Címlap Aranypiaci elemzések India aranypiaca IV. Virágzik az ékszer külkereskedelem

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
India aranypiaca IV. Virágzik az ékszer külkereskedelem
2017. április 12. szerda, 10:01

Conclude Daily Gold
 
 
Az indiai aranypiaci sorozatunk negyedik részében az ország ékszer külkereskedelmének helyzetét és kilátásait járjuk körül.
 
 
India a világ egyik legnagyobb aranyékszer-exportőre. Kivitelének értéke 2015-2016-ban 8,6 milliárd dollárt tett ki, aminek nagyjából a fele az Egyesült Arab Emirátusokban landolt. Mumbai az utóbbi években egyre nagyobb mértékben támogatta az ékszerexportot, nemcsak az adókedvezményeket biztosító speciális gazdasági övezeteiben. Az indiai drágakő- és ékszerszektor jelentős növekedés előtt áll, annak jelenlegi, több mint 2,5 milliós foglalkoztatotti létszáma 2020-ig becslések szerint legalább 700 ezer, de akár 1,5 millió fővel is gyarapodhat.
 
 
Drágakő- és ékszerágazata fontos szerepet játszik India kivitelében. Az ékszerek közül a legtöbbet a metszett és csiszolt gyémántokból exportálják az indiaiak, a második helyen az aranyékszerek és -medálok kivitele áll. Becslések szerint az export évente 5-7 százalékkal növekedhet a következő tíz évben.
 
 
A 2015-16-os ékszerexport több mint felét drágakövek harmadát pedig arany ékszerek tették ki
 
 A 2015-16-os indiai ékszerexport összetétele - felerészt drágakő, egyharmad részt aranyat exportálnak.
 
India ma már 160 országba exportál aranyékszereket. Míg drágaköveinek és ékszereinek a kivitele 2004-2005-ben még 15,6 milliárd dollárt ért el, addig a következő hat évben csaknem megháromszorozódott, s 2011-2012-ben már elérte a 43,2 milliárd dollárt. Igaz, ez követően 2012-2013-ban 39,1 milliárd dollárra csökkent, alapvetően a nyugati piacok gyémántkeresletének csökkenése miatt, azóta azonban stabil.
 
 
Aranyékszereket India 2015-2016-ban közel 90 országba és régióba szállított, ezek nagyjából felét az Egyesült Arab Emirátusokba, a többit mindenekelőtt Hongkongba, az Egyesült Államokba, az Egyesült Királyságba és Szingapúrba. Az arany ékszer export értéke a 2012-2013-as 13 milliárd dolláros csúcsról tavalyra 8,6 milliárdra csökkent.
 
 
Az indiai arany ékszer export volumene és összetétele 
 
Az indiai ékszerexport tavaly 8,6 milliárd dollár volt, ami elmarad a 2012-13 közötti csúcstól 
 
 
Az aranyékszerek exportjának közel fele sima arany ékszerekből áll, melyeket tipikusan Mumbaiban, Calcuttában és dél-indiai városokban állítják elő, majd szállítják az Egyesült Arab Emirátusokba, Hongkongba és Szingapúrba. A kivitel mintegy 30 százalékát kitevő gyémántékszereket Mumbaiban készítik el, hogy aztán azokat az Egyesült Államokba, az Egyesült Arab Emirátusokba és Hongkongba vigyék. Az export maradék 20 százaléka drága és fél-drágaköves ékszerekből áll, amelyeket jellemzően kézzel munkálnak meg, alapvetően Rádzsasztán és Gudzsarát államokban és exportálják az Egyesült Arab Emirátusokba és az Egyesült Királyságba.
 
 
A drágakövek és ékszerek exportja tíz év      Az indiaiak aranyékszer-exportja mellett
alatt megduplázódott                                        az importjuk eltörpül
 
 
 
 
Az indiai ékszerexport fejlesztését tűzte zászlajára az ország kereskedelmi minisztériuma által 1966-ban alapított, mumbai székhelyű The Gems and Jewellery Export Promotion Council (GJEPC), mely több mint hatezer exportőr céget képvisel.
 
 
 
 
Ugyancsak fontos kereskedelemélénkítő funkciója van a 2000 áprilisától megnyitott speciális gazdasági övezeteknek, azok ugyanis 15 éves adómentességet nyújtanak. Ezen övezetek egyik legnagyobbika a Santacruz Electronics Export Processing Zone, melyben elhelyezkedő cégek nemcsak aranyból, hanem ezüstből és gyémántból készítenek ékszereket, Mindazonáltal messze az aranyékszerek aránya a legmagasabb, az övezetből exportált összes ékszer 84 százalékának az alapanyaga a sárga nemesfém, melyek értékesítése 1,8 milliárd dollárt tett ki.
 
 
Indiai speciális gazdasági övezetek
 
 Speciális gazdasági övezetek Indiában
 
 
Az arany utaztatása: nyers ékszer export, rúddá öntés és visszaimportálás
 
Az arany indiai körforgása 
 
Az indiai aranypiacnak van egy régóta fennálló sajátossága, az arany utaztatása. Bizonyos nagy cégek, a kedvezőbb finanszírozás, árfolyam-, és adó különbözetek kihasználása miatt utaztatják az aranyat. Félkész ékszer formában kiviszik pl. Dubai-ba, ott rudat öntetnek belőle és visszaimportálják Indiába. Emiatt az indiai arany export számok jelentősen torzulnak. Ez a fajta arany utaztatás akár évi 100 tonna mennyiséget is elér.
 
 
Az utaztatott arany forgalom (tonna) Indiában évente 2010-2015 között
 
Az utaztatott arany forgalma Indiában 2010-2015 között
 
 
Kilátások
 
 
A már az utóbbi több mint egy évtizedben is szépen növekedő indiai ékszerexport kilátásai bíztatóak. Elsősorban azáltal, hogy az ázsiaiak manuális ékszergyártása a világon egyedülálló. A WGC szakértői nem zárják ki, hogy az indiai ékszerexport 2020-ban már 40 milliárd dolláros bevételhez juttathatja a Föld második legnépesebb országát. A kézzel előállított ékszerek aktívabb marketingje is pozitívan hathat az ékszerexportra. E folyamatot támogathatja a Gold Heritage Tourism szervezet azzal, hogy fenntartja az érdeklődést és a keresletet India ősi művészetei és mesterségei iránt.
 
 
Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt. 
 
 
A cikksorozat már megjelent részeit elérheti aranypiaci elemzéseink között IDE KATTINTVA.