Címlap Hírek Forradalmian új ipari ezüst technológiák

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Forradalmian új ipari ezüst technológiák
2011. március 27. vasárnap, 17:47
Habár a hagyományos fotóipar összeomlása miatt az ezüst ipari felhasználása  egy ideig csökkent, azonban az ezüst továbbra is az iparfejlesztési kutatók érdeklődésének középpontjában maradt. Néhány forradalmian új technológiát mutatunk be a silverinstitute.org nyomán, melyek jelentősen növelhetik az ezüst ipari felhasználását.
 

Japánban létrehoztak egy új ötvözetet - a ródium és az ezüst ultra mikroszkópikus méretű fém részecskéinek egyesítésével -, mely szerkezetében nagy hasonlóságot mutat a palládiummal.

Ezüst ötvözet palládium helyett?

Általában az ezüst és a ródium nem keverednek egymással, azonban a kiotói Hirosho Kitagawa professzornak és csapatának felmelegített alkohol jelenlétében sikerült a két fém nanorészecskéinek összekapcsolása. A kísérlet a palládiumhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező és vegyi szempontból stabil ötvözetet eredményezett. 

Kitagawa kérvényezi az eljárás szabadalmaztatását annak érdekében, hogy Japán és más hasonló helyzetben lévő országok függetlenedjenek az olyan palládiumban gazdag országoktól, mint Oroszország és Dél-Afrika. Ma palládiumot számos területen használnak: az autóiparban katalizátorok, akkumulátor cellák előállítására, orvosi műszerek és elektronikus fogyasztási cikkek, síkképernyős televíziók, számítógépek, mobil telefonok gyártására. 

Ha a kutatóknak sikerülne az egyre drágább palládium helyett költség hatékony megoldást találni az új ötvözet gyártására, az bizonyára negatívan hatna a palládiumra és pozítívan az ezüst és ródium árfolyamára.

 

Az ezüst válthatja fel a vegyi festékeket a gyapjúfestés terén

Új-Zélandi tudósok ezüst részecskéket kevertek gyapjúval, így olyan merőben új festéket állítottak elő, mely többszöri mosás után sem kopik ki az anyagból. Nemcsak azt állítják, hogy az ezüst alapú festék tartósabb, mint a szintetikus festékek, hanem költségkímélőbb, nem allergén és előállítása környezeti szennyeződést sem von maga után.  

Fern Kelly szerint az ezüst nanorészecskéi a gyapjúban szórják a fényt, ennek következtében sokféle színárnyalat jött létre: sárga, barack, rózsaszín és bíbor. Az ezüst megköt, megragad a szövetben, a színek a rendszeres mosás ellenére sem kopnak ki az anyagból. Továbbá az ezüst részecskék baktériummentes védelmet biztosítanak és csökkentik a statikus elektromosságot. Az ezüsttartalmú szöveteket ritkábban kell tisztítani ezért pl. buszokon, repülőgépeken ideális lehet a felhasználásuk.

Arannyal is kísérlezetnek az új-zélandi kutatók és az eddigi kisérletek biztatóak aranytartalmú gyapjú előállítására. Az arany alapú gyapjú termékek ugyan százszor drágábbak, mint a festékkel színezett gyapjúból előállított termékek, azonban a luxusipar bizonyára megfizetné az igazi „aranygyapjú“ árát.

 

A ruházatba szőtt ezüstözött poliamid cérnának köszönhetően a hő közvetlenül a bőrön termelődik. Az ezüst cérnát egy újratölthető elemmel működtetett hőszabályzó egység látja el energiával, mely 6 órán keresztül biztosítja a hőellátást a legalacsonyabb beállításon.

 Ezüstszálú öltözék a hagyományos ruhamelegítők helyett

A ruhák-öltözékek mesterséges fűtésével régóta kisérleteznek. Most egy német cég, a WARMX, egy speciális ezüsttartalmú sodort anyagot dobott a piacra, mely lehetővé teszi a ruházat egyenletes melegítését egy különálló és újratölthető energiaforrás segítségével.

 A WARMX alsóruházat 3 beállítással rendelkezik: 2 watt, 4,5 watt és 7 watt, mely minőségi romlás nélkül mosható gépben. Mivel az emberi test kb. 100 watt hőt termel, ezért ezek a beállítások nem jelentenek veszélyt a ruházat viselőjére nézve. Ezenfelül, a hőszabályzó folyamatosan ellenőrzi az áramkört, és azonnal kikapcsolja az egységet hibás működés esetén. A hőszabályzó egység veszély nélkül működik nedves körülmények között is, és a hideg sem gátolja az ezüst szálakat fűtő akkumulátor működését, mert az a testre fekszik fel. 


Ezüst bázisú gyorsteszt a tüdőgyulladás kimutatására 

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy ezüst alapú technikát, mely perceken belül diagnosztizálja a közönséges tüdőgyulladást. Ez felválthatja az eddig alkalmazott időigényes teszteket. Dunvan Krause, a Franklin Egyetem mikrobiológia professzora szerint: „Ha egy tíz perces teszt eredményeképpen megállapítható, hogy a diagnózis pozitív, akkor megfelelő antibiotikum írható fel, és csökkenthetjük a kór továbbterjedésének kockázatát“.

A teszt egy létező technológián alapul, mely a Raman féle felszíni színképelemzést alkalmazza. Mérik a fém felületéről szóródó fény tulajdonságait, és észlelik a részecskéket a fémen. Ezek a részecskék lehetnek baktériumok is az orvosi tesztelés során. Krause és csapata képes volt felerősíteni a visszapattanó jeleket ezüst nano méretű pálcikatömbök használatával, melynek segítségével kimutatható volt a legapróbb méretű baktérium is. A klinikai mintákban 97 százalékos pontossággal beazonosított baktérium a Mycoplasma pneumoniae volt, mely atipikus vagy „lábon hordott tüdőgyulladást” okoz. Összehasonlításban más anyagokkal, az ezüst nagyon jó fényvisszaverő képességgel bír, ezért jól alkalmazható ilyen típusú vizsgálatokra. Krause úgy jellemezte a nano méretű ezüst pálcikatömböt, mint egy sűrű sörtéjű kefét, ahol minden egyes parányi ezüst pálcika jellegzetes szögben nyúlik ki. A kutatók remélik, hogy más kórokozókat is diagnosztizálhatnak ezzel az ezüst alapú technikával. 


Forrás: Silverinstitute.org