Címlap Hírek Megvan az aranyár-manipuláció első áldozata? A Deutsche Bank kilép a nemesfém-fixingből!

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Megvan az aranyár-manipuláció első áldozata? A Deutsche Bank kilép a nemesfém-fixingből!
2014. január 23. csütörtök, 14:20

 

Conclude Daily Gold

A Deutsche Bank nem vesz részt többet az arany és az ezüst napi londoni árrögzítésében. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a tavalyi negyedik negyedévben óriási, 1,15 milliárd eurós veszteségű német pénzintézeti óriás leépíti nyersanyag-ágazatát, ám nem kizárt, hogy a lépés inkább az aranyár-manipulációs gyanúval függ össze. Ha mások is kilépnek megszűnhet a London fixing.

Forrás: piggybankblog.com, Conclude Zrt.
Furcsa egybeesés, hogy Európa legnagyobb bankja néhány nappal azt követően jelentette be kilépését az arany és az ezüst napi londoni – világszerte referenciaként szolgáló – árfolyamát meghatározó körből, hogy a német pénzügyi felügyelet elnöke, Eike Koenig a múlt héten közölte, az aranyár-manipuláció rosszabb, mint a londoni irányadó bankközi hitelkamatlábé, a Liboré. A The Wall Street Journal
tavaly márciusban publikálta azt az értesülését, miszerint a U.S. Commodity Futures Trade Commission vizsgálja, nem manipulálták-e az árfolyamokat.

Az arany hivatalos jegyzése a London Gold Fixing, amit naponta kétszer – londoni idő szerint délelőtt fél 11-kor és délután 3-kor – állapítanak meg, öt cég, a Bank of Nova Scotia, a Barclays, a HSBC, a Société Générale és a Deutsche Bank telefonos konferenciabeszélgetése alapján, míg az ezüstét naponta egyszer, pontban déli 12 órakor, a Bank of Nova Scotia, a HSBC és a Deutsche Bank közreműködésével. A londoni nemesfém-árfolyamok manipulálásának gyanúja hosszú évek óta fennáll. Ennek kiderítésére jött létre például 1999 januárjában a Gold Anti-Trust Action Committee.

Forrás: www.cityprofile.com, Conclude Zrt.
Ugyanakkor a Deutsche lépése azzal is összefüggésbe hozható, hogy a Bundesbank tavaly év végén bejelentette, a közel 3400 tonnás aranytartalékából külföldön tárolt készletéből 700 tonnát 2020-ig visszaszállíttat. Az első részletben, tavaly már 37,5 tonna visszaérkezett, ám ebből csak 5 a  Federal Reserve Bank of New Yorktól, noha ott a feltételezések szerint 1400 tonnás készletét őrzik. A többi Párizsból jött, a hivatalos indoklás szerint egyrészt azért, mert az USA-ból nagyobb előkészítést igényel a szállítás, másrészt mert időbe kerül, amíg az aranyakat rudakba öntik, hogy azok szállíthatók legyenek. Nem kizárt, hogy valamilyen összefüggés van a németek aranyának döcögős visszaszolgáltatása és a Deutsche Bank most bejelentett lépése közt.

Piaci információk szerint a németek aktívan keresnek valakit maguk helyett a London fixing székébe, de a „forró krumplit” egyelőre senki sem akarja elkapni.

Ha még további 1-2 tag kilép akár meg is szűnhet a London fixing, amit pedig a fizikai arany kereskedők naponta aktívan használnak.

Forrás: Die Welt, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442