Címlap Hírek Büntetik a megtakarítókat! Olcsóbb aranyat tartani, mint pénzt a bankban.

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Büntetik a megtakarítókat! Olcsóbb aranyat tartani, mint pénzt a bankban.
2014. június 06. péntek, 08:26

 

Conclude Daily Gold


Kétes értékű történelmi tettet hajtott végre az Európai Központi Bank csütörtökön azzal, hogy -0,1 százalékra csökkentette az egynapos betéti kamatát: eddig még egyetlen központi bank sem vitte 0 alá egyetlen kamatát sem.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke. Forrás: Reuters, Conclude Zrt.
Az ECB döntésével az a szokatlan helyzet állt elő, hogy az a bank, amely egy napra beteszi a szabad pénzeszközeit a frankfurti székhelyű uniós jegybankba, abból éves szinten 0,1 százalékkal kevesebbet kap vissza. E „büntetőkamattal” próbálja az ECB rávenni a pénzintézeteket, hogy fokozzák hitelezési aktivitásukat, hozzájárulva ezzel a gazdasági növekedés beindulásához, egyszersmind megakadályozva a deflációt. Mindazonáltal elemzők kételkednek abban, hogy a negatív betéti kamat kiválthatja-e az általa várt hatást, miután a bankok a már 2012 közepe óta nem kapnak kamatot az ECB-től, emiatt már egy ideje alig használják a jegybanki betéti eszközöket. Ezzel együtt az ECB új területre lépett a pénzügyekben azzal, hogy a megtakarítókat büntetik, amiért a pénzüket a bankokban tartják.

Magyarországon még nem ennyire szörnyű a helyzet, hiszen a jegybanki alapkamat 2,4 százalék és a bankok is ugyanennyit kapnának, ha a kéthetes MNB-kötvények helyett augusztus 1-jétől visszahozandó kéthetes betétekbe tennék a pénzüket. Ám az ECB döntését követően nem kizárt, hogy az MNB monetáris tanácsa az addig esedékes következő két ülésén – június 24-én és július 22-én – még lejjebb viszi a magyar irányadó rátát. Márpedig a kamatra, hozamra és árfolyamnyereségre kivetett terhek – a 16 százalékos személyi jövedelemadó, a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás, valamint a tranzakciós illeték – miatt a magyarországi háztartásoknak már most sem igen éri meg a kereskedelmi bankokba tenni a pénzüket: az áprilisi 1,94 százalékos átlagos betéti kamatláb miatt ugyanis az induló összegnél kevesebbet kapnának vissza. A HVG számításai szerint ugyanis az átlagos lekötési összeg estében, ha a betéti kamat 2,2% alatt van, akkor a befektető kevesebbet kap vissza a betét lejáratának végén, elsősorban a tranzakciós illetékek miatt.

Ez az arany szempontjából érthetően kedvező kéne legyen, mivel az alternatíva költség gyakorlatilag nullára, sőt most először pozitívra fordult.


Az ECB egynapos betéti kamatlába már 2012 közepe óta nulla százalék

Az ECB egynapos betéti kamatlába már 2012 közepe óta nulla százalék; Forrás: Business Insider, Conclude Zrt.

 



 Forrás: Business Insider, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442