Címlap Aranypiaci elemzések Negyven éve sikeres a „permanens” portfolió. A titok: 25% arany

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Negyven éve sikeres a „permanens” portfolió. A titok: 25% arany
2012. augusztus 22. szerda, 07:35

Minden  befektető  vágya egy olyan portfolió létrehozása, ahol a magas kamat alacsony  kockázattal párosul. A másik titkos kívánság, hogy ne kelljen a piac változásának függvényében évente többször újra és újra átalakítani a portfoliónkat. Ismerős szlogen: magas hozamhoz magas kockázat társul, azonban a nagy kockázatvállalás egyáltalán nem biztos, hogy magas hozamot eredményez, sőt gyakran épp bukáshoz vezet. Ha viszont valaki 25% aranyat tartott az alábbi portfólióban az elmúlt negyven évben, akkor különösebb erőlködés és kockázat nélkül 10.000 dollárból 340.000-et csinálhatott.

Évtizedekkel ezelőtt Harry Browne–nak úgy látszik, sikerült egy olyan portfoliót javasolnia, ami teljesíti a fenti kívánságokat. A választása 25% részvény, 25% készpénz (pénzpiaci alap), 25% kötvény és 25% arany portfolióra esett. A Conclude Zrt. jelen elemzésében 40 éves idősorral számolva bizonyítja Browne elméletének helyességét. (A kötvény portfoliót hosszú lejáratú államkötvénnyel helyettesítettük Craig Rowland ajánlása szerint.)

Ezzel a portfolióval Browne célja az volt, hogy kezelje a negatív és pozitív árfolyam-kilengéseket mind inflációban, mind recesszióban, stagflációban és borús befektetői környezetben egyaránt. A részvény fellendülés idején teljesít jól, a készpénz ború idején, a kötvény recesszióban és az arany az inflációs környezetben.

Így bár látszólag kimaradtunk  a 90-es évek részvénypiaci rali-jából, de a 1987-es részvénypiaci zuhanást és a „dotkom lufi” kidurranását is alig-alig éreztük meg. A portfolióval  átlagosan 9,7-os hozamot értünk el, ami két tizeddel marad el a S&P 500 tőzsdeindex ugyanerre az időszakra szóló teljesítményétől, miközben mindössze 3 évet zártunk mínuszban, a legnagyobb éves veszteségünk is csak 4,1%. Ezt se a tiszta kötvény, se a tiszta részvényportfolió esetén nem mondhatnánk el magunkról, ott bizony akár 3-4 évet zsinórban is veszteségesen zártunk volna és az évi veszteségünk is elérhette akár a 37%-ot is.

Évtizedekkel ezelőtt Harry Browne–nak sikerült egy olyan portfoliót javasolnia, ami alacsony kockázat melett magas hasznot hoz. A választása 25% részvény, 25% készpénz (pénzpiaci alap), 25% kötvény és 25% arany portfolióra esett.
 
 

A grafikonon is jól látszik, hogy a portfoliónk volatilitása elenyésző még a kötvényekhez képest is, miközben az éves átlagos hozama alig marad el  a legtöbbet hozó részvények hozamától, amely nagyon sok álmatlan éjszakát okozott a tulajdonosainak az elmúlt évtizedekben.

Úgy tűnik, ez a portfolió teljesíti a befektetők legnagyobb álmait és bizonyítja, hogy érdemes akár 25% fizikai aranyat tartani a hosszú távra tervezett likvid megtakarításainkban.

Forrás: Conclude Zrt,  Harry Browne nyomán