Címlap Aranypiaci elemzések Platina: eljött a bikapiac ideje?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Platina: eljött a bikapiac ideje?
2021. március 30. kedd, 11:44

Hat éve nem látott árfolyamokon forog a platina. Az elmúlt hetekben 1.300 USD/uncia fölé kilövő árfolyam jelentősen korrigált ugyan, de az erőteljes emelkedés hosszú távú emelkedő trendet vetít előre: az üzemanyagcellák elterjedése hatalmas hiányt generálhat a jelenleg 1.150-1.170 USD/unciát érő nemesfémből.

Good Delivery Standard Platina tömb

A Bank of America elemzője szerint 2022 végére 800.000 unciával kevesebb palládiumot, és 800.000 unciával több platinát használhatnak fel a katalizátorok gyártásához az autógyártók mint korábban; a többi platinacsoportba tartozó nemesfém (Platinum Group Metals, PGM), azaz a palládium és a ródium rekordmagas árfolyama miatt.

 

2004-ben még a platina tette ki az autógyártók által felhasznált PGM nemesfémek több mint felét. A tavalyi mélypont után újra emelkedő trend indulhat meg, az elszállt ródium és palládium áraknak köszönhetően.

 

Hosszú távon ugyan az autógyártók platina iránti kereslete csökkenni fog a belső égésű motorok térvesztésével, de új, korábban nem létező keresletet támaszt a hidrogént hasznosító üzemanyagcellák várható elterjedése. Részben ennek köszönhetően 2023-ra jelentős hiányt prognosztizálnak a platinából a Bank of America elemzői.

A Bank of America előrejelzése 2023-ra 800.000 unciányi platina-hiányt vetít előre, ami az átlagos éves 8.000.000 unciás kereslet 10 százaléka.


A platina a hidrogén előállításához szükséges elektrolízis során játszik fontos szerepet. Az üzemanyagcellák nagy járművek (pl.: kamionok, teherhajók) meghajtásához, vagy akár egész háztömbök tiszta energiával való ellátásához tervezik használni. A Bank of America szerint az üzemanyagcellák elterjedése évi 2-4 millió unciányi többletkeresletet fog támasztani a platina iránt 2030-ra.

A platina hosszú gyengélkedés utáni feltámadása nem példa nélküli a PGM-ek körében. A palládium ára a 2001-2011 közötti medvepiacot követően 1500%-kal emelkedett. Az aranynál hagyományosan drágább platina jelenleg a sárga nemesfémmel szemben is alulértékelt.

2008 óta uralja a medve a platinapiacot, idén komoly jelek mutatkoznak a fordulatra. Jól látható az ábrán a platina alulértékeltsége a palládiummal és az arannyal szemben.


Jelen piaci körülmények között a kockázattűrő, hosszú távú nemesfém-befektetőknek megfontolandó a nemesfém portfólió 15-30%-át platinába átsúlyozni, ha akár jelentős árfolyam kilengéseket is képesek kiülni.

 

De a kizárólag aranyba fektetők sem maradnak le a jóról: úgy látszik, meg volt a korrekció alja 1.670 USD/uncia körül, és innen vehetjük újra célba a 2.200 - 2.500 USD/uncia árfolyamsávot.

 

Hogyan fektethet fizikai platinába a Conclude Zrt.-nél?

 


Nagybefektetőknek az egyedi sorszámmal ellátott Good Delivery Standard platina rudakat ajánljuk.  A Good Delivery platina rúd a legkedvezőbb árréssel kereskedhető fizikai platina termék, ami a vámszabadterületi tárolásnak köszönhetően teljesen ÁFA-mentes.

MEGTEKINTÉS


A kisebb összeget befektetni kívánóknak a Goldtresor Prémium számlára érdemes regisztrálniuk, ahol Good Delivery Standard rudakkal fedezett platina számla egyenleget vásárolhatnak, akár grammonként.

REGISZTRÁCIÓ

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A PLATINA BEFEKTETÉSRŐL