Címlap Hírek Óriási kereslet a platina, palládium iránt

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Óriási kereslet a platina, palládium iránt
2014. május 29. csütörtök, 08:30

 

Conclude Daily Gold

Rekordmagasságokban a Platina-csoportba fektető ETF-k portfoliói, s ha keresletük fennmarad, az tovább drágíthatja a már most is árfolyamcsúcsokat döntögető fémeket. Ráadásul más tényezők, mindenekelőtt a kínálat szűkülése is az áremelkedés irányába hat.

 Forrás: Bullion Street, Conclude Zrt.
A platinába fektető hét legnagyobb ETF együttesen közel 2,727 millió unciát tart jelenleg, ez mintegy tíz százalékkal, 0,222 millióval magasabb a 2013 véginél, míg a nyolc vezető palládium ETF 2,782 millió unciás portfoliója még ennél is jobban, csaknem 30 százalékkal, 0,617 millió unciával gyarapodott az idén. Az utóbbi ütemet magyarázhatja, hogy az év eleje óta két, dél-afrikai palládium ETF is alakult, melyek 0,597 millió unciát gyűjtöttek. A kereslet emelkedését az HSBC elemzői összefüggésbe hozzák a világ éves platinakínálatának több mint 70 százalékát adó, a palládium-termelésben pedig több mint 35 százalékos részesedésével Oroszország mögött második Dél-Afrikában hónapok óta tartó bányász-sztrájk, valamint az orosz-ukrán válság miatt előrehozott vételekkel. Sokan gondolkodnak ugyanis úgy, hogy ha vége lesz e feszültségeknek, akkor majd értékesítik most felhalmozott portfoliójukat, mielőtt a fémek ára elkezdene csökkenni.

Ám egyesek hibásnak tartják e gondolatmenetet, mivel a Platina-csoport piacának mostani helyzete hosszabb ideig, akár egy évtizedig sem változhat. A kínálat több okból is nagyobb veszélynek van kitéve, mint azt a befektetők gondolnák, emiatt az árak még a geopolitikai feszültségek esetleges megszűnését követően is tovább emelkedhetnek. Íme, a főbb okok:


1. A termelők nem tudnak lépést tartani a költségekkel

A dél-afrikai munkabeszüntetések központi kérdése a bérek. Figyelmeztető, hogy a sztrájkolók annak ellenére nem tágítanak, hogy a vezetők a mostani fizetések öt éven belüli megduplázódását helyezték kilátásba. Márpedig a bérek a termelési költségek legnagyobb részei. Ez az oka annak, hogy a világ platinatermelésének 69 százalékát adó dél-afrikai Anglo American és Impala már most is veszteségesen működnek. De az emelkedő bérek mellett az elektromosáram-ellátási problémák, a szigorú előírások betartása és a korábbi munkaszerződés is felfelé irányuló nyomást fejtenek ki. S ha a termelők nem is lennének hajlandók a drágításra, akkor is vissza kellene fogniuk a termelésüket, ami a kínálatot még jobban szűkítheti, emiatt az végül ugyanúgy áremelkedéshez vezetne.

A platina kitermelésének költségei már meghaladják az értékesítési árait

A platina kitermelésének költségei már meghaladják az értékesítési árait; Forrás: Bullion Street, Casey Research, Johnson Matthey, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

2. A készletek kimerülőben vannak

Eddig a készletek még csak-csak lassították az áremelkedést, ám azok vészesen fogynak. A világ második legnagyobb platinatermelője, az Impala nemrég elismerte, hogy már a tartalékaiból elégíti ki vevőit, más termelők pedig a piacról próbálják beszerezni a szükséges mennyiséget. Svájc dél-afrikai platinaimportja márciusban öt és fél éve nem látott szintre esett. A készletek esetleges kimerülését követően a termelőknek kevés lehetőségük lesz kitermelésük növelésére.


3. A sztrájkok okozta károk helyreállítása hosszabb ideig is eltarthat

A vállalatok már javában dolgozzák ki a stratégiájukat arra, hogyan állítsák vissza a dél-afrikai apartheid 1994-es vége óta legsúlyosabb sztrájk utáni munkát.  Az Amplats közölte, a Rustenburg bánya eladására kényszerülhet, ám még ha talál is vevőt, annak ugyanezzel a problémával kell majd szembesülnie. Az Impala szerint, még ha a sztrájk most be is fejeződne, legalább az év végéig nem kezdődhetne meg a kitermelés. Több bányásztársaság is a több kilométer mélyen lévő tárnái számának a csökkentését vetítette előre, melyek esetleges jövőbeni újraindítása rengeteg pénzt emészthet fel. Ráadásul a sztrájkolókkal való megállapodás elbocsátásokhoz vezethet, miután elengedhetetlenek lesznek a szerkezeti átalakítások, ami csak újabb elégedetlenségekhez vezethet.


4. Az orosz palládium-kínálat már most is kifeszített

Az új ázsiai károsanyag-kibocsátási előírások miatt az autó-katalizátorok – a platina mellett másik – fő alapanyagának számító palládium iránti kereslet még a platináénál is jobban nőhet. A kínálat 42 százalékát adó Oroszország bányái – köztük a Norilsk – által kitermelt ásvány fémek minősége egyre gyengébb. Az pedig legalább 10 évbe beletelne, amíg az esetlegesen most feltárandó új bányák működésbe állhatnak. Ez éles ellentétben áll azzal, hogy a világ palládium-kereslete 35,8 százalékkal nőtt 2004 óta. Oroszország felszíni tárolókban lévő palládium-készletei közel vannak a kimerüléshez. A pontos mennyiség államtitok, de a Kremlhez közel lévőktől származó információk szerint a kormány a napokban mér megbízást adott a helyi termelőktől való palládium-vásárlásra. Ez ugyancsak árfelhajtó tényező.


Az orosz palládium-készletek történelmi mélységekben vannak

Az orosz palládium-készletek történelmi mélységekben vannak; Forrás: Bullion Street, Casey Research, Johnson Matthey, InfoMine.com, Conclude Zrt.


 

5. Az autókatalizátorok miatt növekvő kereslet nem elégíthető ki

A platina hosszú éveken át a levegőszennyeződést csökkenteni képes autókatalizátorok elsődleges fém-alapanyaga volt, azt csak a palládiummal lehetett helyettesíteni, ami olcsóbb is. Ám e helyettesítés számos termelési változtatást megkövetel, ami tovább súlyosbít a kínálati szűkén. A platina – amely a dízelmotorokban magasabb hőmérsékletnél jobban működik, mint a palládium – bányászata az idén immár harmadik egymást követő évben maradhat el a használatától. Korábban a Platina-csoportba fektetők még attól tartottak, hogy azok kereslete a recesszió miatt csökkenhet, ami be is következett, ám e hatást ellensúlyozta a szigorodó ázsiai kibocsátási előírások miatti igénynövekedés. Márpedig Kína ma már az autógyártásban is világelső, s eladásai az IHS Global becslése szerint évente 5 százalékkal nőhetnek a következő három évben, míg a PricewaterhouseCoopers szerint a személygépkocsikból és kisteherautókból 2019-ben dupla annyi kelhet el a mostaninál. Ez jelentős keresleti nyomást helyezhet a platinára és a palládiumra.


6. S végül – amit már a cikk elején említettünk – a befektetési kereslet is felfutóban

Elsősorban az ETF-ek vételei miatt a platina és a palládium ára még a sztrájkok lecsengését követően is legfeljebb csak átmenetileg eshet. A Thomson Reuters GFMS szerint a palládium unciája az év végére 930, míg a platináé 1700 dollárra kúszhat fel, s ez csak a kezdet: a következő néhány évben akár mindkettő megduplázódhat, ugyanakkor a magas árak az alternatív megoldások irányába fogják késztetni az autóipart.


A platina és a palládium ára is felfelé tart


A platina és a palládium ára is felfelé tart; Forrás: Bullion Street, Casey Research, Johnson Matthey, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Bullion Street, Casey Research, Johnson Matthey, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442