Címlap Hírek A világ 85 leggazdagabbjának van annyija, mint a 3,5 milliárd legszegényebbnek

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A világ 85 leggazdagabbjának van annyija, mint a 3,5 milliárd legszegényebbnek
2014. március 21. péntek, 13:12

 

Conclude Daily Gold

Nyílik a vagyonolló a leggazdagabbak és a legszegényebbek között: a szegénység és igazságtalanságok ellen küzdő nemzetközi szervezet, az Oxfam legfrissebb elemzése szerint 85-en rendelkeznek annyi pénzzel, mint a világ népességének közel fele.

Forrás: AFP Photo/Spencer Platt, Conclude Zrt.
A felmérés szerint a leggazdagabb emberek vagyonának gyors növekedése a világgazdaság egyenlőtlen terjeszkedéséhez járult hozzá, ami az emberiség fejlődését is károsan befolyásolta. Csak tavaly 210-en váltak dollármilliárdossá, mellyel a számuk összességében elérte az 1636-ot. „Ahelyett, hogy minden ember együtt fejlődne, a gazdasági és politikai hatalom egyre jobban éket ver közéjük, ami elkerülhetetlenül növeli a szociális feszültségeket és a társadalmi összeomlás kockázatát” – állapítja meg a jelentés.


Megdöbbentő, hogy a világ népességének 1 százaléka – 110 ezermilliárd dolláros nettó (azaz az adósság levonása utáni) vagyonnal rendelkezik. Más összehasonlításban: az USA GDP-je 2013-ban 17 ezermilliárd dollár volt, míg Magyarországé mintegy 150 milliárd. És a gazdagok száma egyenletesen növekszik: Indiában például
Bill Gates, 76 milliárd dollárral ismét a csúcson Forrás: www.forbes.com, Conclude Zrt.tíz év alatt megtízszereződött, 6-ról 61-re, akik vagyona jelenleg már 250 milliárd dollárt tesz ki.

A gazdagok számának és a vagyonok értékének növekedését elősegítette, hogy az Oxfam által vizsgált 30 országból 29-ben csökkent a vagyonadó az 1970-es évek végétől. Fél tucat államban – az USA-ban, Spanyolországban, Brazíliában, Indiában és Dél-Afrikában – készült felmérés azt mutatja, hogy a törvények a gazdagoknak kedveznek. A spanyolok és az indiaiak közel 80-80, míg a britek és az amerikaiak több mint 60-60 százaléka véli úgy, hogy a vagyonos rétegeknek túl nagy a beleszólásuk abba, hogy merre tartson az országuk.

Ezért az Oxfam azt javasolja, hogy a kormányok növeljék a vagyonadót, s a leggazdagabbaktól befolyó összegeket az egészségügy és az oktatás fejlesztésére, valamint a szociális ellátások növelésére fordítsák, amivel még népszerűbbé is tehetik magukat a választók többségét kitevő, kevésbé tehetős polgárok előtt.

 

Az egyes országok nemzeti jövedelméből egyre több áramlik a leggazdagabb 1 százalékhoz

 

Az egyes országok nemzeti jövedelméből egyre több áramlik a leggazdagabb 1 százalékhoz; Forrás: Oxfam, rt.com, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Oxfam, rt.com, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442