Címlap Hírek Még 30 százalékkal feljebb repítheti a Yahoo-részvényeket az Alibaba?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Még 30 százalékkal feljebb repítheti a Yahoo-részvényeket az Alibaba?
2014. január 31. péntek, 13:03

 

Conclude Daily Gold

Közel 30 százalékkal is megdobhatja a Yahoo-részvények árfolyamát az internetes cég által 24 százalékban tulajdonolt kínai Alibaba online piactér idei New York-i tőzsdére vitele. A Yahoo-részvények vételével azonban – azok kiugróan magas, 30 körüli P/E-je miatt – érdemes lehet egy negatív korrekcióig várni.

Forrás: siliconangle.com, Conclude Zrt.
Amikor a Yahoo 2008-ban visszautasította a Microsoft 44,6 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, számos szakértő tamáskodott, vajon érhet-e még valaha ennyit az internetes médiában úttörő vállalkozás. Mindössze öt évbe telt, hogy bebizonyosodjon a kételkedők tévedése. Ám nem szabad a Yahoo-részvények tavalyi elképesztő, 107 százalékos drágulásától elkábulni, hiszen az alapvetően a cég 24 százalékos tulajdonában lévő kínai Alibaba szárnyalása miatti piaci lelkesedésnek köszönhető, mintsem a Yahoo növekedési kilátásainak.  Az Alibaba-befektetés a korábbi Yahoo-vezér és társalapító Jerry Yang műve, akinek döntő beleszólása volt abba, hogy cége ajtót mutatott a Microsoftnak. Akkor ezért sokan kiátkozták, ám meglehet, nemsokára neki hálálkodhatnak, ha az Alibaba ez évre, New Yorkba tervezett nyilvános részvénykibocsátása jól sül el.

Márpedig elemzők szerint a most körülbelül 60 milliárd dolláros könyv szerinti értékű Alibaba papírjai piacra dobását követően akár 120 milliárd dollárt is érhet, azaz annyit, mint most a Facebook, de egy esetleges ráemeléssel még 200 milliárdig is eljuthat. Ebből egy Yahoo-részvényre 10 dollár juthat, ami azok csütörtöki, 35 dolláros tőzsdei árfolyamához képest közel 30 százalékos felértékelődési potenciált jelent. Óvatosságra int azonban, hogy a nyilvános kibocsátás még korántsem biztos, egyelőre az Alibaba még nem adott megbízást annak megszervezésére, így az akció konkrét időpontja és mértéke sem ismert. Mindössze annyi tűnik, bizonyosnak, hogy a Yahoo mostani pakettjének 40 százalékától hajlandó megválni.

Forrás: www.parameter.sk, Conclude Zrt.
A Jack Ma által 1999-ben Hangcsouban alapított Alibaba az Amazonhoz hasonlítható. Taobao nevű site-ja Kína legnagyobb online piactere, melyen a 7 millió – zömében kisebb – kereskedő mintegy 800 millió terméke érhető el. Másik portálja, a Tmall pedig nagy, nemzetközi brand-eket kínál. Az Alibaba eladásai 2012-ben 170 milliárd dollárt értek el, többet, mint az Amazon-é és az eBay-é együttvéve. Csak a tavaly november 11-ei kínai ünnepnapon 5,75 milliárd dollárt kasszírozott, több mint kétszer többet, mint amennyiért az amerikai kiskereskedők értékesítettek az USA-ban hagyományosan legmagasabb forgalmú két napon – a Black Friday-en és a Cyber Monday-en – összesen. Mindezek alapján az Alibaba menedzsmentje meglehetősen ambíciózusan, a tavalyi árbevétel megháromszorozását tűzte ki célul 2016-ra, amivel megelőzné a világ jelenlegi legnagyobb kiskereskedőjét, a Walmartot.


Ezek kétségtelenül jól festő számok, ám nem szabad elfelejteni, hogy a Yahoo alaptevékenysége szenved. Hirdetési árbevétele 7 százalékkal, 470 millió dollárra esett vissza a legutóbbi negyedévben, aminek következtében a Yahoo összpiaci részesedése 7,7 százalékra csökkent, miközben a Google-é és a Facebook-é nőtt. A Yahoo elnök-vezérigazgatója, Marissa Mayer megpróbál előremenekülni: 1 milliárd dollárért megszerezte a Tumblr nevű népszerű blog site-ot, miközben még felhasználóbarátabbá tette szolgáltatásait.
Marissa Mayer. Forrás: www.celebritynetworth.com, Conclude Zrt.

A Yahoo részvénye most úgy van árazva, mintha az Alibaba és a kínai gazdaság felett csak kék lenne az ég, ám valójában viharfelhők gyülekeznek. Az ázsiai birodalom inflációja növekszik, a túlfűtött ingatlanpiaca bármikor összeomolhat, a tartományok adósságai pedig veszélyes mértékekre ugrottak, aminek következtében a bankok által leírt rossz hitelek állománya megháromszorozódott. Ijesztő, hogy Kína GDP-arányos államadóssága a 2008-as 125 százalékról 2013-ra 198-ra nőtt, miközben a korábban két számjegyű gazdasági növekedés 7,5 százalékra lassult. Az Alibaba körüli felhajtás érthető, az egy évvel korábban még veszteséges társaság a legutóbbi negyedévet már 1,77 milliárd dolláros profittal zárta. Ám mintha a kínai gazdaság megtorpanásának hatására az Alibaba árbevételének növekedése is lassulna, ami a marginjaira is negatívan hathat – figyelmeztetett Colin Gillis, a BGC elemzője.

A Yahoo-részvények most meglehetősen magas, 30-as P/E-n forognak, így vételükön igazából egy újabb negatív korrekciót követően érdemes elgondolkodni. Szerdán ugyanis a papírok 8,62 százalékkal estek arra a félelemre, hogy az Alibaba talán mégsem tud annyira növekedni, mint addig hitték, ami arra utal, hogy a befektetők igencsak volatilis Yahoo-piacra kell berendezkedniük.

Történelmi csúcsok közelében a Yahoo-részvények

 

Történelmi csúcsok közelében a Yahoo-részvények; Forrás: investorplace.com, International Business Times, The Wall Street Journal, Conclude Zrt..

 

 

Forrás: investorplace.com, International Business Times, The Wall Street Journal, Conclude Zrt..

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442