Címlap Hírek Most akkor megvan a németek aranya vagy nincs?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Most akkor megvan a németek aranya vagy nincs?
2014. június 25. szerda, 07:56

Conclude Daily Gold

Németország letett arról, hogy hazaszállítassa a New York-i Fednél tárolt aranykészletei egy részét, mondván, azt biztonságban tudhatja. Ám ezzel a Merkel-kormány csak erősíti azokat a pletykákat, miszerint még sincs meg a németek aranya.

Angela Merkel egy aranyszínű óriás bokszkesztyűvel. Forrás: or-argent.eu, Conclude Zrt.

 A Bundesbank még 2012-ben küldött szakértőket a New York-i Fed-be, hogy ellenőriztesse, hiánytalanul megvan-e a németek által ott eltárolt aranymennyiség. A felülvizsgálat eredménye nem került nyilvánosságra, ám árulkodó volt, hogy tavaly januárban a Bundesbank bejelentette, engedve az euróválság miatti belpolitikai nyomásnak, a New York-i Federal Reserve-nél lévő 1528 tonnás készleteikből – ami a teljes német tartalék 45 százalékára rúg – 300 tonnát 2020-ig hazaszállíttatnak, s ugyanígy tesznek a Banque de France párizsi trezorjaiban összesen tárolt 374 tonnával is. A World Gold Council adatai szerint március 31-én az USA után Németország rendelkezett a legnagyobb, 3386,4 tonnás aranytartalékkal, melynek legnagyobb része a hivatalos adatok szerint New Yorkban, a maradék Londonban, Párizsban és Frankfurtban található.

 A tavaly szeptemberi politikai változások azonban az aranytartalékhoz való német viszonyban is fordulatot hoztak. A hazaszállíttatást forszírozó szabaddemokrata párt helyére a szociáldemokraták kerültek. Meglehet, Angela Merkel új, nagykoalíciós kormánya emiatt találta most úgy, hogy a külföldön tartott aranyaik biztonságban vannak. „Az amerikaiak megfelelően bánnak az aranyainkkal, semmi okunk a bizalmatlanságra” – közölte Norbert Barthle, Merkel kereszténydemokrata pártja parlamenti frakciójának költségvetési szóvivője egy interjúban. A fordulatban az is szempont lehetett, hogy a világ második legnagyobb állami aranytartalékának esetleges hazaszállíttatásának felvetése már eddig is mérgezte az amerikai-német viszonyt, aminek további súlyosbodását Merkel mindenképpen szeretné elkerülni.

Ám mostani lépésével a német kormány nemhogy hűtötte volna, hanem csak felerősítheti azokat a feltételezéseket, miszerint esetleg még sincs meg az aranya, s a visszalépéssel a nemzetközi botrányt akarja elkerülni, úgy, hogy a korábbi álláspontjával szöges ellentétben maximális bizalmát fejezi ki az amerikaiakkal szemben.

Forrás: Bloomberg, World Gold Council, Conclude Zrt.