Címlap Hírek Tovább drágulhat a cukor a világpiacon

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Tovább drágulhat a cukor a világpiacon
2014. április 07. hétfő, 07:05

 

Budapest, 2014. április 4., péntek (MTI) - Az elmúlt két hónapban mintegy 15 százalékkal drágult a cukor, és további áremelkedést vetít előre a világ cukortermelésének több mint egynegyedét adó Brazíliát sújtó aszályos időjárás, valamint a második legnagyobb cukorexportőr Thaiföld politikai feszültségei miatt várható kínálatcsökkenés - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt az MTI-vel.
Forrás: fastcompany.com; Conclude Zrt.

Kiemelik: ötven éve nem látott szárazság sújtotta az év elején Brazíliát, emiatt a nedves földet kedvelő cukornádból is kevesebb termett eddig a 2013. október 1-jétől 2014. szeptember 30-áig tartó szezonban, mint az előző évben. 

A cukornádból most már több etanolt állítanak elő, mint cukrot. Ebben a szezonban csak a termés 45 százalékából lesz cukor, ez 5 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban - tette közzé az ausztrál Agrárgazdasági és Erőforrás-gazdálkodási Tudományok Hivatala (ABARES). Ennek megfelelően a világ cukortermelése hároméves növekedést követően most először csökkent, az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) előzetes adatai szerint 1 millió tonnával, 175 millióra.


Brazília a világ legnagyobb cukortermelője az előző szezonban előállított 38,8 millió tonnával, a dél-amerikai országot India (25,5 millió tonnás termeléssel) és Kína (14,8 millió tonnával) követi. Az Európai Unió cukortermelése 16 millió tonnát tett ki a 2013 szeptemberében záruló szezonban, majdnem 600 ezerrel kevesebbet, mint az egy évvel korábbi szezonban.

  Magyarországon 1990-ben még évente 600 ezer tonna cukrot állítottak elő, ám az Európai Unióhoz való csatlakozást követően az akkori kormány visszaadta a cukorkvóta nagy részét, emiatt a termelés évi 105 ezer tonnára csökkent, amit jelenleg egy gyár, a kaposvári állít elő. Mivel a hazai fogyasztáshoz szükséges cukormennyiség kétharmadát importálni kell, a világpiaci árak nagymértékben befolyásolják a magyarországi cukorárakat.

A cukor a brazíliai szárazság miatt jelenleg közel 15 százalékkal többe kerül, mint két hónappal korábban és a szakemberek szerint az év végéig további 10-15 százalékkal is emelkedhetnek a nádcukorárak.

Magyarországon a februári cukorárak még nem tükrözték a világpiaci drágulást, egy kilogramm kristálycukor átlagos fogyasztói ára 238 forint volt, ez 17 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 287 forinttól. A válság 2008 őszi kitörése óta a kristálycukor kilójáért 2011 márciusában kellett a legtöbbet fizetni, átlagban 352 forintot.

 

MTI