Címlap Hírek Már Kína a legnagyobb aranyfogyasztó

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Már Kína a legnagyobb aranyfogyasztó
2014. február 24. hétfő, 07:51

 

Conclude Daily Gold

Kína és India keresletének köszönhetően rekordmennyiségű fizikai arany talált gazdára 2013-ban, ezzel Kína lett a sárga nemesfém legnagyobb fogyasztója – áll a World Gold Council (WGC) legfrissebb jelentésében. A nyugati piacok közül az USA-ban fogyott jelentős mennyiségű aranyrúd és aranyérme. Az ETF-k aranyeladásai miatt azonban tavaly nettó értékben összességében 15 százalékkal visszaesett a sárga nemesfém iránti igény.
Forrás: www.123rf.com, Conclude Zrt.

Miközben ugyanis a fogyasztók 21 százalékkal több aranyat vettek 2013-ban az egy ével korábbinál, a sárga nemesfémbe fektető tőzsdén kereskedett befektetési alapok, az ETF-k 881 tonnával csökkentették aranyportfoliójukat, melyek egyenlegeként kijövő 3756 tonnás, 170 milliárd dollár értékű kereslet 15 százalékkal alacsonyabb volt a 2012. évinél.

 

 

 

 

 

A világ aranykereslete 2013-ban, tonnában és milliárd dollárban

A világ aranykereslete 2013-ban, tonnában és milliárd dollárban; Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Az arany ára éves átlagban tavaly 15 százalékkal volt alacsonyabb, unciánként 1411 dollár, mint 2012-ben.


 

Az aranykereslet szektoronkénti megoszlása tonnában és az arany unciánkénti ára

 

Az aranykereslet szektoronkénti megoszlása tonnában és az arany unciánkénti ára; Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

 

Az aranyár alakulása a főbb devizákban

Az aranyár alakulása a főbb devizákban ; Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

A tavaly gyengülő devizájú országok (India, Japán és Törökország) kivételével az arany árfolyam jelentősen esett. Dollárban kifejezve például 27%-ot.

Az arany leértékelődése alapvetően közrejátszott abban, hogy az aranyrudak és –érmék befektetési célú vásárlása 28 százalékkal, 1654 tonnára nőtt. E szegmensben ekkora éves ütememelkedésre 1992, vagyis azóta nem volt példa, hogy a WGC felméri az aranypiaci folyamatokat.

 

Az aranyérmék és –rudak országonkénti kereslete, tonnában, az előző évhez viszonyítva

Az aranyérmék és –rudak országonkénti kereslete, tonnában, az előző évhez viszonyítva; Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


 

Folytatódott az aranypiac súlypontjának áttevődése nyugatról keletre. Különösen a kínaiak jeleskedtek, 38 százalékkal vettek többet, míg az indiaiak 16 százalékkal. Ezzel mindkét ország rekordot döntött, s 1066 tonnás értékével Kína először lett a világ legnagyobb aranyvásárlója, Indiát megelőzve. Utóbbi az aranyimport-korlátozások dacára vett 111 tonnával többet, mint 2012-ben, 975 tonnát. A kisebb piacok közül Törökországban 113 százalékkal több, 102 tonna cserélt gazdát, míg az USA-ban – 26 százalékos emelkedés eredményeként – 68 tonna. Európában egyedül a német aranyfogyasztás tudott nőni, Svájc és Európa többi része inkább az eladói oldalon állt. A német aranypiac immár közel 50%-os súllyal bír Európában.

 

Az aranykereslet negyedévenkénti alakulása Kínában, Indiában és a világ többi részén, tonnában

Az aranykereslet negyedévenkénti alakulása Kínában, Indiában és a világ többi részén, tonnában; Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Az, hogy a világ 2209 tonnás – az előző évit 17 százalékkal meghaladó – ékszerkereslete először lett magasabb a 2008-ban kitört válság előtti szintnél, ugyancsak alapvetően Kínának köszönhető, ahol az aranyékszerekből 29 százalékkal több, 669 tonna fogyott, míg Indiában 11 százalékkal több, 613 tonna.

 

Az éves ékszerkereslet tonnában és milliárd dollárban

Az éves ékszerkereslet tonnában és milliárd dollárban; Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

 

A technológiai szektor aranyigénye gyakorlatilag stagnált, 405 tonnát tett ki, 2 tonnával kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A központi bankok immár 12 egymást követő negyedév óta több aranyat vesznek, mint amennyit eladnak, noha az elmúlt évi adásvételeik nettó értéke 32 százalékkal mérséklődött 2012-höz képest.

 

A központi bankok nettó arany adás-vételei, tonnában

A központi bankok nettó arany adás-vételei, tonnában; Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

 

Az arany közel 4340 tonnás kínálata 2 százalékkal maradt el a 2012. évitől. A bányák a most termőre forduló projektek miatt tudták növelni a kibocsátást, viszont az alacsonyabb árfolyamok miatt lecsökkent törtarany visszaolvasztás mennyisége azonban a bányászott aranynál jobban csökkent, és így a kettő eredőjeként kissé csökkent a kínálat.

 

Az aranykereslet és –kínálat 2013-ban, tonnában

 

Az aranykereslet és –kínálat 2013-ban, tonnában; Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Conclude kommentár:

Tavaly tovább nőtt a Távol-Keleti dominancia a világ aranypiacán. Az alacsony árfolyamokat kihasználva jelentősen növelték fizikai aranybefektetéseiket, így az aranykészletek mind nagyobb része van ázsiai kézben. Ezzel szemben a nyugati világ ismét az eladói oldalon állt (kivéve az amerikai nyugdíjmegtakarítás által vezérelt aranyérme befektetést). Európából (főként Svájcból) jelentős mennyiségű arany áramlott ki, a németországi befektetők viszont kissé növelték fizikai arany kitettségüket.

A magyarországi aranypiac összehúzódott 2013-ban. A rúdarany és befektetési arany érme vásárlás még az európai trendet is meghaladóan csökkent, ami valószínűleg a hitelvisszatörlesztéseknek és a befektetési alapok növekvő népszerűségének köszönhető. A törtarany felvásárlás is igen jelentősen csökkent az alacsony áraknak és a csökkenő lakossági készleteknek köszönhetően.

Az aranybefektetési kultúra itthon még kezdeti fázisban van, hiszen inkább a pánikvásárlások dominálnak, mintsem a kedvező árfolyamon történő tudatos befektetés.

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442