Címlap Arany Aranypiac

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

Ezüst/Usa dollár árfolyam

Arany/Usa dollár árfolyam

RSS

Conclude
Aranypiac

Az aranytömböket ábrázoló fotó a Fed Fort Knox-i trezorjában készült. Az aranypiac legnagyobb tartaléka.

A világ aranykészlete. Az aranypiac mérete

A világ felszíni aranykészlete a történelem során kitermelt összes aranyat magában foglalja. Súlya mintegy 181 000 tonna, kb. 5,78 milliárd uncia. ( 1 uncia 31,103 gramm ). Ha mindet egybeolvasztanánk, elférne egy 21x21x21 méteres kockában. Értéke közel 6500 milliárd dollár értéket képvisel (2015 szeptember). Ha ezt összehasonlítjuk az éves kitermelési adatokkal, akkor kiszámolhatjuk, hogy a mai modern eszközökkel is 60 évre volna szükség a felszíni aranykészlet megduplázásához. Bár az aranymosás és bányászat több ezer év óta zajlik, mégis a világ teljes felszínre hozott készletének 85%-át az utóbbi száz évben bányászták ki. A felszíni készlet nagyjából fele ékszer aranyban van, a többi a központi bankok és magánbefektetők trezorjaiban valamint ipari aranyban áll.

 

A felszíni aranykészlet megoszlása
 

                                            A  felszíni aranykészlet megoszlása 2015 forrás: GFMS

 

Aranytartalékok

A hivatalos aranykészletek java része a nagy jegybankok és az IMF (2800 t) tulajdonában van. A tőzsdei ETF-ek és más befektetési termékek mögé felhalmozott arany készlet egyre nagyobb részesedést jelent az aranytartalékból. A teljes jegybanki arany tartalék mintegy 31 ezer tonna volt 2015-ben. Ez a valaha kibányászott arany mintegy 17%-át jelenti. Az usa dollár és az euró után az arany számít a harmadik legnagyobb pénzügyi tartalékképző eszköznek. A jegybankok az elmúlt évtizedben nettó eladóként jelentek meg az aranypiacon, ebben fordulatot a 2010-es év jelentett azóta enyhén aranyfelhalmozók a jegybankok. A nagy aranykészlettel rendelkező jegybankok aranykölcsön formájában helyezik ki készleteiket az aranypiacra, ezáltal pótlólagos bevételre téve szert, és kiegyenlítve az aranypiac keresleti-kínálati viszonyait.

 

A hivatalos jegybanki aranytartalékok megoszlása

 

A hivatalos jegybanki aranytartalékok 2015
 
A világ hivatalos jegybanki aranytartalékának megoszlása 2015 augusztus forrás: WGC

 

Arany bányászat, arany kitermelés

Az arany éves kitermelése 3250 tonna (104 millió uncia) körül alakul, mely 2015 szeptemberi áron körülbelül 117 milliárd dollár értéket képvisel. A középkorban (Amerika meghódításáig) a Magyar Királyság számított Európa legnagyobb aranykitermelőjének. Mátyás király korában az arany éves kitermelését 5000 kg-ra becsülték (évi 0,16 millió uncia). A teljes akkori világ kitermelését lehetetlen felmérni, de valószínű, hogy 1 millió uncia (31 tonna) alatt volt évente.

A nem is oly rég még világelső Dél-Afrika aranykitermelése jelentősen visszaesett, melynek elsődleges oka a készletek kimerülése. 2014 végén Kína vezet a bányászati aranykitermelésben évi 470 tonnával. Oroszország második évi 272 tonnával, harmadik 270 tonna aranykitermeléssel Ausztrália, negyedik az USA évi 200 tonnával, ötödik Peru 170 tonnás aranybányászattal és Dél Afrika már csak a hatodik a 165 tonnás évi bányászott arannyal.

 

 

A világ 10 legnagyobb aranybányász országa 2013-14, Conclude Zrt

A világ 10 legnagyobb aranybányász országa 2013-2014 tonnában. forrás: GFMS

 

 A világ legnagyobb multinacionális bányásztársaságai 2014 év végi sorrendjük szerint (Barrick évi 194 tonna kitermelés, Newmont 151 t, AngloGold 137 t , Goldcorp 89 t,  Kinross 80 t).

 

A világ 10 legnagyobb aranybánya társasága 2013-14, Conclude Zrt

      A világ legnagyobb aranybányász cégei 2013-2014 tonnában. forrás: GFMS 

 

 

Arany kereslet, kínálat, felhasználás az aranypiacon

 

Kínai nő arany ékszerekkelAz aranypiac keresleti viszonyaira az ékszeripar van a legnagyobb hatással. A teljes arany felhasználás közel 60%-a érkezik innen. Ebből a szempontból India számít a legnagyobb szereplőnek, amelynek oka az indiai megtakarítási és ünnepi, esküvői szokásokban keresendő. Kína az utóbbi időben kezd felzárkózni India mellé az ékszerfogyasztás területén is.

 

 

Mivel az indiai esküvők java része a száraz évszakra esik, ezért a szeptember-októberi időszakban jellemzően emelkedik a lakossági arany vásárlás. A kínai holdújévre való felkészülés miatt az év elején is gyakran növekvő aranykereslet tapasztalható.

Az aranytömbök keresletére, az arany árfolyamára egyre jelentősebb hatása van a "good delivery" arany rudakba befektető és felhalmozó ETF alapoknak és más befektetési alapoknak is. Az arany kereslete meghaladja a bányászati kapacitást. A különbséget a jegybanki tartalékok esetleges eladása ill. az ipari hulladékból kinyert arany valamint a törtarany visszaolvasztásából származó arany fedezi.

 

 

A világ aranykereslete és kínálata 2015, Conclude Zrt.


Arany kereslet és arany kínálat 2015 első negyedévében forrás: GFMS, WGC

Arany befektetési formák


Aranypiaci csendélet. Aranytömbök egymásra téveFizikai aranyrudak, befektetési arany érmék az aranypiacon

A nagybani aranypiac szereplői használják a „London Good Delivery“ rudat, melybe 400 uncia színaranyat öntenek. Tehetősebb magánbefektetők körében népszerű az 1 kg-os öntött befektetési aranyrúd, amely mobiltelefon méretű. A 100 grammos és unciás  befektetési arany lapkák már a lakosság jelentős része számára elérhető árban vannak. A befektetési arany érmék (bullion coin) pedig a kisbefektetők számára is ideális befektetési méretet kínálnak. Sokszor nagybefektetők is fektetnek arany érmékbe, ennek egyfelől adóelőny, másfelől a befektetési aranyérmék teljes univerzalitása lehet az oka. A különböző fizikai aranyformák egymásba konvertálhatóak, de nem mindegy, hogy milyen finomítói jelű rúddal ill. bizonylattal rendelkezik a befektető. A „Good Delivery List“-en lévő finomítók rúdjain kisebb a visszaváltási diszkont, mint azokon a finomítói rudakon, melyek nincsenek rajta ezen a listán. Másik figyelembe veendő szempont a rúd vagy lapka mérete. Minél kisebb a rúd (lapka), annál szélesebb az átváltási marzs. Befektetési aranyérmék egy egész kosárral. Aranypiaci kedvencek.A befektetési arany érmék, a bennük lévő színarany áron felül nagyon csekély felárat tartalmaznak (4-5%), mely a verési költséggel függ össze. Arany emlékérmék, régi aranypénzek: ez inkább csak a numizmatikában is járatos befektetőknek javasolt befektetés, mert a számított aranyértéken felül igen jelentős felárat is tartalmazhat az érme, amelynek realitását csak nagy tapasztalattal rendelkező szakértő tud helyesen megbecsülni. Némely befektetési arany érme esetén az idő múlásával numizmatikai felár is kialakulhat. Ebből a szempontból a Lunar sorozat említendő első helyen. aranyékszer: az aranyékszerek csak másodsorban tekinthetők befektetésnek, hiszen a másodpiacon legtöbbször csak törtaranyárban értékesíthetőek, azaz ilyenkor az un. fazonár elvész.

 

Arany certifikátok

  A fizikai aranyról kiállított értékpapírok, melyeket vagy a fizikai aranypiacon vagy a tőzsdén forgatnak. Nem tévesztendő össze némely aranyrúdtípus mellé adott certifikáttal, mely egy papír tanúsítvány.

Nemesfém számlák, aranyszámla

Néhány nemesfém bank és finomító cég szolgáltatásként „arany számla“ vezetést is kínál, amely hasonlóan működik, mint bármely deviza számla, viszont e mögött lehívható aranyfedezet van, melyet fizikai grammaranyban vagy unciában tartanak nyilván. Aranyszámla vezetést aranykereskedők is vállalnak ügyfeleik részére. Ez az aranypiac egyik gyorsan fejlődő szegmense.

GoldMoney

Jogvédett pénzügyi innováció, arannyal fedezett „aranydeviza“ melyre bankkártya is kibocsátható.

Arany bánya társaságok részvényei

Az „aranybánya“ társaságok részvényeibe fektetés előnye lehet az osztalékfizetés, hátránya viszont hogy a mögötte lévő aranyfedezet és gazdaságosan kitermelhető készlet bizonytalan. A növekvő politikai és környezeti kockázatot is be kell árazni. A nagy bányatársaságok jellemzően fedezeti céllal eladói pozíciókat tartanak fenn az aranypiacon (hedge book), ezáltal jelentős hatással vannak az arany árfolyamára. Az aranybánya részvények mind az arany árfolyamával, mind az általános részvénypiaci trendekkel korrelálhatnak. Utóbbi korreláció időnként megváltozik, erre példa 2011-2015 időszak, amikor a részvénypiac általános emelkedése ellenére az aranybányarészvények mélyrepülésbe kezdtek. Igaz eközben az arany dollárral szembeni árfolyama is lefelé vette az irányt. Jellemző még, hogy egységnyi aranyárfolyam elmozdulásra az aranybánya részvények 2-3 szor nagyobb elmozdulással reagálnak.

Arany befektetési alapok

Széles a kínálat a diverzifikált nemesfém bányatársasági részvényektől (GDX, GDXJ, HUI) a befektetési arannyal fedezett tőzsdére bevezetett ETF-ekig (SPDR). Utóbbiak jelenleg a legnépszerűbbek az aranypiacon.

Arany ETF-ek (Exchange Traded Funds)

A tőzsdén kereskedett alapok (ETF) közül 2003-ban indultak az első nemesfémekbe (arany, ezüst) fektető alapok. Az aranypiac értékpapírosított aranykereskedéséből legalább 70% az ETF-ekben zajlik. Az ETF piacnak igen jelentős visszahatása van a fizikai aranypiacra is. Az ETF-ek mögé felhalmozott aranykészlet már a nagy jegybankok és az IMF aranykészletét közelíti.

Tőzsdei derivatív arany pozíciók

Határidős aranykontraktusokat és opciókat adhatunk-vehetünk tőzsdei aranypiacon is. Ez a szektor rendkívül gyorsan növekedett az utóbbi években. Előnye, hogy mind spekulációra, mind pozíció fedezésére kis tőkelekötéssel van lehetőség. Ezenkívül vannak fizikai leszállítást kínáló kontraktusok is, melyeken keresztül a fizikai arany gyorsan készpénzzé tehető, vagy megfordítva: kedvező áron szerezhető be befektetési arany, viszont ezt a lehetőséget csak nagy tőkével rendelkező befektetési bankok, alapok tudják igénybe venni.

Aranypiac vs. részvénypiac

A világ tőzsdére bevezetett részvényállománya jóval nagyobb értéket képvisel, mint a világ kibányászott aranykészlete, mégis az arany forgalma összemérhető a teljes részvényforgalommal, amelynek az az oka, hogy arányaiban az aranyban jóval nagyobb a forgalom.
 

Aranypiaci intézmények, piacok


World Gold Council

A WGC-t 1987-ben alapították a világ vezető aranytermelő cégei, abból a célból, hogy növeljék az arany iránti keresletet. A tagok főképp kanadai, usa-beli, dél-afrikai, és ausztráliai bányatársaságok. A WGC gyakran jelentet meg fontos elemzéseket a világ aranypiaci trendjeiről hivatalos honlapján a gold.org oldalon. 

OTC aranypiac

Az OTC aranypiac 24 órás kereskedésben zajlik telefonon és zárt elektronikus kereskedési rendszereken keresztül. London forgalma kimagasló, a teljes aranykereskedésből mintegy 35%, ezenkívül jelentős központ még New York, Zürich, Shanghai, Hong Kong és Sydney. A londoni fizikai aranypiac elszámolt klíring forgalma napi 18-40 milliárd dollárt tesz ki. Az OTC aranypiacok közül az londoni a legnagyobb forgalmú, közelítőleg naponta 20 millió uncia arany forog, mely kb. napi 25-28 milliárd dollár forgalmat jelent. Ezen a piacon átlagban 4 naponta megfordul a világ éves aranykitermelése. 

 

Londoni fizikai aranypiac: London Bullion market

A London Bullion Market az arany és az ezüst nagykereskedelmi piaca. Az arany piacának legfőbb árképző helye. Az LBMA (London Bullion Market Association) tagjai között folyik a kereskedés, amelyet a Bank of England felügyel. A tagok többsége a nagy nemzetközi bankok és a nemesfém kereskedők, bányák és finomítók közül kerül ki. 2015 szeptemberében 14 market-maker (ebből 5 teljes jogú market maker: Barclays Bank, Goldman Sachs, HSBC Bank USA NA, JP Morgan Chase Bank, UBS, és 9 részleges market maker: Citibank, Credit Suisse, Deutsche Bank AG, Mitsui & Co Precious Metals, Morgan Stanley, Societe Generale, Standard Chartered Bank, Bank of Nova Scotia -ScotiaMocatta, Toronto-Dominion Bank), 85 rendes tag (az árjegyzőkkel együtt) és 67 társult tag volt. Az arany OTC piacok közül a londoni a legjelentősebb. Az LBMA tagjai közül öten naponta kétszer fixálják az arany árfolyamát. A Gold Fixing londoni idő szerint naponta délelőtt tíz harminckor (GMT 10:30) és délután háromkor (GMT 15:00) történik az Intercontinental Exchange (ICE) platform segítségével. A fixinget hivatalosan USD-ben állapítják meg, de két másik devizában (EUR és GBP) is közzéteszik. Az arany forward kamatának rögzítését (GOFO) a Libor csalások miatt 2015 januárjától megszüntették. 


Arany tőzsdék

Bár még mindig az OTC aranypiacokon folyik az aranykereskedés java része, az utóbbi időben a tőzsdei futures és opciós kereskedés volumene mintegy 80%-kal nőtt így a tőzsdék részesedése a teljes arany kereskedésből ma már megközelíti a 20-25%-ot. A sanghaji aranytőzsde Shanghai Gold Exchange (SGE) forgalma rakétaszerűen növekszik, az indiai (MCX) és a dubaji (Dubai Gold & Commodities) tőzsde szintén erőteljesen gyarapodik, de 2015 őszén még mindig az amerikai COMEX bonyolította a legnagyobb aranyforgalmat. A tőzsdéken kereskedett arany kontraktusoknak csak igen kis része kerül fizikailag is leszállításra. 


Az aranykereskedelem legnagyobb forgalmú tőzsdéi: COMEX, SFE, SGX, MCX, TOCOM


Befektetési aranyrúd és aranyérme adás-vételi árfolyamainkat a percenként frissülő webáruházunkban találja.

Ha személyesen, készpénzért szeretne venni, vagy eladni befektetési aranyrudat, érmét, kérjük fáradjon be irodánkba, ahol azonnal tud üzletet kötni.

Válogasson több száz féle arany és ezüst modern numizmatikai és ajándék érméink közül a Conclude érmeboltjából! Az érmék többsége készletről, akár bankkártyás fizetéssel a helyszínen is megvehető.