Címlap Hírek Lakossági aranystop Vietnamban

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Lakossági aranystop Vietnamban
2014. április 03. csütörtök, 10:50

 

Conclude Daily Gold

Május 15-étől magánszemélyek csak akkor vihetnek ki aranyat Vietnamból, ha végleg elhagyják az országot, a külföldiek pedig kizárólag akkor hozhatnak be, ha letelepedni szeretnének – derül ki a központi bank körleveléből.

Vietnami ékszerüzlet alkalmazottja aranyrudakkal Ho Si Minh-városban. Forrás: Tuoi Tre, Conclude Zrt.
A jelenleg érvényes szabályok szerint maximum 1 kilogramm aranyat lehet behozni Vietnamba, de azt is kötelező bevallani, az aranyrúd kiviteléhez pedig a vietnami jegybank engedélye szükséges. Május 15-étől viszont a délkelet-ázsiai országba érkezőknek belépéskor le kell adniuk sárga nemesfémjeiket, azok vietnami közraktárokba kerülnek, s csak akkor kerülhetnek vissza tulajdonosaikhoz, amikor azok elhagyják az országot. Ráadásul a tárolás költségét is nekik kell állniuk. Persze ez még mindig olcsóbb annál, mint ha – nem kívánva ily módon parkoltatni aranyaikat – belépéskor kérnék azok hazaszállíttatását.

Az aranyékszerek és a képzőművészeti alkotások ki- és behozatala május 15-ét követően is lehetséges lesz, de azokat be kell vallani, ha súlyuk együttesen eléri a 300 grammot. Ugyanígy az aranyékszer viselőjének is bevallást kell tennie, ha annak súlya legalább 300 gramm.

Legálisan csak az vihet ki aranyat Vietnamból május közepétől, aki végleg elhagyja az országot és máshol telepedik le, illetve az hozhat be, aki Vietnamban kíván élni, nekik 300 gramm alatt még bevallást sem tenniük. A kivándorlóknak viszont 1 kilogramm aranyrúd kiviteléhez jegybanki engedélyre van szükségük és azt a vámhivatalnak is be kell jelenteniük.

Szakértők szerint az aranykiviteli szabályok szigorításával a vietnami kormány azt kívánja megakadályozni, hogy állampolgárai nyerészkedjenek akkor, amikor a helyi aranyárak alacsonyabbak a világpiacinál. A mostani restrikció beleillik abba a sorba, melynek során eddig a State Bank of Vietnam már számos intézkedéssel próbálta korlátozni az arany lakossági forgalmát.

 

Forrás: Tuoitrenews, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442