Címlap Hírek Meddig tart az unalmas emelkedés a részvénypiacokon?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Meddig tart az unalmas emelkedés a részvénypiacokon?
2014. július 07. hétfő, 08:36

 

Conclude Daily Gold

A 2007 óta nem látott alacsony szintű részvénypiaci volatilitás csalóka, nem kizárt, hogy a mostani nyugodt állapotot hamarosan egy negatív korrekció követ.

Forrás: www.simonettarubinato.it, Conclude Zrt.

Csaknem hat évvel a Fed addig nem tapasztalt laza monetáris politikájának elindítása óta szinte valamennyi eszközosztály drágának tűnik. Kivétel az elmúlt 3 évben jó nagyot zuhant nemesfémek és maga a volatilitás, mint önálló eszközosztály. Hogy hogyan lehet a volatilitásba fektetni azt egy későbbi cikkben járjuk körül.

 

Az amerikai S&P 500-as indexekre kiírt opciókba árazott volatilitást mérő, gyakran csak félelem-indexként hívott VIX index a napokban 10,32 pontra esett, ez 2007 eleje óta nem látott alacsony szint, s durván a fele a hosszú távú átlagnak.  A piaci konszenzus szerint 20 pont alatti VIX azt jelzi, hogy a piac nem vár nagy csapkodást. Ugyanakkor figyelmeztető, hogy utoljára a 2008 őszi pénzügyi válságot megelőzően voltak ilyen alacsony napi elmozdulások a részvénypiaci árfolyamokban.


Rekordalacsony szinten áll a VIX félelemindex

 

Rekordalacsony szinten áll a VIX félelemindex; Forrás: The BlackRock Blog, Yahoo, Conclude Zrt.

 

E rendkívül alacsony volatilitást összefüggésbe hozzák a hitelezési ciklusokkal. Laza monetáris kondíciók mellett – amikor könnyedén, olcsón lehet hitelhez jutni – a piaci volatilitás mérsékeltebb, s még az átlagosnál magasabb hozamú, nem befektetési kategóriában lévő eszközök felára is alacsony. E két tényező közötti korreláció elég erős, mintegy 80 százalékos. Ma a rövid távú kamatok még mindig a nullához közeliek, a rövid távú reálhozamok negatívak, a vállalatok pedig úsznak a készpénzben.

A laza hitelkondíciók mellett is a VIX-nek inkább a 10-20 közötti tartománynak valahol a közepén kellene tartózkodnia, és nem az egy számjegy felé tendálnia. Ez azért veszélyes, mert elaltathatja a befektetőket, akik hajlamosak lehetnek figyelmen kívül hagyni a valós kockázatokat.

 

Forrás: The BlackRock Blog, Yahoo, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442