Címlap Aranypiaci elemzések Gyémántot karácsonyra, eljegyzésre?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Gyémántot karácsonyra, eljegyzésre?
2013. december 09. hétfő, 12:32

 

Conclude Daily Gold

A karácsonyi ünnepek közeledtével a gyémántkereskedők többsége élénkülő keresletről számol be, aminek hatására az árak is felfelé mozognak. Így aki ilyen ajándékon töri a fejét, vagy befektetési céljai vannak, annak érdemes minél előbb vásárolnia.

Forrás: www.destinationcentreville.com, Conclude Zrt.
Összességében optimistán várják a világ legnagyobb gyémántkereskedői a karácsonyi ajándékvásárlási rohamot. A vezető New York-i ékszervállalat, a Tiffany & Co. kifejezetten nagymértékű eladásokat prognosztizál – számolt be a 2001-ben alapított független gyémántinformációs internetes platform, a PolishedPrices november végén kiadott elemzésében. Kevésbé bizakodó a Wal-Mart, s nem csak azért, mert sok amerikait a várható kormányzati, jegybanki lépésekkel – a költségvetési hiány kezelésével, illetve a havi 85 milliárd dolláros értékű eszközvásárlási program szűkítésének időzítésével – kapcsolatos bizonytalanságok óvatosságra késztetik, hanem azért is, mert a foglalkoztatottság és a jövedelmek emelkedése még meglehetősen szerény. Az USA kiskereskedelmi szövetsége, a The National Retail Federation szerint azonban a világ legnagyobb gyémántfogyasztóinak számító amerikaiak még így is 3,9 százalékkal többet költhetnek az idei karácsonyi ünnepek alatt, mint egy évvel ezelőtt. Élénkülő keresletről számoltak be a globálisan második legnagyobb gyémántfogyasztó India kereskedői, mindössze Kínában számítanak lassuló értékesítésre.


A Rapaport árlista mobilos verziója. Forrás: www.israelidiamond.co.il, Conclude Zrt.A növekvő keresletet jelzi az is, hogy a PolishedPrices gyémántár-indexe november utolsó hetében közel 2 százalékot emelkedett. A leghivatalosabb forrásnak tartott, a kiskereskedelmi árakhoz közel eső irányárakat a Rapaport-lista tartalmazza, ez a gyémántpiaci kereskedők nemzetközi benchmarkja, melyet a cég egy hétre előre, csütörtökönként 11 óra 59 perckor frissít a globális gyémántpiaci változások alapján. A gyémánt értéke nagymértékben függ a kő minőségétől, nagyságától, színétől, tisztaságától, valamint a csiszolás minőségétől, de az árat természetesen egyéb tényezők – különösen a kínálat és a kereslet – is befolyásolják. A kereslet és kínálat mesterséges egyensúlyban való tartásával nagy áringadozások csak ritkán fordulnak elő. A kisebb köveknél az ártöbbletet a magasabb csiszolási költségek okozzák. Egy egy
karátos kő csiszolásához sokkal kevesebb munka és gyémántpor szükséges, mint 100 olyan kisebb kő megcsiszolásához, amely összesen tesz ki egy karátot. A nyers kövek ára körülbelül nyolcada-tizede a csiszoltakénak. A drágakőként felhasznált gyémánt értékét az angol kifejezések kezdőbetűiből képzett 4C, azaz a szín (Colour), a tisztaság (Clarity), a tömeg karátban (Carat) és a csiszolás (Cut) alapján határozzák meg.
A GIA gyémánt certifikátja. Forrás: guidediamondpriceguru.com, Conclude Zrt.

A drágakövekhez nem kötelező adni certifikátot, magyarul tanúsítványt, azt csak kérésre állítják ki az erre szakosodott intézetek – a GIA, az AGS, a HRD, az IGI és az EGL – és szakértők, külön díjazás ellenében. Egy-egy tanúsítvány 100 dollárnál is többe kerül. A certifikátnak tartalmaznia kell a kő pontos megnevezését, legfontosabb tulajdonságát, elsősorban a 4C alapján, sorszámmal, dátummal, a kiállítás helyével, a zárványokat bemutató ábrával, vagy fotóval, a kiállító intézmény és személy nevével, hologramjával és/vagy aláírásával. Foglalatlan gyémántok esetében ez kiegészül a csiszolás minősítésével és arányaival. Színes drágaköveknél fel szokták tüntetni a kő meghatározásához szükséges adatokat is, míg foglalt kövek esetében bizonyos méret – körülbelül fél karát – alatt ritkán


készítenek certifikátot és a leírásban nem szerepelnek bizonyos adatok, például gyémántnál az arányok jellemzése, vagy a színes köveknél a nem mérhető paraméterek. A certifikátok rendszerint a drágakő meghatározásával, minősítésével foglalkoznak és nem adnak meg árat, vagy értéket, hiszen ez a kereslet-kínlat függvényében változik.


Szintetikus ipari gyémánt. Forrás: www.made-in-china.com, Conclude Zrt.A gyémántiparnak két ága van: a 
drágakőnek alkalmas gyémántok értékesítése, és a gyémántok értékesítése ipari alkalmazások számára. Az ipari gyémántok értékét a keménysége és hővezető-képessége határozza meg, szemben a drágakövekével, amelynek a gemmológiai jellemzői (fény, szín, tisztaság) a lényegesek. Az évente kitermelt gyémántmennyiség mintegy 80 százalékát (évi 100 millió karátot, azaz 20 tonnát) használják fel az iparban. A bányászott gyémánt mellett a piac fontos termékei az – évente 3 milliárd karát, azaz 600 tonna mennyiségben – mesterségesen előállított gyémántok, amelyek létrehozását az indokolja, hogy az ipar évente jóval nagyobb mennyiségű gyémántot igényel, mint amennyit a természetes forrásokból elő tudnak állítani. Az első mesterséges (vagy szintetikus) gyémántokat az 1950-es években gyártották le, napjainkban a technológia fejlődése révén lehetőség nyílt drágakő minőségű kövek előállítására is. A mesterséges gyémántokat elsősorban vágásra, fúrásra, csiszolásra és őrlésre használják, mivel kicsiny méretük miatt kiválóan lehet illeszteni őket. Az ipari gyémántokat laboratóriumokban is használják, például magas nyomású próbák során.

 Az antwerpeni gyémántnegyed. Forrás: commons.wikimedia.org, Conclude Zrt.


A drágakőpiac nagy részét a gyémánteladások képezik. A gyémántpiac földrajzi szempontból rendkívül koncentrált. A gyémántkereskedelem központja Antwerpen, ahol a világ gyémánttermelésének 80 százaléka, a csiszolt gyémántok 50 százaléka cserél gazdát. New Yorkban értékesítik azonban a világ drágakőgyémántjainak majdnem 80 százalékát. A piacot hosszú éveken keresztül az 1888-ban alapított, eredetileg dél-afrikai illetőségű, de ma már a kereskedelem miatt londoni székhelyű De Beers uralta, nemcsak a kereskedelemben, hanem a kitermelésben is, de 2012-ben megelőzte az orosz költségvetésből táplálkozó Alrosa.


A gyémántok leggyakrabban másodlagos lelőhelyen, azon belül is inkább folyami üledékekben fordulnak elő, ahová az eredeti kőzet elmállása után kerülnek. A legritkábbaknak és legértékesebbeknek a vörös színű gyémántokat tartják, ezekből alig egymaréknyi létezik a világon és karátonként akár 1 millió dollárt is megadnak értük. A természetben előforduló második legritkább gyémántszín a zöld, ezt követi a kék, a rózsaszín – a világ legdrágább ékszere november közepe óta éppen
egy rózsaszínű, 59,6 karátos gyémánt, amit 83 millió dolláros rekordösszegért adtak el Genfben. Csak érzékeltetésül: néhány nappal később ugyanott a világ legnagyobb narancssárga gyémántja több mint 30 millió dollárért talált gazdára. A sárgásfehér, sárga, barna és fekete kövek viszont közönségesebbek és olcsóbbak.


A világ legdrágább ékszere. Forrás: www.szabadfold.hu, Conclude Zrt.

Az első gyémántokat az i. e. IX. században találták meg a mai India területén, mely egészen a XVIII. század közepéig a világ egyetlen gyémántlelőhelye volt. A XVIII. században Brazíliában is leltek gyémántokra, és rövid időn belül e dél-amerikai ország vált a világ első számú termelőjévé. Dél-Afrikában az 1870-es években indult meg a bányászat, miután felfedezték a gyémántban gazdag kimberlit és lamproit tartalmú kürtőket. Ám Dél-Afrika részesedése a világ – a kibányászott karátok alapján számított – gyémánttermelésében 2012 végére 5,5 százalékra csökkent. Az első helyet Oroszország foglalta el (27 százalékkal), míg utána három afrikai ország – a Kongói Demokratikus Köztársaság (17 százalék), Botswana (16 százalék) és Zimbabwe (9 százalék) –, következett, valamint Kanada (8 százalék).


 

 

 

A világ gyémánttermelésének alakulása 2004-2012 között karátban és értékben

 

A világ gyémánttermelésének alakulása 2004-2012 között karátban és értékben; Forrás: PolishedPrices, The National Retail Federation, Wikipédia, port.hu, HVG, www.diamondshades.com, Conclude Zrt.

 

 

A világ gyémánttermelésének alakulása 2004-2012 között karátban és értékben; Forrás: PolishedPrices, The National Retail Federation, Wikipédia, port.hu, HVG, www.diamondshades.com, Conclude Zrt.

 

 

 

 

Instabil politikai rendszerű afrikai országokban a gyémántlelőhelyeket gyakran felkelő csoportosulások veszik birtokba, és a kitermelt kövek eladásából származó jövedelemből saját háborús tevékenységeiket finanszírozzák. Az így eladott gyémántokat véres gyémántoknak nevezik – erről 2006-ban film is készült, Leonardo DiCaprio főszereplésével. E tevékenységet megakadályozandó, az ENSZ, a gyémántipar képviselői, valamint a gyémántkitermelő országok képviselői 2002-ben aláírták a Kimberley Egyezményt, amelynek célja felülvizsgálni a gyémántok származási helyét, és meggátolni, hogy az eladott gyémántokból fegyveres konfliktusokat pénzeljenek. Egyes országok, így például Kanada, külön kódrendszert vezettek be a gyémántok azonosítására. Ezek az intézkedések eddig csak mérsékelt eredményeket értek el, hiszen Afrikában még mindig könnyű a határokon átcsempészni a köveket az úgynevezett tiszta országokba. 

 

Szakértők becslése szerint a világ gyémánttermelésének növekedése csak 2017-ben törhet meg

 

Szakértők becslése szerint a világ gyémánttermelésének növekedése csak 2017-ben törhet meg ; Forrás: PolishedPrices, The National Retail Federation, Wikipédia, port.hu, HVG, www.diamondshades.com, Conclude Zrt.

 

 

Szakértők becslése szerint a világ gyémánttermelésének növekedése csak 2017-ben törhet meg ; Forrás: PolishedPrices, The National Retail Federation, Wikipédia, port.hu, HVG, www.diamondshades.com, Conclude Zrt.

 

Az eladott nyers gyémántok csiszolóműhelyekbe kerülnek, ahol drágakővé csiszolják őket. A legtöbb csiszolóműhely Antwerpenben, Londonban, New Yorkban, Tel-Avivban és Amszterdamban üzemel. A csiszolt kövek az úgynevezett gyémánttőzsdékre kerülnek. A World Federation of Diamond Bourses-t kisebb gyémántkereskedő-házak alapították. Itt a viszonteladók vásárolják fel azokat, ahonnan ékszerészműhelyekbe kerülnek. Itt foglalatba helyezik azokat, és úgy árusítják tovább.

 

A legtöbb csiszolóműhely Antwerpenben, Londonban, New Yorkban, Tel-Avivban és Amszterdamban üzemel. ; Forrás: PolishedPrices, The National Retail Federation, Wikipédia, port.hu, HVG, www.diamondshades.com, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: PolishedPrices, The National Retail Federation, Wikipédia, port.hu, HVG, www.diamondshades.com, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442