Címlap Aranypiaci elemzések Milyen instrumentumban spekuláljunk a hosszú lejáratú US Treasury kamatokra?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Milyen instrumentumban spekuláljunk a hosszú lejáratú US Treasury kamatokra?
2010. január 30. szombat, 13:48

ELEMZÉS:  Befektetési eszköz ajánló hosszú USA kamatokra

Összefoglalás

A közeljövőben az arany árfolyamának alakulására is nagy hatással lesznek a kamatvárakozások. Ezentúl a  jelenlegi helyzetben, amikor a defláció és a később várható infláció erői csapnak össze, felmerül a kérdés, hogy mely instrumentumot válasszuk kamat elképzeléseink megjátszására?


Kulcsszavak:
infláció, US Treasury Note, amerikai államkötvények, ETF alapok, tőkeáttételes befektetési alapok, CFD kontraktus,  alaptermék volatilitása és befektetési alap hozama, módosított hátralévő átlagos futamidő, duráció, duration, állampapírok árfolyama, kötvények hozama,

A lehetséges befektetési eszközök tengeréből most egyet emelünk ki: a ProShares UltraShort 20+ Year Treasury ETF alapot (ticker kódja TBT, bevezetve: NYSE:arca),-továbbiakban TBT, mely megfelelőnek látszik arra, hogy:

- az USA hosszú lejáratú dollárban denominált állampapírjaival

-elismert értékpapírpiacra bevezetett papírokkal

- akár kisebb összeggel is költséghatékonyan

-szűk spreaddel

-tőkeáttétellel

-short és long pozíciókat gyorsan váltogatva

-real time, on-line megvalósítva 

-stop-loss, profit take megbízásokat használva

tudjunk kereskedni

 Ez az ETF jelenleg a legnagyobb tőkeáttételes short kötvény alap, amelybe 2009-ben több mint 2 Mrd dollár tőke áramlott.

 

Nézzük tehát a Pro Shares termékét az UltraShort  20+ Year Treasury nevű terméket, ami a Barclays Capital 20+ Year U.S. Treasury Index-et választotta benchmark céljára. (Az index korábban Lehmann márkanév alatt futott, de a brandet a Barclays vette át a Lehmann csőd után). A benchmark 2009/09/30-án 10 féle USA államkövényből állt, melyek hátralévő átlagos futamideje 27,31 év volt, a portfólió módosított durációja 2010. január 22-én 15,88 év volt. A ProShares nemcsak államkötvényekbe, hanem derívatívákba is fektet, a cél az, hogy minél pontosabban lekövessék a Barclays Index napi hozamait. Az Ultra Short az alap nevében azt jelenti, hogy a Barclays Index napi árváltozását -200%-os árváltozással követi, azaz kétszeres a tőkeáttétel és shortolja az államkötvényeket vagyis az alappozíció hozamemelkedésre játszó. Fontos kiemelni, hogy ez a termék a Barclays Index NAPI hozamváltozásait igyekszik lekövetni, ezért hosszabb távon a hozama valószínűleg eltér a benchmark hozamtól (ill. annak kétszeresétől). Hogy a napi hozamok változásának szorzata, miként tér el egy index abszolút hozamától az megtudhatjuk innen:(compounding effect). Röviden egy egyszerű példával megvilágítva: egyik nap 10%-ot emelkedik egy index, és a másik nap is 10%-ot emelkedik az index. Ebben az esetben az Index kétnapi hozama (nem évesített hozam!) 20%,ha viszont ugyanezt a napi hozamszámítással működő termékkel tesszük meg (mint amilyenek jellemzően a ProShares termékei), akkor a hozam már 100*1,1*1,1=121, azaz 21%!. A historikus napi nettó eszköz értékek letölthetőek innen. A másik fontos megfigyelendő tulajdonsága ezen alapoknak az, hogy hogyan reagálnak az alaptermék (jelen esetben a Barclays Index) volatilitására.

Egy hasonló alapot tudunk vizsgálni ebből a szempontból (Rising Rates Opportunity 10 ProFund :: TICKERS :: Investor Class RTPIX :: Service Class RTPSX). Ez az alap a 10 éves US T-Note napi hozamváltozásait követi le. A volatilitás érzékenységi táblázata elérhető az összefoglaló prospektus 4. oldaláról:

 


  A táblázatból kiderül, hogy alacsony volatilitási értékeknél (10%-os oszlop) az alaptermék hozamát magasan felülteljesíti az alap (pl. a legfelső sorban látszódik: az alaptermék -60%-os hozamánál az inverz tőkeáttétel nélküli alap hozama 147% tudna lenni, míg a legalsó sorban látszódik hogy az alaptermék +60%-os hozamánál az elszenvedett veszteség csak -38% volna). A 10 éves T-Note 5 éves historikus volatilitása 9% körüli, és a legkiugróbb év volatilitása is csak 12,4% volt az elmúlt 5 évben. 

Visszatérve a TBT-re: A kibocsátási tájékoztató szerint az alapkezelő összesen évi 0,95% díjból gazdálkodik. A Barclays oldalán naponta nyomonkövethetjük az alaptermék index (U.S. Treasury: 20+ Year) napi és éves hozamait, valamint a módosított hátralévő átlagos futamidőt (modified duration: Mod. Adj. Duration). A módosított duráció jelenleg 15,86 év. Ha az Indexet alkotó kötvényeket egy összetett kötvénynek tekintjük, akkor annak a hozama jelenleg: 4,48%. Hüvelykujjszabályként alkalmazható, hogy 1%-os hozamemelkedés esetén az Index értéke 15,8% százalék körül esik. (A profi kötvénykereskedők még az un. konvexitás értékkel is számolnak a hozamgörbe változás és az ebből adódó kötvényárfolyam változás számításakor.)

Most nézzük meg azt ami a spekulánst legjobban érdekli: 1. mennyi a potenciális veszteség 2. mennyi a potenciális nyereség 3. mik a szcenáriók.

-Ha maradnak a  hosszú hozamok ott ahol vannak, akkor a TBT-be való befektetésen folyamatosan veszítünk. Potenciális veszteségünk nagyon hozzávetőlegesen az alaptermék negatív tartási hozamából és az alapkezelői díj költségéből ered valamint abból hogy az alapkezelő a pozícióit állandóan módosítgatja, hogy a piac változásait lekövesse (nagyobb változékonyság-több pozíció módosítás-nagyobb kereskedési kötség) és persze mindez megszorzódik a tőkeáttétellel. Csak becslést adhatunk: sorrendben (4%+0,95%+1%?)*2= kb. éves 12%.

-Ha tovább esnek a hosszú hozamok mondjuk egy százalékkal az jelenthet kb. 15,8%*2 tőkeáttétel=31,6%-ot, azaz ha hosszú ideig "beülünk a poziba" lsd. előző pont és még esnek is a hozamok össze jöhet éves szinten kb. 40% "bukó" is.

-Ha viszont sikerül elkapnunk egy hozamemelkedést és ez tartós egyirányba ható  folyamatként zajlik le, akkor jelentős nyereségre tehetünk szert. Százalékos hozamemelkedésenként kb. 30-40%-ot. Mondjuk ha egy meglóduló inflációval elszállnak a hosszú hozamok 8%-ig, akkor kb. 120-140%-ot is. Ha mindez úgy zajlik le, hogy közben a volatilitás nem emelkedik jelentősen (szépen napról-napra egyirányba menetelve emelkednek a hozamok) , akkor ez még jobban megdobódhat (extrém esetben akár duplázódhat), a másik oldalról viszont egy jelentős volatilitás emelkedés (le-föl csapkodás közben emelkednek a hozamok) akár el is emésztheti a hozamemelkedésből származó nyereségünket.

A termék CFD (contract for difference) formában is kereskedhető, ekkor még további max. 5-szörös tőkeáttétellel tudunk kereskedni. azaz  ez előző szcenáriók így alakulnak: 1:-60%, 2: -200% 3:+600%.

 A hozam/veszteség kalkulációt nagyban befolyásolhatja, hogy a pozíciónk tartási ideje alatt milyen lesz az alaptermék volatilitása. Általában: ezen papír esetében alacsony volatilitásnál kedvezőbb hozamra, magasabb volatilitásnál a kalkuláltnál kedvezőtlenebb hozamra számíthatunk (lsd. feljebb).

A TBT mai (6 órás időbeosztással megírt) chartján látszódik, hogy a papír a 47.05-ös érték körül tartózkodik, mely a grafikon szerint erős ellenállásnak tűnik, ha viszont lefelé áttöri, akkor a következő szint valahol a 46.0 körül lehet. VIGYÁZAT! : a 2008-as novemberi minimum 35,51 volt 3,1% körüli hosszú kamatoknál ! Érdekes utána számolni: a jelenlegi hozam 4,48%, a 2008 novemberi minimumnál a hozam 3,1% volt, a kettő különbözete=1,37% hozamemelkedés. Hüvelykujjszabályunk szerint ez kb. 43% egyszeri hozam kell legyen és 1,1 évig kellett volna tartanunk a pozit azaz ebből lejön kb. 13%, a kettő különbözete mintegy 30%. Ez igen jól közelíti a tényleges hozamot, amely 33% volt. Azaz az elmúlt bő év volatilitás körülményei között a "TBT" elég jól követte a "Barclays U.S. Treasury: 20+ Year Index" benchmarkot.


 Befektetési döntésünk előkészítéséhez jól jöhet egy dinamikus hozamgörbe chart, amely elérhető innen. Nyomjuk meg az animate és a show info boxot is. Ha a jobbra lévő S&P500 chartot is nézzük, akkor azt is látjuk, hogyan mozgott ezzel egyidejűleg a részvénypiac.

A ProShares alapja egy ETF (tőzsdén kereskedett alap), be van vezetve a New Yorki tőzsdére (NYSE-ARCA), több online platformon is elérhető, ticker kódja: TBT . Mivel ez egy nem triviális termék, ezért ha még nincs jelentős kötvénykereskedői tapasztalatunk, tőkénknek csak kis részét kockáztassuk!