Címlap Hírek Mikor jön a recesszió? Figyeld a hozamgörbét!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Mikor jön a recesszió? Figyeld a hozamgörbét!
2014. július 14. hétfő, 07:21

 

Conclude Daily Gold

Érdekes összefüggésre hívta fel a figyelmet az amerikai LPL Financial vezető közgazdásza, Jeffrey Kleintop: amikor az utóbbi fél évszázadban a hozamgörbe inverz alakot vett fel – vagyis, amikor a rövid távú kamatok meghaladták a hosszú távúakat –hétből hét esetben recesszió következett.

Forrás: The Telegraph, Conclude Zrt.

 


A hozamgörbe akkor szokott lefelé mozogni, azaz válik inverzzé, amikor a rövidtávú kamatok – jelesül a 3 éves amerikai államkötvényeké – magasabban állnak, mint a hosszabbak, például a 10 éves állampapíroké. Mint az alábbi grafikonon látható, az utóbbi 50 év 7 recessziójából három alkalommal is rendre akkor következett be gazdasági visszaesés, s kezdtek zuhanni a vállalati profitok, amikor a részvénypiacok csúcsokat döntögettek, ezzel szemben a hozamgörbe negatívba váltott. „A hozamgörbe általában a recesszió kezdeténél 12 – de legalább 5, legfeljebb 16 – hónappal korábban szokott fordított alakzatot felvenni” – jegyezte meg Kleintop.
Az inverz hozamgörbe előrejelzi a recessziót és a tőzsdei visszaesést

ábra magyarázat: bal oldali tengely (piros vonal) a hosszú kamatok-rövid kamatok különbsége. Jobb oldali tengely S&P 500 részvényindex logaritmikus skála. Függőleges sötétszürke rudak jelölik meg, pontosan mikor kezdett inverzbe fordulni a hozamgörbe. Függőleges halványsárga sávok jelölik ki a részvénypiaci visszaesést és recessziót.

Az inverz hozamgörbe előrejelzi a recessziót és a tőzsdei visszaesést; Forrás: Business Insider, Conclude Zrt.

 

A Fed által bejelentett monetáris politikai szigorítás következtében a rövidtávú kamatoknak emelkedniük kell.  Az, hogy ennek milyen mértékűnek kell lennie ahhoz, hogy hozamgörbe 0,5 százalékos mértékű inverzbe váltson, attól függ, hol tartózkodnak a hosszú távú kamatok. A 2014. június közepi 2,6 százalékos hosszú távú kamatok alapján például a Fednek a mostani zéróról több mint 3 százalékra kellene növelnie a rövid távú kamatokat. Márpedig a Fed nyíltpiaci bizottsága – a legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve szerint – 2017-nél korábban nem vár 3 százalék feletti rövid távú kamatokat. Ám amennyiben az inflációs félelmek igazolódnak, ez az időpont előbbre jöhet. 

Mégis ha csak a fenti ábrát nézzük, akkor az újabb recesszió bekövetkeztésre akár éveket is kell várni, ami jó hír lehet a részvénypiaci emelkedésben bízóknak.


Forrás: Business Insider, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442