Címlap Hírek Óriási részvényáresés jön, pont, mint 1929-ben?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Óriási részvényáresés jön, pont, mint 1929-ben?
2014. február 14. péntek, 08:40

 

Conclude Daily Gold

Megdöbbentő hasonlóságot sugall a Dow Jones és az S&P 500-as részvényindex 1929-es és a mostani világválság alatti alakulásáról tavaly november óta az interneten keringő összehasonlítás. Ha ez a párhuzam fennmaradna, akkor a részvényárfolyamok akár a felére is eshetnének a közeljövőben. Elemzők szerint azonban az összehasonlítás félrevezető. 

Óriási részvényáresés jön, pont, mint 1929-ben?; Forrás: Business Insider, Conclude Zrt.

 


 

 

Óriási részvényáresés jön, pont, mint 1929-ben?; Forrás: Business Insider, Conclude Zrt.

 

 

A január közepe és február eleje közötti negatív korrekció – melynek során a Dow Jones 7, a félezer amerikai részvény mozgását leképező S&P 500-as index 5,6 százalékkal esett – kapcsán az interneten a napokban ismét felbukkant – az először tavaly novemberben cirkulált – fenti két grafikon, melyek azt sugallják, hogy a részvényindexek a mostani világválság alatt kísértetiesen hasonló pályát futottak be, mint az 1929-33-as krízis idején. Akkor a csúcsról egy óriási lefordulás következett, amelynek során a börzebarométerek közel a felére estek.


Csakhogy az összehasonlítás sántít. Kezdjük azzal, hogy az S&P 500-as jelenlegi formájában csak 1957. március 4-e óta működik. Ami pedig a már akkor is létező Dow Jonest illeti, látszólag valóban sok az egyezés. Ám elemzők a napi változások logaritmusát kiszámolva, azaz a loghozamokat tekintve nagyjából 0 korrelációt találtak, ami azt jelenti, hogy a két adatsor a közös szakaszon statisztikai szempontból nem függ egymástól, nem lehet az egyikből megjósolni a másikat, azaz nincs garancia arra, hogy most hasonló mozgás következne. A grafikon hatásossága nyilván annak köszönhető, hogy a két ábra látszólag nagyon hasonlít egymásra, valójában pedig nincs érdemi kapcsolat a két esemény között. A közös bennük annyi, hogy a Dow Jones tőzsdeindexet mutatják, amúgy pedig teljesen más formában van az amerikai gazdaság és más folyamatok zajlanak a világban, ezért semmilyen garancia nincs arra, hogy az index a következő hónapokban ugyanezt a pályát követi majd.

 

 

 

Forrás: Business Insider, Conclude Zrt.

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442