Címlap Aranypiaci elemzések Az arany és az infláció I.

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az arany és az infláció I.
2009. május 05. kedd, 10:53

Sokan teszik fel maguknak a kérdést: megvéd e az arany befektetés az inflációtól? Ezzel kapcsolatban először Roy W Jastram: The Golden Constant című könyvét érdemes idézni.
Jastram megvizsgálja az arany vásárlóerejét az angol és amerikai historikus adatok alapján az 1560 és az 1976 közötti időszakban. 1560-tól kezdve grafikonra viszi az arany árfolyamát (Gold: gold price index), elkészíti az árupiacok nagykereskedelmi árfolyamgörbéjét (CP: commodity price), és ezen két árfolyam sorozat alapján meghatározza az arany vásárlóerejét (PPG: purchasing power of gold) a fenti időszakban, majd elemzi az arany vásárlóerejének a változásait a deflációs és az inflációs periódusokban. Megvizsgálja mennyire volt képes lépést tartani az arany árfolyam az inflációs időszakokban az árak növekedésével, és mennyire szolgált értékőrzőként az árcsökkenések idején a deflációs periódusokban.
Jastram megállapításai igen érdekesek és nem hagyhatók figyelmen kívül:

  • Az arany nem feltétlenül véd meg a jelentős inflációs áremelkedéssel szemben.
  • A deflációs időszakokban az arany igen jó értékőrzőnek bizonyult.
  • Az arany nem kínál hatékony fedezést (hedge) az árupiaci árak év/év alapon történő emelkedése ellen.
  • Mégis hosszú időszakokra (minimum több évtized) vonatkoztatva az arany hatékonyan védi a bele fektetett vagyon értékét.

Jastram szerint nem az arany árfolyama emelkedik az árupiaci árfolyamok után, hanem az árupiaci árak térnek vissza időről-időre az arany árfolyam indexhez. Ezenkívül megállapítja, hogy a történelmi viharokban az arany valós pénzügyi menedéknek bizonyult.
alt

alt

 

 

alt