Címlap Hírek Ritkán látott csillagászati együttállás a magyar aranypiacon

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Ritkán látott csillagászati együttállás a magyar aranypiacon
2023. február 16. csütörtök, 12:32

 

Egyszerre csökken az arany dollárban mért árfolyama és erősödik a forint a dollárral szemben. A ritka jelenség miatt „duplán” korrigáló arany árfolyam egyre vonzóbbá teheti az aranyvásárlást a magyar befektetők számára.

 

Befektetési aranyrudak és aranyérmék kínálata a Conclude Zrt.-nél 

 

Háború, devizapiaci pánik, elszálló árak

 

2022-ben az aranypiac is változékonyabb volt a megszokottnál: a sárga nemesfém 1.810 dollárról induló unciánkénti árjegyzése a tavalyi év során a megszokott árfolyam-kilengéseknél jóval szélesebb tartományban, 1.610 és 2.070 dollár között ingadozott.

 


A tavalyi év elején 17.500-18.000 Ft-ért kereskedték a befektetési aranyrudak grammját a magyar aranykereskedő cégek, ami az orosz-ukrán háború kitörését követően napok alatt elérte a 27.500 Ft-os grammonkénti árat is. A dollárban mért aranyárfolyam emelkedésre rásegített a forint drasztikus gyengülése is. 

 

Globálisan megfigyelhető volt, hogy az Európa közepén zajló háború és a FED kamatemelései hatására menedékeszközzé váló, évtizedes csúcsokra erősödő dollár a helyi devizákban (mint például a magyar forint, a lengyel zlotyi, vagy akár a török líra) mért aranyárfolyamat csúcsdöntő magasságokba lökte, amit csak tovább tetézett a fizikai arany készletek kimerülése.

 

Táblázat az arany főbb devizákban mért árának ingadozásáról 2022 első félévében 

Táblázat az arany árfolyam kilengéseiről 2022 első félévében

Az arany árfolyam változása külnböző devizákban 2022 első félévében – jól látszik, hogy nem
csak forintban ugrott nagyokat az árfolyam. Az orosz-ukrán háború kitörését követően extrém
volatilissé vált az arany árfolyama. Kép forrása: Word Gold Council, gold.org 

 

A készlethiánnyal egyszerre fellépő befektetési arany iránti hatalmas kereslet miatt a tőzsdei arany árától korábban sosem látott mértékben szakadt el a fizikai arany árjegyzése, a befektetési aranyrudak és aranyérmék akár 10-20%-os prémiummal forogtak a „papír arany”-nak hívott tőzsdei arany kontraktusok és tőzsdén kereskedett arany ETF-ek árfolyama fölött.

 

Fordulat az aranypiacon 

A tavaly téli-tavaszi folyamatoknak épp ellenkezőjét tapasztalhatják most az arany árfolyammozgását figyelemmel követők: a 2022. szeptemberi 1.610 dollár/uncia minimumáról visszapattanó arany 1.960 USD/uncia árfolyamon tetőzött pár héttel ezelőtt, azóta a jelentős árfolyamemelkedéseket gyakran követő korrekció indult meg, és dollárban nézve ismét a tavalyi nyitó ár környékén vehetünk 1 uncia aranyat.

 

Az időközben lezajló MNB-s kamatemelések, bezuhanó energiaáraknak és – egyelőre úgy tűnik – a magyar fél szempontjából inkább kedvezően alakuló EU-s tárgyalások hatására a forint is rákapcsolt, és tavaly októberi mélypontjáról 20%-kal erősödött, 450 Ft-ról a jelenlegi 355 Ft környéki szintre.

 

Ez a forintban mért aranyárfolyam jelentős, tavalyi csúcsához képest 28-30%-os korrekcióját hozta magával – az arany grammonkénti ára jelenleg 20.000 és 21.000 Ft között mozog.


Az aranyvásárlás mellett szól az is, hogy ismét feltöltésre kerültek a fizikai arany készletek, és a svájci finomítók is végre sikeresen bővítették a kapacitásaikat. Így a Covid-járvány 2020. eleji kitörése óta jellemző magasabb gyártási költségek és hosszabb szállítási idők mérséklődtek. Egyúttal a pánik lecsengésével a forgalom is csitulni látszik az aranykereskedőknél, ráadásul a visszaváltások aránya is nagyot nőtt, így az utóbbi időben megszokottnál némileg kedvezőbb eladási árakkal találkozhatnak az aranybefektetők.

 

Pánik vásárlás helyett megfontolt csipegetés

 

Érdemes kihasználni, hogy ismét bőven van készletről elérhető fizikai arany, és javultak az árak – főleg azoknak akik régebb óta fontolgatják az aranyvásárlást, de az elszálló árak láttán inkább a kivárásra szavaztak.

Azoknak, akiknek már a bankszámlán vagy készpénzben parkol a befektetni való tőkéje, a jelenlegi helyzetben két-három lépésben érdemes a portfóliója 10-20%-áig aranyat vásárolni, a megtakarítást most kezdők figyelmébe pedig a rendszeres online aranymegtakarítást ajánljuk, amit már akár havi 10-20 ezer forinttal is érdemes elkezdeni. 

 

 

WEBÁRUHÁZ