Címlap Hírek Akár 12 százalékot is emelkedhet idén az aranyár!

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Akár 12 százalékot is emelkedhet idén az aranyár!
2014. január 15. szerda, 11:46

 

Conclude Daily Gold

A kínai háztartások és intézményi befektetők vásárlásai nyomán 2014-ben 12 százalékot is drágulhat az arany – véli Eugen Weinberg, a Commerzbank árupiaci részlegének vezetője.

Forrás: commons.wikimedia.org, Conclude Zrt.
A kínai aranykereslet – a tavalyihoz hasonlóan – 2014-ben is havonta 100 tonnára rúghat, ami kétszámjegyű drágulást idézhet elő. Azóta, hogy Peking 12 évvel ezelőtt először szabályozta az aranybefektetést és –kereskedelmet, Kína éves kereslete először 2013-ban haladta meg Indiáét, átvéve tőle a világ első számú aranyfogyasztói pozícióját. „Hiszünk abban, hogy az erős feltörekvő piaci aranykereslet hosszú életű lesz” – jelezte
az irányadó londoni napi aranypiaci jegyzések megállapításában részt vevő HSBC is. Ezt többek között a január 31-én kezdődő kínai új év miatt várható masszív aranykeresletre alapozza, melyre készülve a kínai kereskedők feltölthetik sárganemesfém-készleteiket.

Kockázatot jelent ugyanakkor, hogy a nyugati alapkezelők folytatják az arany ETF-k portfoliójának immár egy éve tartó csökkentését – figyelmeztet a másik londoni árjegyző Barclays. Ám ezt kompenzálhatja, hogy az arany – különösen a fizikai – kereslet egyre inkább áttevődik Keletre. Tavaly nagyjából annyival nőtt az ázsiaiak aranyimportja, amennyivel csökkent az arany ETF-k portfoliója. Megfigyelhető, hogy a kereslet akkor szokott támaszt nyújtani az aranyárnak, amikor az lefelé tart vagy oldalaz. Márpedig a sárga nemesfém – különösen az aranyékszerek – tonnában kifejezett kereslete az 1990-es évek végén érte el a csúcsot, éppen akkor, amikor az árak 20 éves mélypontra estek.

A kínai aranyimport szédületesen nőtt az utóbbi két évben

 

A kínai aranyimport szédületesen nőtt az utóbbi két évben; Forrás: Bloomberg, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Bloomberg, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442