Címlap Aranypiaci elemzések Jegybankári rodeó: az arany behasalt, a forint kilőtt

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Jegybankári rodeó: az arany behasalt, a forint kilőtt
2023. március 08. szerda, 14:16

 
Jerome Powell - a FED elnöke - szigorú szavakkal hűtötte tegnap a tőzsdék optimizmusát, míg ma reggel Matolcsy György, az MNB elnökének parlamenti beszéde lökte ellenállási szintek fölé a forint árfolyamát.

 
 Aranyrudak a Bank Of England trezorjában
 
 
Powell szavaira a sárga nemesfém közel 2%-ot gyengülve jelenleg 1810-1820 dollár/uncia árfolyamon forog, a forint pedig percek leforgása alatt 356-358 Ft-ról 362 Ft-ig szaladt a dollárral szemben ma reggel.



Arany-dollár árfolyam alakulása a napokban



Az arany dollárban mért árfolyamának alakulása a napokban


Az arany dollárban mért árfolyamának alakulása a héten - Powell szavainak hatására 40 dollárt esett az árfolyam, ezzel az 1.810 - 1.890 USD/oz között húzódó árfolyamsáv aljára került a sárga nemesfém ára. Grafikon forrása: Goldtresor.com (kattintással nagyítható)



A forintban mért aranyárfolyam hetek óta tartó lefelé csordogálása Matolcsy beszédének hatására megakadt, és reggel a forint gyengülésével párhuzamosan felfelé pattant az ár - de még mindig jelentősen kedvezőbb az árfolyam, mint a tavalyi 800.000 forint/uncia körüli csúcsoknál.


Arany-forint árfolyam alakulása a napokban

Az arany forintban mért árfolyamának alakulása a napokban

Az arany forintban mért árfolyamának alakulása hétfőtől kezdődően - Matolcsy szavainak hatására felpattant a forintban mért aranyárfolyam. Kérdéses, hogy milyen mértékben gyengül tovább a hazai fizetőeszköz. Grafikon forrása: Goldtresor.com (kattintással nagyítható)


Kérdéses, hogy a befektetők hogyan fogják értékelni a magyar jegybankelnök szavait - egyelőre a külföldi devizák és a magyar forint kamat különbözete miatt nem éri meg "shortolni" a forintot, de ez a helyzet könnyen megváltozhat: vagy úgy, hogy az MNB kényszerül kamatot csökkenteni (amire történt utalás Matolcsy beszédében) a gazdaság rossz teljesítménye miatt, vagy az euró és dollár kamatszintek zárkózhatnak fel a forint kamat közelébe.



Érdemes vetni egy pillantást az arany dolláros és forintos árfolyamának hosszú chart-jára: a két ábrát összehasonlítva jól látszik, hogy a hazai befektetőkre sokkal hangsúlyosabban ható monetáris és fiskális politika kockázataival szemben jó védőeszköz volt az aranybefektetés.


Arany-dollár árfolyam alakulása 2018 - 2023 között


Az arany dollárban mért árfolyamának alakulása 2018 -2023 között




Arany-forint árfolyam alakulása 2018 - 2023 között


Az arany forintban mért árfolyamának alakulása 2018-2023 között


Az arany dollárban mért árfolyamának alakulása (felül) és a forintos aranyárfolyam alakulása (alul). Jól látszik, hogy a tavalyi évben hiába volt 1.600 dolláros (azaz több éves) mélyponton is az arany tőzsdei ára, a rekordgyenge forint miatt ezt a magyarországi befektetők szinte meg sem érezték. Grafikonok forrása: Goldtresor.com (kattintással nagyítható)