Címlap Hírek Vége az erős eurónak, eljöhet a dollár ideje?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Vége az erős eurónak, eljöhet a dollár ideje?
2013. december 17. kedd, 11:21

 

Conclude Daily Gold

Dollárerősödés veheti kezdetét, elsősorban a folyó fizetési mérleghiánnyal küzdő feltörekvő országok valutáival, valamint a jennel szemben, amint a Fed – akár már a ma kezdődő kétnapos ülésén – elkezdi vékonyítani a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programját.

Forrás: www.topnews.in, Conclude Zrt.
Meglepő, miért annyira erős az euró az amerikai dollárral szemben, miután az eurózóna gazdasága nem éppen acélos. E furcsa összefüggésre szakértők szerint két magyarázat lehetséges: egyrészt az eurózóna – Németország és Olaszország jóvoltából – kereskedelmi többlettel rendelkezik, ezzel szemben az USA deficittel, másrészt a Fed mérlegfőösszege egyre nő, míg az Európai Központi Banké 2012 júniusa óta csökken. Nem kizárt azonban, hogy ez az állapot hamarosan megváltozik, legalábbis ami a zöldhasú pozícióját illeti. A dollár nemcsak a japán jennel szemben maradhat erős, hanem a feltörekvő országok devizái kárára is teret nyerhet, miután azok kibocsátói folyó fizetési mérleghiánnyal küszködnek, emiatt pénzük leértékelődési nyomás alá helyeződhet.

Erre már láttunk példát nyáron, amikor a Fed illetékesei először kezdték pedzegetni a havi 85 milliárd dollárt kitevő kötvényvásárlásaik visszafogását. Márpedig elképzelhető, hogy erről már a nyíltpiaci bizottság ma kezdődő kétnapos ülésén döntés születhet. Az eurózónának is elemi érdeke lehet az uniós pénz gyengülése, hiszen anélkül a gazdasági fellendülés elsődleges zálogának számító export nehezebben tud növekedni.

 

Az euró az október végi lokális csúcsát közelíti a dollárral szemben

Az euró az október végi lokális csúcsát közelíti a dollárral szemben; Forrás: Business Insider, Yahoo!, Conclude Zrt.

 

 

Az eurózóna immár két éve kereskedelmi többlettel rendelkezik. A mostaninál erősebb euró nem jó az EU-nak.

Az eurózóna immár két éve kereskedelmi többlettel rendelkezik. A mostaninál erősebb euró nem jó az EU-nak. ; Forrás: Business Insider, Yahoo!, Conclude Zrt.


A Fed és az Európai Központi Bank mérlegfőösszegei közti olló eddig szétnyíló volt. Most fordul?

 

 

 

A Fed és az Európai Központi Bank mérlegfőösszegei közti olló eddig szétnyíló volt. Most fordul?; Forrás: Business Insider, Yahoo!, Conclude Zrt.

 

 

 

Forrás: Business Insider, Yahoo!, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442