Címlap Hírek Szeptemberben kifelé áramlott az arany az ETF-ekből

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Szeptemberben kifelé áramlott az arany az ETF-ekből
2022. október 10. hétfő, 09:17

 

Globálisan 95 tonna (5 milliárd dollár) arany áramlott ki a tőzsdén kereskedett arany befektetési alapokból (arany ETF-ek)  szeptemberben - a World Gold Council elemzése szerint ez a legnagyobb mértékű havi kiáramlás volt  a 2021. márciusában látott 107 tonnás állománycsökkenés óta.



Arany ETF havi ki és beáramlás 

 Az arany ETF-ekben tartott arany mennyisége immár ötödik hónapja folyamatosan csökken. A sárga nemesfém piaci kondíciói nehéznek bizonyultak szeptemberben is, főként az erős dollár és a héja üzemmódba váltott FED kamatemelései köszönhetően. (kattintással nagyítható) Forrás: Bloomberg, Company Filings, ICE Benchmark Administration, World Gold Council.

 

 Az arany ára szeptemberben 2,6%-kal csökkent a dollárral szemben, 1.615 dollár/unciánkénti árszintre is leszúrva. Az arany a múlt hónapot némi erősödéssel 1.671 dollár/unciánkénti árfolyamon zárta, jelenleg 1.670 – 1.710 dollár/uncia közötti árfolyamsávban mozog.


Szeptember végén az arany ETF-ekben 3.548 tonna (191 milliárd dollár) aranyat tartottak, ami 1%-kal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti szintnél, látványos zuhanást produkálva 2022. áprilisa óta. (kattintással nagyítható) Forrás: Bloomberg, Company Filings, ICE Benchmark Administration, World Gold Council.
 
Az idei év első négy hónapjában több, mint 300 tonnányi (19 milliárd dollár) arany áramlott be az ETF-ekbe a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok láttán aranyba menekülő befektetők hatására. Április vége óta azonban közel azonos mennyiséggel estek az ETF-ek, amit szeptemberben főleg az Észak-Amerikában (-59 tonna, 3 milliárd USD) és Európában (-36 tonna, 2 milliárd USD) jegyzett alapok szenvedtek el.
 
 
Ezzel szemben az ázsiai arany alapokban tartott nemesfém mennyisége gyakorlatilag változatlan maradt. A kiáramlást az USA arany ETF-ei  vezették (SPDR Gold -34 tonna, 2 mrd USD, -3% kezelt állomány; iSharest Gold Trust -17 tonna, 904 millió USD, -3% kezelt állomány) , ami nem meglepő a makacs amerikai inflációval küzdő FED szeptemberi 75 bázispontos kamatemelésének árnyékában. A szintén kamatemelésbe kezdő Európai Központi Bank (EKB) miatt a nagyobb európai arany ETF-ek is gyengélkedtek (Invesco Physical Gold -10 tonna, 562 millió USD, -4% kezelt állomány; Xetra Gold -3 tonna, 185 millió USD, -3% kezelt állomány). Ázsiában az indiai és kínai arany ETF-ek könyveltek el – világviszonylatban – kismértékű emelkedést. 

 


Az arany ETF-ekben tartott arany mennyiségének változása országonként 2022 szeptemberében. 
(kattintással nagyítható) Forrás: World Gold Council.

 
 
Érdemes ránézni a Comex árutőzsde pozícionáltságára is, mivel az ún. Money Manager Net Long mutató jó indikátor abban a tekintetben, hogy rövid távon mit gondolnak a legnagyobb portfóliókezelők az arany árfolyamát illetően. Az alábbi ábrán látszódik, hogy az szeptemberi eleji-közepi igen jelentős kiáramlást követően, szeptember végétől kezdődően enyhe aranyvétel jellemezte a világ legnagyobb árutőzsdéjének aranypiacát. Ez reményre adhat okot a dollárból aranyba fektetők részére, hogy hamarosan fordulhat az arany rövidtávú gyengélkedő trendje.

 
 


Idén szeptemberben 2018 óta nem látott mélypontra süllyedt a COMEX (Chicago Mercantile Exchange) határidős arany piacán a vagyonkezelők pozicionáltsága (shortolták az arany árát) szeptember első felében, ez fordulni látszik. (kattintással nagyítható) Forrás: World Gold Council, Comex
 
 

 

Conclude vélemény:


A szomszédunkban zajló háborúnak egyre kisebb hatása van az arany árfolyamára,
mivel az arany ETF-be fektető piaci szereplők mostmár inkább a FED döntéseit tartják szem előtt, az orosz-ukrán háborút pedig jellemzően egy regionális háborúnak gondolják. Noha a fizikai aranypiac továbbra is feszített, különösen Európában, az arany ETF-ekből szeptemberben kiáramló pénz lehúzta az arany/dollár keresztárfolyamot, ami ismét nagyon kedvező szintet kínál az aranyba befektetni szándékozók számára.