Címlap Aranypiaci elemzések WGC: Csak Európában gyarapodtak az arany ETF-k júniusban

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: Csak Európában gyarapodtak az arany ETF-k júniusban
2018. július 23. hétfő, 09:58

Conclude Daily Gold
 
 
Az aranyba fektető tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF-k) készletei 49,3 tonnával, 2434 tonnára csökkentek júniusban, az értékük pedig májushoz képest dollárban számítva 2,1 százalékkal esett. Úgy tűnik, a befektetőket hidegen hagyták a tőkepiacok megtorpanásai és a növekvő globális kereskedelmi feszültségek, s nem menedékként tekintettek az aranyra, hanem többet vettek ki a sárga nemesfém ETF-kből, mint amennyit betettek. Ezek is közrejátszottak abban, hogy az arany ára 4,2 százalékkal csökkent az év hatodik havában.
 
Csökkent az ETF-ekben tárolt arany mennyisége 2018 júniusában 
 

Elsősorban az észak-amerikai fizikai arany-alapok sínylették meg a negatív befektetői hangulatot, portfóliójuk 44,4 tonnával mérséklődött, értékük pedig 1,9 milliárd dollárral csökkent, amihez az arany dollárban mért árfolyamának gyengülése is hozzájárult. Az ázsiai alapok 3,5 tonna sárga nemesfémnek inthettek búcsút, készleteik 149 millió dolláros leértékelődése mellett, míg a többi régió 2 tonnás, 89 millió dolláros mínuszt volt kénytelen elkönyvelni. Kivéve Európát, amelynek ETF-jei a világon egyedüliként – ha szerény mértékben, alig fél tonnával is, de – gyarapodtak, s készleteik 52 millió dollárral értek többet, mint májusban.
 
 
 
 
Az ETF-k állományának alakulása tonnában…
 
 

 
…és milliárd dollárban
 
 
Ami az egyes arany ETF-ket illeti, korántsem meglepő, hogy Észak-Amerikában – ahogy korábban a növekedésben, úgy most – a csökkenésben az SDPR® Gold Shares és az iShares Gold Trust járt az élen. Míg előbbi 28, addig az utóbbi 17 tonnával lett karcsúbb, ami 1,1 milliárd, illetve 700 millió dolláros leértékelődéssel párosult. A harmadik legtöbbet, 5,6 százalékot az ETFS Physical Swiss Gold veszítette. Ezzel szemben a Graniteshares Gold Trust 5,9 tonnával hízott, 200 millió dolláros értékben és az SPDR® Gold MiniShares℠ is a pozitív tartományban zárt, igaz, minimális, 28 milliós dolláros értéknövekedéssel.
 
 
Az európai arany ETF-k közül a legtöbb, 4,4 tonnányi sárga nemesfémet az UBS ETF CH-Gold vonzotta be, aminek következtében a portfoliója 200 millió dollárral értékelődött fel, az Xtrackers Physical Gold pedig 1,2 tonnával gyarapodott.
 
 
Ázsiában megtorpant a kínai Bosera Gold ETF hónapok óta tartó növekedése, miután készletei júniusban 2,2 tonnával mérséklődtek, így azok 100 millió dollárral értek kevesebbet, mint májusban.
 
 
A Top 10 arany ETF júniusban…
 
 
 
…és 2018. első felében
 
TOP 10 arany ETF 2018 első felében 
 
 
Rózsásabb a kép, ha az idei év összesített mérlegét nézzük. Az európai alapok készletei 2018 első felében 2,5 milliárd dollárral értékelődtek fel, ezzel szemben az észak-amerikaiak valamelyest devalválódtak, az utóbbi két hónap erős tőkekiáramlásának hatására. Százalékos összevetésben az ázsiai alapok bizonyultak a legjobbnak, egy meglehetősen impresszív, 15 százalékos első féléves összesített gyarapodással.
 
 
A második negyedévben a korábbinál erősebb dollár és a csökkenő aranyár nyomást helyezett az ETF-kre, de azok vagyonkezelésben lévő állománya még így is 2,7 százalékkal állt magasabban június végén az év elejéhez képest.
 
Az arany ETF-k főbb mutatói júniusban…
 
 
…és az év első felében
 
 Az arany ETF-ek mutatóinak alakulása 2018 első felében
 
 
A főleg forintból befektető magyar megtakarítók a gyengélkedő forint ellenére is 3-4% közötti árfolyam mérséklődésnek örülhetnek, ami újabb jó vételi lehetőségeket teremt az aranypozíció növelésére a portfóliójukon belül.
 

 
Az arany árfolyam alakulása forintban
 
 Az arany árfolyam alakulása forintban
 
 
Az arany árfolyam alakulása dollárban
 
 
Az arany árfolyam alakulása dollárban 
 

 
FEKTESSEN FIZIKAI ARANYBA ONLINE A GOLDTRESORBAN
 
1% árrés a tőzsdei ár felett 
24/7 nyitva, bárhonnan elérhető
100% fizikai arany fedezet
100% biztosítás a tárolt aranyra
 
 
 
 
Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.