Címlap Hírek WGC: Rekordmagasságokban az európai arany ETP-k

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: Rekordmagasságokban az európai arany ETP-k
2019. április 24. szerda, 08:09
Conclude Daily Gold

Új rekordot állítottak fel az európai, tőzsdén kereskedett aranyfedezetű befektetési termékek (angol nevük rövidítésén: ETP) 2019 első negyedévében. Összesített állományuk elérte az 1121,4 tonnát, ami 47 milliárd dollár értéket képvisel, s mára a globális arany ETP-k 45 százalékát teszik ki. Ezen alapok vagyona három év alatt megduplázódott, amit legfrissebb tanulmányában a World Gold Council (WGC) alapvetően három okra vezet vissza: az eurózóna-tagországok állampapírjainak negatív hozamaira, a geopolitikai feszültségekre és a pénzügyi piacok volatilitására. Ezek megágyazhatnak a kereslet idei növekedésének, valamint az is, hogy az eurózóna gazdaságai tovább lassulhatnak, ami nyomást helyezhet az Európai Központi Bankra (EKB), hogy monetáris lazítást hajtson végre.
 
 
 Ló éve 1000 grammos befektetési arany érme
 
Fotó: Conclude Zrt.


Szuperszonikus növekedési pályán az európai arany ETP-k 2016 óta


Az ETP-k 2003-as megjelenésük óta átformálták az európai aranybefektetési piacot. Fejlődésüket mutatja, hogy alig tíz évvel később, 2012 végén, amikor az arany unciánkénti ára 1400 euró körül volt, az öreg kontinens tőzsdéin kereskedett alapok vagyona már az 1000 tonnát közelítette (ami akkor nagyjából 50 milliárd dollárt ért). 
Az amerikaiakhoz hasonlóan a globális pénzügyi válság alatt az európai befektetők is rákaptak az arany ETP-kre, azokba menekítették a pénzeiket, miután az európai állampapírok a befektetők által vártnál kockázatosabbaknak bizonyultak, amiatt, hogy a pénzügyi válság idején számos európai gazdaság jócskán eladósodott. Egy sor európai bankot – hasonlóan a szuverén adósságválsághoz – az adófizetők pénzéből kellett megmenteni, annak érdekében, hogy stabilizálják az adott ország pénzügyi rendszerét. Az Egyesült Királyságban a Royal Bank of Scotlandnek, Németországban pedig a Landesbankoknak dobták a legvaskosabb mentőövet.
Ám amint az arany árfolyama elkezdett a 2012-es csúcsról lefelé csúszni, a befektetők a magasabb hozam reményében visszaszivárogtak a kockázatosabb eszközökhöz. Ez a trend egészen 2016-ig tartott, attól kezdve azonban ismét elkezdett a tőke az ETP-kbe áramlani. 
 
 Európai arany alapok készletgyarapodása 2004-2019 (tonna)
 
 európai arany ETP-k készletgyarapodása 2004-2019 forrás: WGC-Conclude Zrt.
 

 

A negatív hozamkörnyezet, valamint a politikai félelmek – nem csak a 2016 közepén eldöntött Brexitet övező bizonytalanságok – ugyanis megágyaztak az arany szárnyalásának. E pozitív hatások aztán tartósnak bizonyultak, aminek következtében a befektetők még több tőkét tettek az európai arany ETP-kbe, aminek hatására azok állománya 2017-ben 149,7 tonnával (6,1 milliárd dollár értékben), 2018-ban pedig 96,8 tonnával (3,9 milliárd dollár értékben) gyarapodott, s az európai állomány immár a globális arany ETP-k összállományának a 45 százaléka. 

Az európai arany alapok részaránya jelentősen növekedett az amerikaiak rovására
 Az Európai arany befektetési alapok részaránya növekvő. forrás: WGC-Conclude Zrt.
 

Az arany ETP-kbe áramló tőke csaknem felét a brit alapok szívták fel, amelyek így 250,9 tonnával tudták gyarapítani a sárganemesfém-készleteiket, míg a német alapokhoz a friss tőke 41 százaléka került, s járult hozzá a 218,3 tonnás állománynövekedéshez. (A svájci alapok 50,2 tonnával gyarapodtak.) Ezt a pozitív trendet jócskán segíthette, hogy 2015 szeptemberében az ETP-kbe való befektetésekre is kiterjesztették a 12 havi adómentességet, ami addig csak az aranyrudak vételére vonatkozott. Ez különösen a kisbefektetők számára volt vonzó. 

Bizonytalanságok tengerében a világgazdaság

A WGC szakértői szerint alapvetően három okkal magyarázható az európai arany ETP-k iránti kereslet növekedése:

1. A szigorú monetáris politika és a negatív hozamok. A figyelmeztető jelzés már egy ideje villog: a világgazdaság lassul. Bár már több mint egy évtized eltelt a globális pénzügyi válság 2008 őszi kirobbanása óta, a világgazdaság még mindig törékeny állapotban van. Ez különösen Európára igaz. Pierre Moscovici uniós gazdasági és pénzügyi biztos februárban arra figyelmeztetett, hogy „a 2017-es csúcsot követően, az EU gazdasági visszaesése 2019-ben folytatódhat, aminek következtében az idei növekedés már csak 1,5 százalékos lehet. A gazdasági lassulás mértéke ugyanis a világkereskedelmi bizonytalanságok és a vezető európai gazdaságok belső problémái miatt még a tavaly ősszel vártnál is magasabb lehet, különösen az euróövezetben.” Míg az Egyesült Államok gazdasága visszanyert valamennyit erősségéből, addig Európa megragadni látszik – ahogy a WGC tanulmánya fogalmaz – „a gazdasági és politikai ingoványban”.
Közelgő recessziót vetít előre az öreg kontinens legnagyobb gazdaságában, Németországban, hogy februárban 8 százalékkal kevesebb volt az ipari megrendelés, mint az előző év azonos időszakában. Ez a legnagyobb arányú éves szintű csökkenés 2009 óta. Amihez az Európán kívüli kereslet visszaesése – mindenekelőtt Kínáé –, a világkereskedelmi feszültségek és a protekcionista kormányzati intézkedések növekedése egyaránt hozzájárultak. Olaszország pedig már recesszióba is esett, miközben az adósságválság az egész kontinenst fenyegeti. Ez jól mutatja azt az ellenszelet, amellyel a vezető gazdaságoknak kell megküzdeniük. 


Az európai és észak-amerikai arany befektetési alapok


Bár a nyugati befektetők hajlamosak arra, hogy hasonlóan reagáljanak az egyes hatásokra, a fentiekben említett kihívásokra eltérő válaszokat adtak.
Az európai alapokba 2015 végétől nemcsak több tőke áramlott, mint az észak-amerikaikba, hanem ugyanezen idő alatt a volatilitás is alacsonyabb volt, 2,6 százalék. Ezzel szemben Észak-Amerikában 3,9 százalék. Több okra vezethető vissza, hogy az európai arany ETP-k tőkeáramlása stabilabbnak bizonyult:
a. mintha az európai befektetők jobban aggódnának a 2016 óta tapintható makrogazdasági instabilitás miatt – mind globális, mind helyi szinten. Míg az utóbbi években az USA gazdaságának ment jobban, addig Európa továbbra is a negatív kamatoktól és a turbulens politikai környezettől szenved.
b. Európa sokszínű piac, számos országgal és az euró ellenére még mindig viszonylag sokféle valutával. Ez a sokszínűség segíthet csökkenteni az egyes piacok közötti korrelációt, miután a különböző országokban befektetőkre különböző makrogazdasági és politikai tényezők hatnak.
c. az amerikai arany ETF-piac nagyon likvid, amit a mély és likvid opciós piac támogat. Az arany ETF-kre ott kötött opciók lehetővé teszik a rövid távra befektetőknek, jelesül a fedezeti alapoknak – hedge fundoknak –, hogy tőkeáttételt használjanak. Ez ugyanakkor a mögöttes termékek volatilitására is kihathat. Hasonlóan fejlett opciós piacuk azonban az európai arany ETP-knek nincs.

Az Európai Központi Bank a globális pénzügyi válság kezelése érdekében meghirdetett, összességében 2600 milliárd eurót elért mennyiségi lazító programját 2018-ban lezárta. Ami azt is mutatja a WGC szerint, hogy az uniós monetáris politika olyan sokáig maradt alkalmazkodó, ameddig csak szükséges volt. Az nem valószínű, hogy az EU-ban a közeljövőben jelentősebb kamatemelésre kerülne sor – ahogy az USA-ban sem –, miután az eurózóna inflációja az utóbbi hónapokban egyre lejjebb kerülő fogyasztói árindexek hatására az EKB inflációs célja alatt maradt. 
Az európai befektetők ugyanakkor a negatív kamatoktól is szenvednek. Számos állampapír hozama negatív, csak a hosszabb – általában tízéves – lejáratú kötvények hozama tartózkodik a pozitív tartományban (lásd az 1. táblázatot). 

Negatív hozamok Európa szerte
(a lilával jelölt tartományban negatív hozamokkal forognak az állampapírok)
Negatív állampapírhozamok Európában 2019 április 
 

Kivéve a 10 éves svájci és német hozamokat. Utóbbiak 2016 óta először mentek mínuszba, az első negyedév végén, majd április elején is negatívak lettek, miután a világgazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek felerősödtek. Márciusban a német államkötvények (bund-ok) már negatív kamattal keltek el az aukción is, történetük során mindössze negyedik alkalommal.

2. Geopolitikai bizonytalanságok. A kontinens egészére jellemző politikai bizonytalanság is foglalkoztatja a befektetőket. Sokan tartanak attól, hogy e felerősödő nacionalizmus és populizmus destabilizálhatja az Európai Uniót. A szélsőjobboldali és EU-ellenes pártok 2016 óta teret nyertek, s már Németországban is jelentős hatással vannak a politikusokra, miközben Olaszországban, Magyarországon és Ausztriában nem veszítenek a befolyásukból. Ilyen körülmények között nagyfokú bizonytalanság övezi a május 26-án esedékes európai parlamenti választásokat.
További árnyékot vet a Brexit is. A politikai belharcok és a feszült tárgyalások a befektetőket éppúgy megdöbbentik, mint a közvéleményt. Mivel nem érzékelhető haladás, nő a „kemény” Brexit esélye, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság ugyanúgy kereskedne az EU-országokkal, mint bármely más országgal, a Kereskedelmi Világszervezet szabályai alapján, miközben nem kellene elfogadnia a személyek szabad áramlásának szabályait. Ettől tartva keresnek a befektetők biztos menedéket a vagyonuknak. A március 29-ei, eredeti döntési határidőt megelőző fél évben, 79 tonnával nőtt az európai arany ETF-k állománya, ezek 81 százaléka az Egyesült Királyságban van bejegyezve. 

3. A pénzügyi piacok teljesítménye és volatilitása. Az utóbbi három évben az európai tőkepiacok jelentősen lemaradtak a főbb nyugati társaikhoz képest. Míg a 2018 végéig tartó hároméves időszakban az Euro Stoxx 50 index 8 százalékot veszített az értékéből, addig ugyanezen idő alatt a FTSE100 8, az S&P 500-as 23, a Dow Jones pedig 34 százalékot emelkedett.
2018 negyedik negyedévében éles korrekcióra került sor a globális tőkepiacokon, nagyfokú volatilitás volt látható, ami visszatükrözte a túlértékeltségtől való félelmeket és a világgazdaság alakulásával kapcsolatos bizonytalanságot. Míg bizonyos fokú volatilitás általában szükséges a piacok működéséhez, annak túlburjánzása már bénítóan hathat. S eljöhet az idő, amikor a befektetők már kénytelenek dönteni arról, hogyan reagáljanak a magas volatilitással együtt járó gyenge teljesítményekre.

Gyenge lakossági aranyrúd és érme kereslet Európában

Míg az európai arany ETP-piac kiváló egészségnek örvend, addig a rúd- és érmepiac viszonylag gyenge. A 2018-as 171,7 tonna (7 milliárd dolláros) befektetés e termékekbe jóval meghaladja a 2000-es évek elejeit, s még az európai arany ETP-k tavalyi 96,8 tonnás (3,9 milliárd dolláros) gyarapodását is lekörözi. Ám az éves kereslet 2017-ben 11 százalékkal esett, ami 2007 óta nem látott alacsony szint (lásd a 3. grafikont).
 

Európai aranyrúd és érmevásárlások dinamikája 2007-2018
 
 Európai aranyrúd és érme vásárlások dinamikája 2007-2018 forrás: WGC- Conclude Zrt.

Az öreg kontinens rúdkereskedői szerint azok az aggodalmak – negatív kamatok, a tőkepiaci volatilitás, a Brexit és az olasz adósság- és költségvetési vita –, amelyek az arany ETP-kbe való tőkebeáramláshoz vezettek, hidegen hagyták a magánszemélyeket. Németországban például sokak számára lényegesebb volt, hogy a csökkenő munkanélküliség és az utóbbi években emelkedő bérek miatt javult a jövedelmi helyzetük.
A dollárral szemben gyenge euróban kifejezett aranyárfolyam egy másik tényező. A kisbefektetők gyakran aktívabbak, amikor az ár nagyot zuhan vagy lefelé tart. 2017 júniusától 2018 júniusáig az euróban kifejezett aranyár egy viszonylag szűk, 70 euró/unciás sávban mozgott.
Azt nem lehet tudni, hogy az aranyba ETP-kbe fektetők hány százaléka intézményi és hány százaléka magán. De az iparági szereplőkkel folytatott beszélgetések alapján a WGC szakértői azt feltételezik, hogy az európai aranyalapokban lévő pénzek oroszlánrésze intézményi befektetőké. A magánbefektetők csak kis része tehette át az aranyrudakban és -érmékben lévő pénzét arany ETP-kbe. Két, a német tőzsdén forgó ETP is lehetővé teszi a sárga nemesfém fizikai szállítását és – mint már említettük – az ETP-kre ugyanolyan adószabályok vonatkoznak, mint a fizikai aranyra. De az ETP-ket kínálókkal folytatott interjúk alapján a WGC szakértőiben az a kép alakult ki, hogy az utóbbi években kicsit változott a befektetők hozzáállása, s a WGC által 2016-ban elvégzett fogyasztói kutatás azt sugallja, hogy az arany ETP-k és a fizikai rudak és érmék nagyon különböző befektetői szükségleteket elégítenek ki.

Folytatódhat az arany befektetési alapok növekvő trendje

Az európai arany ETP-k az elmúlt három évben gyorsan nőttek. A negatív hozamok, a geopolitikai bizonytalanság és a pénzpiaci volatilitás megalapozta a közel 530 tonnás beáramlást. 
Ami a jövőt illeti, e trend közül valószínűleg sok fennmarad, ami további növekedést támogat az aranypiac e szegmensében. Az eurózóna gazdasága botladozik: a recesszió valószínűsége egyre nagyobb, mint ahogy ennek következtében az is, hogy az EKB további monetáris lazításokat hajt végre. A befektetők 2019 első negyedévében 20 tonnával növelték az arany ETP-állományukat, miután menedéket kerestek a vagyonuknak.

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.