Címlap Hírek USA-felügyelet vizsgálja: tényleg manipulálják az arany és az ezüst árfolyamát?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
USA-felügyelet vizsgálja: tényleg manipulálják az arany és az ezüst árfolyamát?
2013. március 18. hétfő, 15:50

 

Conclude Daily Gold

Az Egyesült Államok határidős árutőzsdei felügyelete, a U.S. Commodity Futures Trade Commission (CFTC) vizsgálja, nem manipulálták-e a londoni arany- és ezüstpiaci árfolyamokat.
Kereskedés a londoni határidős árutőzsdén. Forrás: London Commodity Exchange, Conclude Zrt.

A The Wall Street Journal értesüléseit a CFTC nem kommentálta, s a határidős árutőzsdei felügyelet eddig hivatalosan nem is jelentette be, hogy vizsgálatot indított volna. A londoni aranyárfolyamokat naponta kétszer állapítják meg öt pénzintézet – a Barclays, a Deutsche Bank, a HSBC Holding, a Bank of Nova Scotia és a Société Générale – részvételével lebonyolított telefonos konferenciabeszélgetés keretében, míg az ezüstárfolyamokat naponta egyszer, a Bank of Nova Scotia, a Deutsche Bank és a HSBC árjegyzése alapján.

„Az árképzés teljesen átlátható, nem olyan, mint a Liboré” – utalt a London Bullion Market Association szóvivője arra, hogy éppen a Barclays vezetésével a pénzpiaci szereplők a 2008-as válság előtt manipulálták az irányadó londoni bankközi hitelkamatlábat. A londoni nemesfém-árfolyamok manipulálásának gyanúja hosszú évek óta létezik. Ennek kiderítésére jött létre például 1999 januárjában a Gold Anti-Trust Action Committee. A CTFC 2008 óta vizsgálja az ezüstpiacokon lévő állítólagos szabálytalanságokat, s 2011 novemberében jelezte, további vizsgálatokra van szüksége ahhoz, hogy kiderítse, történtek-e törvénytelenségek a szürke nemesfém piacán. Néhány hónapja pedig az 1970-es aranyboom idején magát kereskedőként degeszre kereső Mr. Gold, azaz Jim Sinclair vádolta meg a Goldman Sachsot, hogy tavaly október és december között leverte az arany árfolyamát, hogy aztán azt olcsóbban visszavásárolja. Majd az óév vége felé magát a FED-et és – mint Sinclair fogalmazott – a vele szövetkező bankokat is meggyanúsította, hogy mesterkedéseikkel nagyban hozzájárultak az aranyár több mint 100 dolláros csökkenéséhez, feltételezése szerint azért, mert ily módon akarták elősegíteni a dollár erősödését. Persze Mr. Gold azért is kereshet bűnbakokat, mivel ő hagyományosan a sárga nemesfém jelentős drágulásában hisz, 3500-12400 dollár között bármilyen árfolyamot elképzelhetőnek tart. A nemesfémpiacokat ismerők szerint naivitás feltételezni, hogy nincs árfolyammanipuláció, ám hosszabb távon a gazdasági folyamatok befolyásolják az arany és az ezüst piaci jegyzését.

Forrás: The Wall Street Journal, Conclude Zrt.