Címlap Hírek 200 tonna aranyat vett India az IMF-től. Arany vásárlás a jegybankok részéről.

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
200 tonna aranyat vett India az IMF-től. Arany vásárlás a jegybankok részéről.
2009. november 03. kedd, 17:24

(Reuters) Aranyat vásárló központi bankok. A sztori már régóta ismert volt az aranypiacon, nevezetesen hogy az IMF 403 tonna aranyat fog eladni. A ma közzétett hír szerint az Indiai jegybank vette meg a teljes mennyiség felét, méghozzá piaci áron. A megszólaltatott szakértők szerint ez mindenképp azt mutatja, hogy az aranyárfolyam felfelé mutató trendje folytatódni látszik. Ennek oka az, hogy az eladni kívánt mennyiség másik felére is feltehetően megvan már  a vevő, aki gyaníthatóan a kínai jegybank lesz. Egyszóval a tétel másik fele sem fog "ránehezedni" az aranypiacra.

Az indiai jegybank egyébként szemben az indiai lakossággal korábban nemigen volt "aranybarát"-nak nevezhető, hisz a teljes jegybanki tartaléknak eddig mindössze 4 százalék körüli része volt aranyban. A távol-keleti jegybankok "aranyéhségét" magyarázhatja az alábbi grafikon, amelyből kiderül, hogy a hatalmas devizatartalékoknak még mindig csak viszonylag kis százaléka áll aranyban. Ez igaz Indiára, Kínára, sőt Japánra nézve is.

 

 

 (Conclude kommentár)

A mellékelt ábra a jegybanki aranykészlet és a devizatartalék arányát ábrázolja.  A devizatartalékot bővebb értelemben kell érteni, amelybe beleszámít maga az aranytartalék is. Így lehetséges pl. hogy India esetében a jegybanki tartalék az aktuális IMF jelentés szerint mintegy 285 milliárd dollár, az aranytartalék pedig a most megvett 200 tonnával együtt kb. 557 tonna, mely 18 milliárd dollárt ér, így a hányados 6,3%. A befektetési arany vásárlás a jegybankok részéről valószínűleg folytatódni fog.