a fotovoltaikus szektor kereslete jelentősen hozzájárulhat az ezüsthasználat növekedéséhez, miután több kormány is egyre nagyobb mértékben ösztönzi a napenergia fokozottabb használatát. Mindezek eredményeként az éves globális napelem-kapacitás 100 gigawatt fölött lehet a 2018-2022 közötti években. Annak ellenére, hogy e kapacitás Kínában tavaly enyhén mérséklődhetett, ezt ugyanis kompenzálhatják más országok – mindenekelőtt India, Ausztrália és több európai állam ¬– a következő években.
 
2019-ben is India maradhat a világ legnagyobb ezüstfogyasztója. Importja tavaly megközelítette a 225 millió unciát, ami több mint 35 százalékkal magasabb a 2017-esnél. 
Az ezüstékszerek kereslete jelentősen növekedhet 2019-ben, mindenekelőtt Thaiföld jóvoltából. De az Egyesült Államokban is az ezüstékszer maradhat a kisebb karátú aranytételek alternatívája, különösen a maguknak vásárló hölgyek körében. Összességében az ezüstékszerek iránti igény globálisan is emelkedhet a dizájnelemek bővülése, a tökéletesedő minőség és a vonzóbbá váló kiskereskedelmi árrések miatt.

A tőzsdén kereskedett termékek (angol rövidítéssel: ETP-k) állománya az idén 8 millió unciával gyarapodhat. Ezek az ETP-k a többi nemesfémterméknél biztosabb kezekben vannak, miután a többségüket „ezüsthívő” kisbefektetők birtokolják, kevésbé intézmények.

A fizikai ezüst iránti igény hozzávetőlegesen 5 százalékkal nőhet 2019-ben. E várakozást látszik alátámasztani, hogy a befektetési érmékből viszonylag jelentős mennyiség fogyott az Egyesült Államokban idén januárban, ami fordulat a visszaesést hozó tavalyi évhez képest. S a The Silver Institute arra számít, hogy a kedvező európai hangulat – amely 2018-ban 6 százalékos növekedésnek ágyazott meg – és az indiai kereslet nagymértékben hozzájárulhat a globális növekedés folytatódásához.
 
Az USA ezüstérme gyártása 2015-2018 
 
Ezüstérmegyártás US Mint 
 
 
 

Ezüstkínálat

Az ezüstbányák termelése 2 százalékkal mérséklődhet az idén. Az aranybányákban kitermelt ezüst ill. a főprofilú ezüstbányákban a kitermelés várhatóan csökkenni fog, míg az ólom és a cinkbányákban melléktermékként kitermelt ezüst tud majd növekedni.

Az elmúlt négy év stabil növekedése után a törtezüst kínálata az idén is szerényen emelkedhet. 

Összességében az ezüstpiac kereslete és kínálata immár a harmadik egymást követő évben lehet egyensúlyban.

Ezüstár

A The Silver Institute az idén az ezüst drágulására számít, az általa prognosztizált 16,75 dolláros átlagár 7 százalékkal haladhatja meg a 2018-as LBMA Silver Price-ot. E várakozásukat arra alapozzák, hogy a tőkepiacok volatilitása láttán a befektetők alternatív lehetőségek után nézhetnek. Márpedig a nemesfémek – s köztük az ezüst – erre kiválóan alkalmasak.
Forrás: The Silver Institute, Conclude Zrt.