Címlap Aranypiaci elemzések WGC: feltámadtak az európai arany ETF-k

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: feltámadtak az európai arany ETF-k
2018. június 11. hétfő, 08:05

 

Conclude Daily Gold

 

Megfordult az aranyba fektető, tőzsdén kereskedett alapok (ETF-k) trendje – derül ki a World Gold Council (WGC) legfrissebb elemzéséből. Míg az európai ETF-k 2018 elejétől tartó rossz sorozata megszakadt, s az elmúlt két hónapban már erős tőkebeáramlást regisztráltak, addig az utóbbi időben szépen gyarapodó észak-amerikai alapok állománya májusban csökkent. 

 

Nőtt az európai arany ETF-ekbe áramló tőke mennyisége 

 

A világ arany ETF-jei összességében 15 tonnával, 2484 tonnára növelték készleteiket májusban. Ez nem újdonság, hiszen az utóbbi hónapokat is növekedés jellemezte. Csakhogy ezúttal az eddig gyengélkedő európai alapok vitték a prímet, azáltal, hogy az állományuk 26 tonnával gyarapodott – ez 2,8 százalékos többlet, ami 1,2 milliárd dollárral ér fel. Szorgosak voltak a 21 tonnát gyűjtött ázsiai alapok is, s mivel az ő bázisuk jóval alacsonyabb volt, ez a – 862 millió dollár értékű – növekedés 20 százalékot tett ki.

 

Az arany ETF-k állományának alakulása tonnában

 Az arany ETF-ekben tárolt arany mennyiségének változása

 

…és USA-dollárban

 Az arany ETF-ekben tárolt tőke USD-ben

 

Kellett is e két kontinens jó teljesítménye, mivel a 2018-ban eddig rendre pozitívan záró észak-amerikai alapokból májusban 30 tonna – 1,2 milliárd dollár értékű – sárga nemesfém áramlott ki, ami készleteik 2,3 százalékos csökkenését eredményezte. Ezt a WGC elemzői annak tudják be, hogy az arany dollárára a volatilis piacon az év ötödik havában 60 bázisponttal ment lejjebb. A világ többi régiójában bejegyzett arany ETF-k is együttesen kisebb (-2 tonnás, -6 százalékos) állománnyal zárták a májust, mint amennyivel annak nekivágtak.

 

Az egyes kontinensek aranyfedezeti alapjainak összesített teljesítménye májusban…

Az arany ETF-ek teljesítménye 2018 májusában

 

…és 2018 első 5 hónapjában

Az arany ETF-ek eddigi teljesítménye 2018-ban

 

Az aranypiac volatilitását és gyengülését nagyrészt a dollár erősödése idézte elő – állapítja meg a WGC. Mindazonáltal az aranyra dollárban megkötött fedezeti ügyletek 1,4 százalékkal nőttek.

Az európai beáramlást a német Xtrackers Physical Gold vezette 23 tonnás, 74 százalékos gyarapodással, amelyet a brit Invesco Physical Gold követett, 4 tonnás, 3,5 százalékos készletemelkedéssel.

Ázsiában a kínai Bosera Gold ETF folytatta az év eleje óta tartó szárnyalását, ezúttal 83 százalékot, 20 tonnát tett hozzá a készleteihez (822 millió dollár értékben), aminek egy része a vételi lehetőségek kiaknázásának, a másik része a tőzsdén nem jegyzett Bosera-alapokból érkező transzfereknek köszönhető. Mögötte messze lemaradt a 35 millió dollár értékű, 1 tonnás többletet felmutató Huaan Yifu, amivel aranyállománya 5 százalékkal nőtt. 

Ahogy Észak-Amerikában az év első négy hónapjában a növekedés, úgy a májusi csökkenés is elsősorban az SPDR Gold Shares-hez kötődött, amely 24 tonna – 1 milliárd dollárnyi – arannyal lett szegényebb, aminek eredményeként a készletei 2,7 százalékkal mérséklődtek. Míg az iShares Gold Trust állománya mindössze 2 tonnával szűkült.
 

A legjobban teljesítő 10 arany ETF 2018 első öt hónapjában

2018 TOP 10 arany ETF-je az első öt hónap teljesítménye alapján

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.