Címlap Hírek Itt az új arany-lelőhely: az eukaliptusz fa levele!

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Itt az új arany-lelőhely: az eukaliptusz fa levele!
2014. január 17. péntek, 09:52

 

Conclude Daily Gold

Parányi aranynyomokat találtak kutatók a Dél- és Nyugat-Ausztráliában növekvő eukaliptusz fa levelein, amiből máris azt a messzemenő következtetést vonták le, hogy az eukaliptusz fákon lévő arany kinyerése érdekében kifejlesztett bányászati technológia révén megállítható a sárga nemesfém kitermelésének – az utóbbi tíz évben 45 százalékra tehető – visszaesése.

Eukaliptusz fa. forrás: Wikimedia, Conclude Zrt.
A két területen, Dél- és Nyugat-Ausztráliában kutató csapat az eukaliptusz fák levelein, ágain, fakérgein, az avaron és a termőtalajon fedeztek fel röntgensugárral aranyat.  Az eukaliptusz fák 10 méternél magasabbra nőhetnek, kiterjedt gyökérrendszerrel rendelkeznek, amelyek némelyike 40 méter mélyre is leér. Aranynyomokat már korábban is felfedeztek a növényeken, ám eddig még nem sikerült megállapítani, hogy azok hogyan kerültek oda, azt feltételezték, hogy egyszerűen csak a szél fújta oda azokat. Az ausztrál kutatók most arra a következtetésre jutottak, hogy az arany azáltal kerülhetett az eukaliptusz fákkal kapcsolatba, hogy az utóbbiak gyökerei a száraz területeken, az aranyban gazdag zónákat áttörve keresik a vizet, s azzal együtt nemesfémdarabokat nyelnek el, amelyek aztán a fák ágain, levelein, fakérgein kicsapódnak.

Mennyiségük azonban elenyésző. Tonnánként csak század- vagy ezredgrammnyi arany található, a legtöbb a leveleken. Ráadásul a sárga nemesfém mérgezően hat az eukaliptusz fákra, így ennek ipari mértékű hasznosítása a környezetvédők heves ellenállását is kiválthatja. (Állítólag Ghánában a kakaó jobban nő a nagyobb aranytartalmú talajon, kimutatja hol van arany a földben.) A World Gold Council adatai szerint a civilizáció kezdete óta több mint 174 ezer tonna aranyat termeltek ki, s az US Geological Survey 2011-es becslése szerint még 51 ezer tonna arany lehet még a földben. A kitermelt arany mintegy 60 százalékából készítenek ékszert, de a sárga nemesfém ugyancsak lényeges összetevője az elektronikai eszközöknek, valamint a gyógyászati technológiának, köztük a rákkezelésnek.

 

Forrás: The Telegraph, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442