Címlap Hírek Több tízmillió dollárt érő Fabergé-tojás a bolhapiacról

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Több tízmillió dollárt érő Fabergé-tojás a bolhapiacról
2014. március 24. hétfő, 10:32

 

Conclude Daily Gold

14 ezer dollárt fizetett egy bolhapiacon az orosz cári család számára készített húsvéti Fabergé-aranytojások nyolc hiányzó darabjának egyikéért egy amerikai fémhulladék-kereskedő, aki csak az interneten kutakodva jött rá, hogy több tízmillió dolláros műtárgyra lelt.
Forrás: Wartski, Conclude Zrt.

Az USA közép-nyugati részéről származó – névtelenségbe burkolódzó – szerencsefia sejtését az orosz műtárgyakra specializálódott brit Wartski régiségkereskedés munkatársa, Kieran McCarthy erősítette meg. A drágakövekkel díszített aranytalapzaton nyugvó, 8,2 centiméteres tojásban – mely szakértők szerint 33 millió dollárt is érhet – egy Vacheron Constantin óra van. E remekművet III. Sándor orosz cár ajándékozta 1887-ben hitvesének, Marija Fjodorovna cárnénak húsvétra, s április 14-17. között állítják ki a Wartski londoni üzletében. De a sorozat már megtalált példányaiból négy darab a bécsi Kunsthistrorisches Museum-ban is megtekinthető május közepéig.


Peter Carl Fabergé
Oroszországban élő francia származású aranyműves mintegy ötven ékszertojást készített a cári család számára, miután a cár ezekkel akart kedveskedni feleségének húsvétra. Az 1885-ben elkészült első darab tömör aranyból készült, amit finom, fehér zománcréteg fedett, hogy egy tojásra hasonlítson. A tojás belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el, amely nyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását. Az egyedülálló ékszerdobozka annyira megtetszett a cárnak, hogy azt követően minden húsvétra rendelt egy-egy ilyen tojást, azzal a kikötéssel, hogy mindegyik darab más-más meglepetést rejtsen. E tojások elkészítése nem egyszer egy évig is eltartott, s a formaviláguk egyre bonyolultabbá vált, Fabergé már gyémántot, ezüstöt, aranyt, rubint, smaragdot és egyéb nemes anyagokat is felhasznált. Összesen 50 húsvéti tojás készült el a cári családnak.

Az 1917-es orosz forradalom e vállalkozást is elsöpörte, a Fabergé-család elmenekült Szentpétervárról, az aranyműves 1920-ban halt meg Svájcban. Összesen 65 ilyen különleges tojásról lehet tudni, melyek közül 57 vészelhette át a történelem viharait, ebből 42 magángyűjtőknél és múzeumokban landolt. Eddig nyolc tojás holléte volt kérdéses, és azok közül is mindössze háromról tudták biztosan a szakértők, hogy túlélték az orosz forradalmat. Ezek egyike a mostani darab, melyet sokáig szintén elveszettnek hittek.


Forrás: CNN, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442