Címlap Hírek Top 10 aranybánya-cég: veszteségesek, mégis ígéretesek

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Top 10 aranybánya-cég: veszteségesek, mégis ígéretesek
2014. március 04. kedd, 14:23

 

Conclude Daily Gold

Komoly veszteségeik ellenére a világ 10 legnagyobb aranybányász-cége ígéretes befektetésnek tekinthető, mivel bajaik rávihetik őket egy óvatosabb működésre, szigorúbb költséggazdálkodásra, ami megalapozhatja részvényeik későbbi felértékelődését.

Forrás: Barrick Gold, Conclude Zrt.

Sorra érkeznek a rossz hírek az aranybányász-cégekről, a világ 5 legnagyobb cége összesen 20,8 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel 2013-ban, miközben készleteiket jelentősen leírták: a Barrick Goldét 26, a Goldcorpét 15, a Kinross Goldét pedig 33 százalékkal.

 

 

 

A világ top 10 aranybányász-cégének 2013. évi veszteségei, dollárban

1.     Barrick Gold

10,34 milliárd

2.     Newmont Mining

2,5 milliárd

3.     AngloGold Ashanti

2,3 milliárd

4.     Goldcorp

2,71 milliárd

5.     Kinross Gold

3,0 milliárd

6.     Newcrest

N/A*

7.     Gold Fields

214,4 millió

8.     Polyus Gold

N/A**

9.     Yamana Gold

446,2 millió

10.  Agnico Eagle

406,5 millió

 

*a Newcrest évzárása Június 30-án van

**a Polyus még nem jelentett.

 

Érdekes, hogy dacára jelentős veszteségeiknek, a cégek többsége még mindig képes osztalékot fizetni, és az idei aranyárfolyam-emelkedés miatt részvényeik is lényegesen magasabban állnak, mint tavaly decemberben. E paradoxon annak tudható be, hogy napi működésük továbbra is nyereséges, még ha kétségtelenül nem is annyira, mint 2011-12-ben, amikor az aranyár rekordokat döntött.


Forrás: lunagold.com, Conclude Zrt.

 

Eredményromlásuk elsősorban számviteli okokkal magyarázható, nevezetesen, hogy az aranyár csökkenése miatt a bányásztársaságoknak át kellett értékelniük készleteiket, ugyanakkor sok esetben a tevékenység átstrukturálása, a kitermelési tervek megváltoztatása és a beruházások elhalasztása is közrejátszott.


Kérdés, hogy e masszív veszteségeket képesek lesznek-e majd kompenzálni azok a nyereségek, amelyek az arany felértékelődése miatt keletkezhetnek. Reményt adhat, hogy a Goldcorpot kivéve a legnagyobb aranybánya-cég első számú vezetői kicserélődtek, miután az intézményi befektetők és a részvényesek nyomására őket kiáltották ki bűnbaknak az igazgatóság döntéseiért, ami egyébként egy sor más fémipari cégnél is bekövetkezett. Az utódok – tanulva elődeik hibájából – készleteik és forrásaik megtervezésénél olyan alacsony aranyárral számolhatnak, hogy egy nagyobb áresés se okozzon nagy leértékelődést, s ennek következtében ne veszítsék el az állásukat.

A készletek és források – hírekben szereplő – jelentős csökkenése nem teljesen tükrözi a valóságot. A földben lévő aranykészletek még mindig megvannak, csak azok kitermelése egy nagyarányú aranyár-emelkedés híján kevésbé valószínű. Az aranybánya-cégek óvatossá vált megközelítése kedvező a befektetőknek, hiszen azok emiatt a pénzügyeiket körültekintőbben kezelhetik, mint korábban, amikor a bármi áron való növekedés volt a menedzsment elsődleges célja. Feltételezve, hogy az aranyárak nem omlanak össze, a legnagyobb bányatársaságok a mostani költségcsökkentéseik révén hosszabb távon fenntartható eredményjavulást érhetnek el, amiből a részvényeiket vásárlók is profitálhatnak.

 

Forrás: mineweb.com, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442